files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Peter Rauch po dvadsiatich rokoch tretíkrát majstrom Slovenska

Motocyklový pretekár Peter Rauch už viac ako tri desaťročia patrí k športovcom, ktorí robia Michalovciam obrovskú radosť. Päťdesiattriročný jazdec sa v týchto dňoch na svojej Aprílii stal v kubatúre do 125 SP majstrom Slovenska, v rámci európskej konkurencie obsadil takisto solídne štvrté miesto. Rauch tak nadviazal na dva majstrovské tituly ešte z rokov 1995 a 1996, kedy sa takisto stal šampiónom Slovenska. Rozdiel je akurát v tom, že vtedy triumfoval v kubatúre do 250 SP, tohtoročný primát je v kubatúre 125 SP prvým.

Na motocykli odmalička

Rodený Michalovčan začal pretekať v kubatúre do 125 SP vo veku osemnástich rokov, no motorizmu ako takému sa venoval už oveľa skôr. „Motorkám a motorizmu sa venujem odmalička. Starší brat sa venoval motorkám a tie chytili aj mňa. Oboch nás to nasmerovalo k pretekom cestných motocyklov, kde ja osobne jazdím už 35 rokov,“ skonštatoval 53-ročný úspešný pretekár. Ten si následne zaspomínal aj na svoje pretekárske začiatky. „Začínal som ako každý, majstrovstvami Slovenska. Prvé začiatky som začal písať v kubatúre do 125 SP. Niekoľko rokov mi trvalo, kým som sa prebojoval na vtedy federálne majstrovstvá Česko-slovenska,“ podotkol Peter Rauch, ktorý si na svoje prvé úspechy musel počkať poriadne dlho. „Po piatich rokoch, keď som už jazdil na lepšej motorke, som sa dostal na pódium a v roku 1986 som obsadil v rámci Slovenska tretie miesto, čo ma posunulo na federálne preteky.“

Majstrom Slovenska mohol byť viackrát

Prvé úspechy priniesli Petrovi Rauchovi novú chuť do pre seba srdcového športu. Po zmene kubatúry na 250 SP začali pódiové umiestnenia pribúdať. V rokoch 1993 a 1994 obsadil v rámci Slovenska striebornú pozíciu, v ďalších dvoch rokoch už na neho z krajanov nemal nik a stal sa tak majstrom Slovenska. Tento honor zopakoval v roku 2016 po dvadsiatich rokoch, no tentoraz pre zmenu v kubatúre do 125 SP. „Čo sa týka titulov majstra Slovenska, oficiálne ich mám tri. Mohlo ich však byť aj viac, keďže aj v roku 2014 som skončil ako najlepší slovenský pretekár, no primát majstra Slovenska si na pretekoch v Orechovej Potôni vybojoval maďarský jazdec, ja som dostal cenu iba za druhé miesto, čiže majstrom Slovenska som de facto nebol. Takto to bolo aj v rokoch 2010 a 2011, kedy som takisto obsadil druhé miesto a víťaz nebol Slovák,“ presne definoval počet svojich majstrovských titulov Peter Rauch.

Šesťkrát vyhral, dvakrát skončil druhý

Známy michalovský motocyklový pretekár jazdí okruhy od roku 1981, čiže tohto roku je to už 35 rokov. Ako sa za ten čas zmenila konkurencia a celkový vzhľad pretekov? „Je to dosť ťažké hodnotiť. Možno pri mojich prvých dvoch tituloch bola v „dvestopäťdesiatkách“ menšia konkurencia, ako keď som triumfoval teraz. Podujatia boli zakaždým medzinárodné. Aj teraz na našich sa súťaží zúčastnili napríklad pretekári zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Slovinska, ale aj z ďalších krajín Európy. Keby som mal porovnať začiatky s terajším časom, systém pretekov je podobný. Už aj v deväťdesiatych rokoch som jazdil šampionát Alpe Adria. Toho úroveň sa každým rokom zvyšuje. Teraz je veľmi kvalitná a aj preto si svoj triumf v rámci Slovenka veľmi cením. Bol dosiahnutý vo vyššej konkurencii, ako v rokoch 1995 a 1996,“ uviedol pre porovnanie Peter Rauch, ktorý v tomto roku v rámci celkového hodnotenia Alpe Adria obsadil pekné štvrté miesto.

Dosiahol ho aj napriek tomu, že štartoval iba na štyroch z piatich podujatí, preteky v chorvátskej Rijeke vynechal. „V rámci Slovenska mi to neublížilo, keďže sa tieto preteky nezaratúvali do celkového poradia,“ s úsmevom na perách podotkol Peter Rauch a následne dodal. „Túto sezónu sme po dlhšej dobe štartovali s tým, že máme v rámci sponzorstva dohodnuté aspoň základné finančné krytie. Štartoval som na štyroch podujatiach, absolvoval som teda osem pretekov, keďže na každom podujatí sa jazdia po dva preteky. V rámci Slovenska som sa na všetkých pretekoch ocitol na pódiu. Šesťkrát som vyhral, dvakrát som skončil na druhom mieste.“     

Spokojný aj so štvrtým miestom

Tak ako spomínal Peter Rauch, konkurencia v jeho kubatúre každým rokom stúpa. V roku 2016 sa pretekov zúčastnilo 41 jazdcov. „Aj preto si myslím, že štvrté miesto je viac ako solídny výsledok a som s ním spokojný. Dosiahol som štvrté miesto aj napriek tomu, že som na jedných pretekoch neštartoval, čím som sa možno pripravil o pódium aj v Alpe Adria. Šanca teda možno bola ja na prvú trojku, no za daných okolností som spokojný aj so štvrtým miestom,“ uviedol trojnásobný majster Slovenska.

Motiváciu má naďalej

Peter Rauch aj napriek päťdesiatim trom rokom nestráca vo svojom športe motiváciu. „Rád by som slovenský titul zopakoval aj v nasledujúcom roku. Ďalším mojím cieľom je posunúť sa vyššie aj v rámci celých pretekov Alpe Adria. Určite mi teda motivácia nechýba a chcem jazdiť aj naďalej. Pretekať chcem dovtedy, dokedy ma to bude baviť a dokedy budem môcť kondične, či fyzicky konkurovať ostatným pretekárom,“ poznamenal Peter Rauch, ktorého úspešný tím tvoria okrem neho aj team manažér Peter Bellás st. a mechanik Ján Ševčík. „Celému tímu by som chcel poďakovať. Je to aj ich úspech. Takisto by som chcel poďakovať aj hlavnému sponzorovi značke Elf. Ide o značku olejov, ktoré distribuuje firma Total. Sponzorsky sa na sezóne podieľala aj firma Elite, či ďalší menší sponzori. Všetkým patrí vďaka,“ dodal na záver Peter Rauch.

Peter Brendza



Uverejnené: 07.10.2016 15:48:17 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.