files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Krásnovciach postavia novú obecnú budovu

Krásnovce sú od okresného mesta vzdialené  čoby kameňom dohodil, len 4 kilometre. Veľmi aktívna miestna samospráva zabezpečila obnovu tunajšej cestnej siete, pravidelne organizuje spoločenské a kultúrne podujatia a v dohľadnom čase by sa chcela pustiť do výstavby viacúčelovej obecnej budovy.

 
Opravujú cesty

„Z Európskej únie sme dostali peniaze na opravu motoristických a nemotoristických komunikácií. Postarali sme sa o položenie nových asfaltových kobercov na všetky miestne cesty,“ pochválila sa starostka Anna Danková. Zároveň bol zrekonštruovaný chodník pozdĺž hlavného cestného úseku a v súčasnosti vybrané firmy dokončujú vynovenie komunikácie v lokalite „Starý valal.“ Celkove si jednotlivé práce vyžiadajú viac ako 200-tisíc €, no povinnými piatimi percentami sa na tejto sume podieľala aj obec.

Dôraz na kultúru

Obecný úrad v Krásnovciach kladie značný dôraz na kultúrne a spoločenské vyžitie občanov. „Keď som v roku 1999 nastúpila do funkcie, rozhodla som sa, že vytvorím podmienky na pravidelné kultúrne vyžitie obyvateľstva. Som rada, že sa nám tento zámer doteraz darí plniť,“ neskrývala potešenie. „Každoročne vítame nový rok veľkolepým ohňostrojom na námestí pred nákupným strediskom,“ zdôraznila.   

Myslia aj na deti

Nechýba ani tradičné stavanie mája, na konci školského roka prichádza na rad podujatie nazvané Hurá prázdniny, ktoré sa koná sa v športovom areáli. Je určené širokej verejnosti a pozostáva z menej náročných športových súťaží. Pravidelnou súčasťou programu je aj prípravný zápas tunajšieho futbalového dorasteneckého družstva proti vybraným súperom.
„V spolupráci s materskou školou sme zorganizovali oslavu Medzinárodného dňa detí. V zábavnom programe zápolili v rôznych športových disciplínach,“ priblížila. Za odmenu drobizg dostal cukrovinky. Obec však usporadúva aj ďalšie pútavé akcie a pravidelne na nich účinkujú deti z MŠ. Tie sa môžu popýšiť krojmi od výmyslu sveta.
 
Dostatok detí

Napriek nepriaznivému populačnému vývoju navštevuje materskú školu až 30 detí. Na dedinu so 618 obyvateľmi to rozhodne nie je zlá vizitka. „Do škôlky chodia nielen Krásnovčania, ale aj deti zo susedných Šamudoviec a blízkej Močarianskej ulice v Michalovciach,“ uviedla najvyššia predstaviteľka samosprávy. Tá sa snaží škôlkarom vytvoriť čo najlepšie podmienky na pobyt v MŠ. Zabezpečila výmenu okien a dverí, rozšírila parkovisko pred škôlkou., bola zrekonštruovaná kuchyňa a sociálne zariadenia. Jednotlivé práce boli zaplatené z prostriedkov ministerstiev financií a školstva. „Budova materskej školy patrí evanjelickej cirkvi augsburského vyznania z neďalekých Pozdišoviec. Keďže s jej predstaviteľmi sme podpísali nájomnú zmluvu, inováciu priestorov sme zrealizovali bez akýchkoľvek problémov,“ zvýraznila A. Danková. Budova však opeknie aj v budúcnosti, pretože obecný úrad požiadal ministerstvo financií o vyčlenenie peňazí na prekrytie strechy.

Vítajú do života

„V spoločenskej miestnosti obecného úradu každoročne na začiatku jari vítame novorodencov do života,“ predstavila ďalšiu obecnú aktivitu. Každý maličký Krásnovčan dostáva od obce vkladnú knižku so sumou 35 € a takisto aj hračky. Mamičky sú obdarené kvetmi a milú slávnosť sprevádza pestrý kultúrny program. 

Členstvo výhodou

Krásnovce sú členom miestnej akčnej skupiny (M.A.S.) Duša. Realizuje podobné aktivity, ako rôzne mikroregióny. Táto skupina zahŕňa aj  obce v juhovýchodnej (Šamudovce) a severnej časti (Pusté Čemerné, Voľa...) michalovského okresu, zároveň aj dedinu Brekov v okrese Humenné.

Vďaka členstvu v spomínanej skupine samospráva dostala zdroje na už uvedené rozšírenie parko-
viska pred MŠ a v rámci jedného z projektov by mala získať financie aj miestna telovýchovná jednota.
„Akčná skupina Duša súčasne vydáva informačný časopis. Naša obec, podobne, ako aj ostatné dediny v ňom zverejňuje články a fotografie z kultúrnych a spoločenských podujatí,“ poznamenala starostka.
  
Pribudne nová budova

Obec v súčasnosti čaká na vhodnú výzvu z regionálnych operačných programov, ktorá súvisí s rozs-
iahlou rekonštrukciu kultúrneho domu. Toto zariadenie sídli v značne zastaranom rodinnom dome pri nákupnom stredisku. Po prísune potrebných financií na obecný účet by sa zmenil na viacúčelovú budovu. „Samozrejme, okrem kultúrneho domu by v nej mala sídliť internetová kaviareň. Do novovybudovaných priestorov by sa mal premiestniť obecný úrad a ráta sa aj s výstavbou sály na usporadúvanie rôznych podujatí,“ načrtla plány. Odhaduje sa, že veľkolepý projekt bude stáť zhruba milión eur.

Stavajú domy


Na obecných pozemkoch pri športovom areáli pribúdajú rodinné domy. „Ich výstavba je už dlhodobejšou záležitosťou. Veď momentálne je postavených najmenej desať domov,“ konštatovala. Aj v tomto roku obecný úrad eviduje žiadosti o stavebné povolenie, takže domy budú na spomínanej ploche utešene pribúdať. „Veľkou výhodou je skutočnosť, že Krásnovce sú v tesnej blízkosti Michaloviec,“ zdôraznila. Samospráva sa môže pochváliť aj ďalšou činorodou prácou. Keď pred troma rokmi zabezpečila rekonštrukciu verejného osvetlenia a vlani bol vynovený miestny rozhlas.                                           

               (janč)



Uverejnené: 11.06.2010 09:28:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.