files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pestré aktivity michalovskej hvezdárne

V budúcom roku si michalovská hvezdáreň pripomenie 30.výročie vzniku. V prvých siedmich rokoch existencie sa nachádzala na Námestí osloboditeľov (pri hoteli Jalta).  V súčasných priestoroch, v bývalom rodnom dome maliara T. J. Moussona  sídli viac, ako 20 rokov. Tie sú v zlom technickom stave, no napriek tomu, hvezdáreň vyvíja pestré aktivity.

 
Propagujú astronómiu

„Hvezdáreň je špecializovaným kultúrnym a osvetovým zariadením Košického samosprávneho kraja. Zameriava sa na popularizáciu a propagáciu astronómie, ako aj príslušných prírodných vied. V súčasnosti v nej pôsobia traja pracovníci,“ povedala riaditeľka Mgr. Gabriela Kramáreková. Slúži rôznym vekovým skupinám. Predovšetkým žiakom stredných a základných škôl. „V prípade priaznivého počasia dvakrát týždenne robíme pozorovania večernej oblohy. S výnimkou leta, majú pravidelné termíny,“ zdôraznila. V posledne spomínanom ročnom období sa pre neskoré stmievanie pozorovania konajú v prípade objednávok zo strany verejnosti. „Najprv odborný pracovník ukazuje ľuďom súhvezdia, najjasnejšie hviezdy a iné vesmírne telesá,“ uviedla. Následne sa presúvajú do kupoly. V nej pomocou šošovkového ďalekohľadu sledujú planéty slnečnej sústavy, Mesiac a rôzne galaxie. „Jednotlivé pozorovania sleduje najviac desať záujemcov. Väčšinou trvajú 45 minút, alebo hodinu,“ doplnila.

Sú aj problémy

„Pre nevhodné klimatické podmienky sa pozorovania veľakrát nekonajú,“ konštatovala. Môžu sa uskutočniť iba za jasnej oblohy. V minulosti zamestnanci pripravovali náhradný program. Počas neho verejnosť získala rôzne teoretické poznatky o astronómii. Z dôvodu nízkeho záujmu sa zrušil. Pri pozorovaní oblohy robia určitý škrt cez rozpočet aj vysoké stromy v blízkosti hvezdárne. Mesto nepovolilo ich výrub.

Sledovanie meteorov

S hvezdárňou spolupracuje tzv. mládežnícky astro tím. Spolu s odborným pracovníkom navštevuje dve miesta na východnom Slovensku. „V obciach Roztoky (pozn.red.- v okrese Svidník) a Vysoká nad Uhom, sledujú meteory. Zapisujú si rôzne údaje. Tie následne zasielajú odbornému pracovisku v Rimavskej Sobote,“ poznamenala. Pracovníci hvezdárne sa pravidelne stretávajú aj so žiakmi základných škôl. Zvlášť školáci z I.stupňa prejavujú záujem o astronómiu. Spoločne sledujú nočnú oblohu. Najmä táto veková skupina pracuje v astronomickom krúžku. Vďaka premietaným filmom, odbornej literatúre a náučným obrázkom získava dôležité poznatky. Deti z II.stupňa sa uvedenej vede príliš nevenujú.

Veľký úspech

Michalovská hvezdáreň organizuje rôzne podujatia. „Jedným z najobľúbenejších je regionálne kolo výtvarnej súťaž pod názvom Vesmír očami detí. Koná sa 25 rokov,“ dodala. Najlepšie práce postupujú do celoslovenského kola. Každoročne sa uskutočňuje v Slovenskej ústrednej hvezdárni v Hurbanove, na západnom Slovensku. V tomto ročníku získalo ocenenia šesť michalovských žiakov.
Ohlas má aj okresné kolo vedomostnej súťaže nazvanej Čo vieš o hviezdach. Najlepší jednotlivci postupujú do krajského kola. Tí najšikovnejší reprezentujú mesto v celoslovenskej súťaži.

Pre najmenších je určené tradičné septembrové vedomostné podujatie Cesta slnečnou sústavou. „Drobizg hravou formou spoznáva vesmír,“ vyjadrila sa. Známy je Ekobeh, ktorý patrí piatakom. „Ide o orientačný beh spojený s vedomostnou súťažou,“ doplnila. Na určených stanovištiach účastníci odpovedajú hlavne na otázky o prírodných vedách a zdravom životnom štýle. 

 
Chátrajúce sídlo

Budova hvezdárne v lesoparku Hrádok je bývalým rodným domom maliara T.J.Moussona. Asi pred tridsiatimi rokmi sa uskutočnila rozsiahla prestavba. Jednopodlažný domček sa zmenil na členitú budovu. Je nahlodaná zubom času. „Problémy spôsobujú vlhké priestory. Chýba akákoľvek izolácia,“ uviedla. Opadáva omietka. Okná sú prehnité a podlahy zastarané. Nevy-
hovuje sociálne zariadenie. 

Projekt je hotový

Tri roky je vypracovaný projekt rekonštrukcie, vrátane stavebného povolenia. „Okrem iného, zahŕňa aj vynovenie vnútorných priestorov,“ uviedla. Nový šat by mala dostať vstupná časť. Mala by byť rozšírená. Počíta sa s bezbariérovým vstupom.
„Pri hvezdárni by nemala chýbať oddychová zóna s lavičkami, hojdačkami či lezecká stena,“ konštatovala. Stavebné práce si vyžiadajú zhruba 500-tisíc eur. Projekt zatiaľ nebol schválený. V súčasnosti Košický samosprávny kraj (zriaďovateľ), čaká na vhodnú výzvu.                             (janč)



Uverejnené: 21.05.2010 18:00:20 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.