files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nové verejné osvetlenie oficiálne odovzdané

Posledný deň v máji sa na michalovskej ulici J. Hollého odkrývala pamätná tabuľa pri príležitosti oficiálneho odovzdania časti verejného osvetlenia.


Na odhaľovaní tabule sa priamo zúčastnil primátor mesta Michalovce Viliam Záhorčák, za dodávateľskú firmu to bola pani Ing. Oravcová. Ide o projekt s názvom „Svietime úsporne a spoľahlivo“, ktorý bol spolufinancovaný z Nórskeho finančného mechanizmu.
Primátor v príhovore vyslovil poďakovanie za to, že mesto mohlo získať externé finančné zdroje, ktorými sa mohla revitalizovať časť mestského osvetlenia a poďakovanie patrilo aj dodávateľovi a realizátorovi výmeny, firme O.S.V.O. Prešov, s.r.o.

Nórsky finančný mechanizmus

Podľa slov pani Oravcovej s výmenou sa začalo minulý rok v máji 2009. Celý projekt by mal byť dokončený v januári 2011. Jedná sa o výmenu 222 kusov bodových osvetlení na uliciach: Hollého, Partizánskej, SNP, Nad Laborcom a na Ulici Štefana Fidlíka. Celková výška výdavkov projektu je 172 302,83  €, čo je približne niečo cez 5 miliónov korún. 95 percent prostriedkov je hradených z Nórskeho finančného mechanizmu, zvyšnými piatimi percentami vstúpilo do projektu mesto. Čo je Nórsky finančný mechanizmus? Slovenská republika sa vstupom do Európskej únie stala členom Európskeho hospodárskeho priestoru (European Economic Area), do ktorého patria aj krajiny Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO). Na základe dohody medzi EÚ a krajinami EZVO Nórske kráľovstvo, Island a Lichtenštajnsko poskytli v období od 1. mája 2004 do 30. apríla 2009 Slovenskej republike a ďalším štátom finančnú pomoc. Počas obdobia piatich rokov bola Slovenskej republike poskytnutá celková suma 67 mil. €, pričom 95% tejto sumy bude poskytnutých zo zdrojov Nórskeho kráľovstva.

Mesto akcionárom

Hlavným impulzom na výmenu osvetlenia bolo to, že verejné osvetlenie nebolo vyhovujúce a v takom stave, aby mohlo plniť všetky požiadavky obyvateľov mesta. „Nevyhovujúcimi boli hlavne požiadavky bezpečnosti,“ povedal primátor. Ako sa ďalej vyjadril: „Vo výmene mestského osvetlenia sa bude pokračovať. Nedávno prebehla výmena verejného osvetlenia na Ulici Masarykovej, ktorú vykonáva spoločnosť FIN.M.O.S., a.s., (Prvá finančno-obchodná intermediárna spoločnosť miest a obcí Slovenska). Peniaze na túto a ďalšie iné mestské časti mesto získalo a chcelo by aj naďalej získavať z externých finančných zdrojov. Jednou z alternatív by mali byť prostriedky z Európskej únie, ktorých tok koordinuje Ministerstvo hospodárstva SR. Ďalšou alternatívou je, že mesto vstúpilo do akciovej spoločnosti FIN.M.O.S., a.s., a prostriedky, ktoré magistrát ušetrí tým, že v čo najkratšom čase vymení všetky osvetlenia (čím sa zvýši úspora), chce mesto použiť na nákup akcií tejto akciovej spoločnosti, čím sa paralelne rieši problém osvetlenia a na druhej strane mesto kapitálovo posilňuje v spomínanej spoločnosti. Najbližšia výmena sa týka sídliska Východ a v týchto dňoch sa mestská radnica usiluje o získanie prostriedkov na výmenu osvetlenia mestskej časti Močarany“.
                                 Michal Demko



Uverejnené: 09.06.2010 11:30:35 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.