files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Môžeme sa „tešiť“ na komáre

Komáre potrápia všetkých

Ak sa niekto tešil , že jeho obydlie nebolo postihnuté povodňami, teda priamo návalmi vodou, tak si môže byť istý, že tento nepriamy dôsledok povodní postihne každého  v menšej, alebo väčšej miere. Záplavy spôsobili to, že boli vytvorené výborné podmienky pre liahnutie sa miliónov komárov v močariskách, ktoré ostali po záplavách. K tomu ešte teplé počasie a komáre majú ideálne podmienky na vývin lariev. Doslova sa môže jednať o kalamitu a hygienici tvrdia, že môže dôjsť k náletu niekoľkých desiatok komárov za minútu na jednu osobu. Pobyt v takýchto oblastiach je v tom prípade doslova neznesiteľný.

Skôr, ako bude neskoro

Podľa hygienikov najlepšou ochranou pred komármi sú opatrenia prijaté ešte pred ich liahnutím. Je potrebné postrekovať hlavne liahniská, nie lietajúce komáre, pretože tie majú obmedzenú dĺžku života. Nesmieme zabúdať na to, že v postihnutých oblastiach je treba hlavne po povodniach robiť aj zemné úpravy prostredia, a to zarovnávanie močarín a mlák, na okraji ktorých sa komáre najčastejšie liahnu. Komáre, ktoré sa vyskytujú na našom území nie sú našťastie šíriteľmi nijakej choroby, no ich vyhubenie sa deje kvôli tomu, že ide o mimoriadne nepríjemný hmyz a aj kvôli alergikom.
Na Slovensku ale neznalosť problematiky a nepripravenosť kompetentných spôsobuje to, že postupovať proti tejto kalamite sa začne až vtedy, keď je už neskoro na použitie lacnejších prostriedkov.

Komáre v okrese Michalovce

Malčice a Markovce sú asi dve obce, ktorých povodne na východe Slovenska postihli najviac. Ešte aj teraz je väčšina poľnohospodárskej pôdy pod vodou. Preto aj tieto obce v najbližšom období čaká boj  s týmto hmyzom.
Obce si uvedomujú, že nestačí iba monitorovať situáciu, a to sa deje už od minulého týždňa, ale konečne by sa malo aj niečo konať. V prípade Malčíc sa jedná o územie takmer 700 hektárov a v prípade Markoviec ide o 250 hektárov. Ako sme sa dozvedeli od obyvateľov týchto obcí, tak s komármi sa stretávajú už niekoľko dní a je to miestami na nevydržanie.

Ako sa chrániť?

Určite sa nedá iba čakať, že komárov nás niekto rýchlo zbaví. Musíme sa postarať aspoň o to, aby naše domácnosti boli od komárov uchránené. Snažte sa  používať vonné lampy s éterickými olejmi, elektrické prístroje s výparníkmi proti hmyzu a lapače hmyzu. Okná a dvere je najlepšie mať chránené sieťkami. Dbajte na čistotu v bytoch, pretože plytké stojaté vody sú ideálne na vývoj komárov. Pravidelne koste trávu pri domoch, vonkajšie nádoby na polievanie záhrad pravidelne vyprázdňujte, prípadne na ich hladinu dajte plávajúce fólie, polystyrén alebo jedlý olej. Všetok odpad z okolia obydlí odstráňte - najmä plechovky a plastové fľaše, kde sa v zachytenej dažďovej vode môžu tiež liahnuť komáre.

Dobrou prevenciou proti uštipnutiu sú okrem repelentov, eukalyptový, cédrový alebo klinčekový olej. Ak sedíte na terase, stačí, ak sa obklopíte črepníkovými rajčinami, alebo aspoň do vázy vložíte niekoľko vňatí rajčín, alebo olúpaných vlašských orechov.

Čo, ak je už neskoro bojovať?


V nasledujúcom období sa určite nenájde nikto, kto by sa nestal obeťou komárov. Ak už dôjde k tomu, že vás komár uštipne, tu je zopár rád, ako postupovať, keď už sa svrbeniu a opuchom nebude dať vyhnúť.

Po uštipnutí musíte dané miesto vydezinfikovať, aby nedošlo k prenosu nejakých chorôb. Svrbeniu po uštipnutí môžete zabrániť tak, že miesto potriete citrónovou šťavou a priložíte naň lístky medovky.  Pomáha aj gél Fenistil, či octanový obklad. Musíte sa pripraviť na to, že opuch a svrbenie po uštipnutí pretrváva 3-4 dni. Na ich odstránenie môžete použiť aj ľadové obklady, obklady zo slanej vody alebo jedlej sódy.
                             Veronika Kmecová



Uverejnené: 01.06.2010 20:32:44 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.