files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Futbalovým turnajom si opäť zaspomínali na tragicky zosnulých kamarátov

Už po šiestykrát (prvý ročník organizátori označili ako nultý) sa uskutočnil futbalový Memoriál Deco a Demo Cup. Ide o spomienkový turnaj na tragicky zosnulých Miroslava Topoľančina a Marcela Demka. Týchto bývalých futbalistov si našla smrť rovnako, za volantom. Spomenutý nultý ročník sa uskutočnil v marci 2011, odvtedy memoriál nadobudol turnajový systém, ktorý je až doteraz. Pamiatku zosnulých si ich kamaráti uctili aj minulú sobotu. Na ihrisku ZŠ Okružná sa tentoraz stretlo 34 bývalých či súčasných futbalistov, hokejistov, hádzanárov, basketbalistov či ďalších, ktorí si prišli zaspomínať na tragicky zosnulých kamarátov. Fotogalériu z memoriálu nájdete tu.

Ešte pred úvodným výkopom zašli účastníci memoriálu na michalovský cintorín

Aj piaty ročník už tradičného memoriálu sa začal na michalovskom cintoríne, kde si všetci zúčastnení zapálením sviečky na hrobe uctili pamiatku oboch bývalých futbalistov. „Som veľmi rád, že sa takýto turnaj organizuje,“ uviedol Michal Demko, brat zosnulého Marcela, ktorý sa pravidelne zúčastňuje spomenutého memoriálu. „Memoriálu sa zúčastňujem pravidelne, teda vždy, keď mi to okolnosti dovolia. Určite sa nebudem brániť ani pri ďalších ročníkoch. Ide totiž o veľmi peknú akciu,“ pokračoval Michal Demko.

Po minúte ticha sa mohol začať hrať futbal

Po spomienkovej pietnej akcii na michalovskom cintoríne už prišiel na rad futbal. Po minúte ticha organizátori žrebom rozdelili zúčastnených hráčov postupne do štyroch družstiev, ktoré si následne zmerali na dvoch ihriskách sily každý s každým. Na turnaji sa tak uskutočnilo šesť zápasov. Organizátori v minulosti hľadali niekoľko formátov a zdá sa, že ten so štyrmi družstvami je najoptimálnejší. „Turnaj prešiel niekoľkými formátmi. Raz sa hral iba jeden spomienkový zápas, potom bolo viac družstiev. Minulý rok sme to dali na štyri družstvá a tento formát sme zopakovali aj tentoraz. Optimálny je aj žreb, pretože nikto pred ním nevie, s kým bude v družstve hrať,“ poznamenal organizátor memoriálu Milan Vasiľ, podľa ktorého nejde o výsledky. „Prioritou je zaspomínanie si na dobrých kamarátov.“

Na šiestom ročníku Memoriálu Deco a Demo Cup sa zúčastnilo 34 hráčov 

Mali veľa spoločného

Obaja zosnulí futbalisti mali viacero veci spoločných. Obaja boli ľaváci, obaja prešli mládežníckymi štruktúrami MFK Zemplín Michalovce, obaja hrali za Topoľany a oboch si našla smrť za volantom. Marcel Demko zahynul 18. januára 2006 na ceste medzi Voľou a Strážskym, Miroslav Topoľančin 25. novembra 2007 medzi mestečkami Evesham a Redditch v strednom Anglicku. Na stránke klubu MFK Zemplín Michalovce sme našli o oboch bývalých futbalistoch viac. Marcel Demko prišiel do michalovských štruktúr ako dorastenec, vyrastal s hráčmi ako Milan Capík či Zdeno Marjov. Po skončení dorasteneckého veku odišiel do neďalekých Topolian, kde hral desať sezón. Iróniou osudu je, že ročník 2005/2006 bol pre Topoľany jeho najúspešnejší. Žiaľ odohral za ne iba polovicu sezóny. Jeho sľubnú kariéru, ktorá sa už tešila na vyššiu súťaž, preťala nečakaná smrť. Je symbolické, že Topoľany tento ročník zavŕšili historickým postupom do tretej ligy a ešte krajšie bolo, že po rozhodujúcom víťazstve v poslednom kole na ihrisku Lastomíra (2:4) mužstvo okamžite išlo na michalovský cintorín „oznámiť“ Marcelovi, že to dokázalo a že to venuje práve jemu.

V drese seniorského družstva sa môžete viac pamätať na Miroslava Topoľančina. Ten prišiel do Michaloviec až ako mladší dorastenec, ale okamžite ohúril. Jeho tvrdá ľavačka, rýchle výpady po krídlach ho okamžite katapultovali do základnej zostavy vtedajšieho prvoligistu. Bolo to v sezóne 1996/1997. Jeho spoluhráčmi vtedy bol aj Igor Žofčák či Miloš Adam. Potom plynule prešiel aj do staršieho dorastu a neskôr aj do A-mužstva. V sezóne 2000/2001 zamieril do českého Karlštejna, odkiaľ sa vrátil do MFK Zemplín, v drese ktorého nastupoval v sezónach 2001/2002 , 2002/2003 i 2003/2004. Hrával aj za Palín a Topoľany, odkiaľ v roku 2005 odišiel do Anglicka.

Peter Brendza (zdroj mfk zemplín, foto: michalovské správy)



Uverejnené: 27.06.2016 15:35:50
files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.