files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Šamudovciach majú Komunitné centrum

V novembri minulého roku vzniklo v Šamudovciach (obci ležiacej 7 km juhovýchodne od Michaloviec) Komunitné centrum. Ide o neziskovú organizáciu v zriaďovateľskej pôsobnosti obce. Centrum sa snaží spájať ľudí bez ohľadu na farbu pleti, sociálne postavenie, náboženské vierovyznanie a vek.


Išlo o zmenu vzťahov

„Mali sme pocit, že predovšetkým prepojenie medzi majoritným a minoritným obyvateľstvo nie je stopercentné,“ povedala riaditeľka centra PaedDr. Jarmila Gubaňárová. Samospráva a miestna základná škola dlho hľadali možnosti zlepšenia situácie. „Išlo nám najmä o to, aby „bieli“ ľudia zmenili pohľad na Rómov,“ uviedla. Ich rezervovaný postoj voči nim sa najviac prejavili počas obecných podujatí. Tie navštevovali hlavne Rómovia. Chceli sme upevniť vzťahy medzi gréckokatolíkmi, evanjelikmi a pravoslávnymi veriacimi. „Chceme, aby sa spomínané skupiny občanov viac zblížili,“ poznamenala. 

Rôzne formy pomoci

„Komunitné centrum má však aj ďalšie priority,“ dodala. Usiluje sa zlepšiť podmienky na sebarealizáciu záujmových skupín a jednotlivcov. Vytvára priestor na neformálne vzdelávanie v oblasti základných životných zručností. Je určené matkám na materskej dovolenke, nezamestnaným, mládeži, počítačovo negramotným a sociálne slabším obyvateľom, ako aj iným skupinám.  
   
Chcú postaviť ihrisko

,,Zároveň chceme, aby deti a mládež zmysluplne trávili voľný čas,“ konštatovala. Súčasne priznala, že obec s menším počtom obyvateľom neposkytuje dostatočné možnosti na kultúrne a športové vyžitie. Preto tunajšia základná škola a samospráva dajú vypracovať projekt multifunkčného športového ihriska. 

Vydarená akadémia

Počas viac ako polročnej existencie centrum zorganizovalo niekoľko akcií. „Prvým podujatím bola Vianočná akadémia v kultúrnom dome. Usporiadali ju základná škola a zástupcovia jednotlivých cirkví,“ spomínala. Vďaka tomu sa po rokoch prelomili bariéry medzi rôznymi komunitami.

Spev, recitovanie a tanec rómskych detí si pozreli i „bieli.“ Platilo to aj v opačnom garde. Publiku sa predstavili aj členovia tunajšieho Klubu detí Slnka. Pozostáva zo speváckej, hudobnej a tanečnej zložky. Organizátori obdarili účinkujúcich vianočnými perníkmi. Tie boli spolu s dekoráciami, výšivkami a ďalšími symbolmi Vianoc vystavené v kultúrnom dome (KD).

 Oslávili Veľkú noc

Uvedené spoločenstvá pripravili podobnú akciu aj pred Veľkou nocou. V KD znova nechýbali dekorácie, výšivky a veľkonočné maškrty. „Spestrením bolo maľovanie kraslíc,“ doplnila. Žiaci sa inšpirovali aj výtvarnými technikami, ktoré predviedol miestny obyvateľ Sopinka. Rómski školáci z prútia zhotovili korbáče. V prvej polovici mája sa uskutočnila oslava Dňa matiek. Informovali sme o nej v minulom čísle novín. Činnosť Komunitného centra je zatiaľ financovaná z príspevkov jednotlivých členov.             (janč)



Uverejnené: 26.05.2010 14:28:37 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.