files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V nedeľu oslávi Klokočovská päťka štyridsiatku, preteky moderuje Jozef Pročko

V nedeľu 7. augusta bude v Klokočove obrovská oslava. Známa Klokočovská päťka totiž slávi svoje štyridsiate výročie. Už po štyridsiatykrát sa tak pretekári postavia na štart tohto preteku, ktorý sa postupne stal známym nielen na východe Slovenska, ale aj v celej republike a dokonca aj v zahraničí. Presne na pravé poludnie príde k štartu v detskej kategórii, hlavná kategória príde na rad o 16.00 hod. Jubilejný štyridsiaty ročník odmoderuje Jozef Pročko, vystúpi aj známy spevák Róbert Mikla.

Keďže Klokočovská päťka oslavuje výročie, povedzme si niečo o tomto zaujímavom preteku, ktorý sa pravidelne behá v obci "obklopenej" Zemplínskou Šíravou. Prvýkrát sa Klokočovská päťka bežala v roku 1977. Vtedy sa na štart cezpoľného behu usporiadaného na počesť výročia SNP postavilo päť pretekárov. O vznik pretekov sa zaslúžil hlavne ich riaditeľ Milan Karšňák, ktorý vtedy zastával funkciu riaditeľa tamojšej základnej školy. Klokočovská päťka sa za štyridsať rokov stala známou nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Zúčastnili sa na nej pretekári napríklad aj z USA, bývalej Juhoslávie, Ukrajiny, Českej republiky, Maďarska, Poľska, Nemecka, Lýbie či Kene. 

Trať pretekov vedie cez Klokočov a pokračuje v lesnom prostredí. Je dlhá 2,5 kilometra, spolu s otočkou teda pretekári bežia rovných päť kilometrov. Dosiaľ najviac bežcov sa zúčastnilo 35. ročníka v roku 2011, kde v desiatich kategóriách štartovalo 266 účastníkov, z toho bolo 206 v kategórii dospelých. Najčastejším víťazom je Vladislav Lipovský, ktorý triumfoval šesťkrát, držiteľom traťového rekordu je Lászlo Tóth, ktorý čas 14:32 zabehol v roku 2010.

pb



Uverejnené: 06.08.2016 09:20:24 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.