files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Desať tém, ktoré budú hýbať michalovským športom v roku 2017

Práve končiaci rok 2016 môžeme hodnotiť čo sa týka michalovského športu ako úspešný. Hádzanárky Iuventy Michalovce sa deviatym majstrovským titulom dotiahli na doterajšieho suveréna zo Šale, futbalisti MFK Zemplín sa zachránili v najvyššej súťaži a dobre si v nej počínali aj na jeseň, navyše, úspešne zvládli záchranárske práce aj florbalistky Eastern Wings, ktoré sa takisto udržali v najvyššej súťaži. Po postupe futbalistiek MFK Zemplín do najvyššej ligy tak mali Michalovce po prvýkrát v najvyšších súťažiach až štyri kolektívne športy. Aký bude rok 2017? Na to sme sa pozreli vo forme desiatich najdôležitejších tém, ktoré budú podľa nás najviac hýbať michalovským športom v nasledujúcich dvanástich mesiacoch.

Siahnu na rekordný desiaty titul?

Hádzanárky Iuventy Michalovce sú na slovenskej scéne dominantným tímom. Momentálne dosiahli šesť majstrovských titulov v rade a na svojom konte ich už majú deväť, čo je rovnaký počet, aký má Šaľa. V roku 2017 tak môžu Michalovčanky prepisovať históriu. Podarí sa im dosiahnuť jubilejný desiaty majstrovský titul?

Naša prognóza: Momentálne nevidíme na Slovensku klub, ktorý by mohol Michalovčanky zosadiť z majstrovského trónu. Aj preto by sa v máji roku 2017 mali tešiť z desiateho titulu a mali by sa tak dostať v historickom rebríčku na prvé miesto.

Nestratia ako prvý tím ani jeden bod?

Zostávame pri v súčasnosti najúspešnejšom michalovskom seniorskom tíme. Iuventa v spoločnej česko-slovenskej súťaži WHIL mala opäť impozantnú jeseň. V nej nestratila ani bod a má teda nakročené k štvrtému interligovému primátu v rade. Môže ho dosiahnuť ako prvý tím, ktorý by v súťaži nestratil ani jeden bod. Budú Michalovčanky česko-slovenskými šampiónkami bez straty čo i len jedného bodu?

Naša prognóza: Reálne to je, no či sa tak stane, na to je ešte odpovedať skoro. Zverenky trénera Urbana zvládli ťažké súboje v Porube či v Prahe proti Slavii, kde v lanskej sezóne stratili body, no na druhej strane, v jarnej časti ich ešte čaká súboj v Moste. Keď ho zvládnu a nezakopnú ani v Šali či doma proti spomenutej Porube a Slavii, mohli by to ako prvý interligový tím zvládnuť. V našej prognóze budeme však opatrnejší. Tvrdíme, že Iuventa „whilkový“ primát obháji, no nejaký bodík na ceste za ním stratí (bodaj by sme sa mýlili...)

Zahrajú si michalovskí futbalisti v najvyššej súťaži aj po tretíkrát v rade?

Táto otázka môže byť zodpovedaná už začiatkom januára. Keď sa naplnia hrozby myjavského klubu a Spartak opustí najvyššiu súťaž, Fortuna liga vypadávajúceho mať nebude.

 

Naša prognóza: Michalovčania majú za sebou výbornú jeseň a aj keby sa myjavský Spartak zo súťaže nevyhlásil, dovolíme si tvrdiť, že záchranu si vybojujú aj sami na trávniku. „Žlto-modrí“ by sa tak mohli tešiť na svoju tretiu sezónu v najvyššej súťaži v rade.

Zahrajú si európsky pohár?

Naďalej ostávame pri futbale. Hráči MFK Zemplín nemali len dobrú jesennú ligovú časť, ale darilo sa im aj v Slovnaft Cupe. V ňom prekonali štyri prekážky a dostali sa do jarného štvrťfinále. Táto méta nemusí byť pre nich neprekonateľná, pretože v ceste im stojí treťoligový Liptovský Hrádok. V prípade postupu do semifinále stačí prejsť túto prekážku a Michalovčania sa dostanú do májového finále. V prípade, že ich súperom bude majster (čo sa môže v podobe Žiliny aj ľahko stať), získajú miestenku v predkole Európskej ligy.

Naša prognóza: Bolo by to krásne, keby okrem hádzanárok Iuventy hrali európsky pohár aj futbalisti. Realita ale môže byť aj iná. Nie je to nedosiahnuteľná méta, no podľa nášho názoru na ňu ešte tentoraz zverenci trénera Antona Šoltisa nedosiahnu. Naša prognóza znie, dostanú sa do semifinále, no finále v Poprade si nezahrajú. Bodaj by sme však nemali pravdu...

Dotiahnu po prvýkrát v histórii do Michaloviec play-off?

Tretím tímom, ktorý hrá v najvyššej súťaži, sú florbalistky Eastern Wings Michalovce. Tie v lanskej súťaži ratovali prvoligovú kožu v baráži. Teraz by sa chceli posunúť vyššie. Cieľom je totiž osemčlenné play-off. Bolo by to prvýkrát, čo by Michalovce videli florbalové play-off. Nepodarilo sa to v jedinej sezóne v Extralige mužom a v minulej sezóne ani ženám. Podarí sa im to na druhý pokus?

Naša prognóza: Budeme pozitívni. Tvrdíme, že áno a Michalovčanky si v play-off zahrajú. Aktuálne im patrí šieste miesto a na deviatu Nitru majú náskok siedmych bodov. Tento náskok by im stačiť mal.

Splnia stanovený cieľ v podobe baráže?

Postup do finále prvej ligy a zahrať si tak baráž o najvyššiu Tipsport Extraligu. Práve tieto méty by chceli v nastávajúcej sezóne dosiahnuť hokejisti HK Dukla Michalovce. A majú k ním aj nakročené. Počas celého októbra a novembra boli lídrom tabuľky, no nevydarený záver roka spôsobil stratu desaťbodového náskoku a aktuálne patrí Dukle „až“ tretie miesto, za Detvou a Prešovom. Práve títo traja súperi si to zrejme rozdajú o prvenstvo v prvej lige. Pre Michalovčanov by bolo druhé, prvé dosiahli ešte v roku 1986. Či sa tak stane, dozvieme sa v prvých mesiacoch kalendárneho roka 2017.

Naša prognóza: Opäť budeme pozitívne naladení. Vojaci v tejto sezóne ukázali, že môžu zdolať každého jedného súpera v lige a navyše aj to, že v tíme je obrovská morálka. Práve to môže v rozhodujúcich chvíľach play-off rozhodovať. Táto sezóna sa zdá byť priaznivá aj tým, že v súčasnosti v lige nefigurujú až také silné mužstvá, ako tomu boli v lanskej sezóne. To takisto hrá pre úspech a ten Dukle predpovedáme. Zverenci trénera Miroslava Ihnačáka podľa nás teda dosiahnu finále ligy a zahrajú si aj v baráži o najvyššiu súťaž.

Prebudí okrúhle výročie mužskú hádzanú?

Michalovská mužská hádzaná oslávila v roku 2016 svoje okrúhle šesťdesiate narodeniny. Bola to taká oslava cez slzy, keďže už viac ako tri roky mužská hádzaná v metropole Zemplína nefiguruje. Po historickom bronze totiž prišiel jej pád na samé dno a z toho sa ešte neodrazila. Bude to tak v roku 2017?

Naša prognóza: Možné je všetko. O vzkriesení mužskej hádzanej v Michalovciach sa hovorí už dlhšie. Malé pokusy o jej oživenie ale v predchádzajúcich rokoch nevyšli. Veríme, že tentoraz sa potrebné financie nájdu a mužská hádzaná opäť ožije.

Dočká sa konečne „zimák“ rekonštrukcie?

Športových fanúšikov v Michalovciach trápi aj stav zimného štadióna. Ten nutne potrebuje rekonštrukciu, na ktorú má sľúbené finančné prostriedky od hokejového zväzu, ako aj vlády. Rekonštrukcia sa ale naťahuje už viac ako dva roky. Dočká sa jej michalovský „zimák“ v roku 2017?

Naša prognóza: Minulý rok sme boli optimistickí, no naša predpoveď nevyšla. Na zimnom štadióne totiž do dnešného dňa rekonštrukcia nezačala. Na druhej strane, podľa posledných informácii je všetko na dobrej ceste a v roku 2017 by sa mala začať. Verme teda, že sa tak stane.

Príde aj európsky úspech?

Hádzanárky Iuventy Michalovce sú momentálne dominujúcim tímom na slovenskej, ako aj československej scéne. Trikrát sa radovali zo zisku titulu vo WHIL a nakročené majú k štvrtému. Žiaľ, každým rokom sa presviedčajú, že čo stačí na domácu scénu, to vonkoncom nestačí na pohárovú Európu. V nej ešte výraznejší úspech neprišiel.

Naša prognóza: Iuvente chýba konfrontácia s lepšími tímami v domácej súťaži. Zatiaľ, čo ich pohároví protivníci majú týždeň čo týždeň v lige ťažký zápas, Michalovčanky hrajú prevažne proti tímom, ktoré zdolávali rozdielom dvoch až troch tried. To sa následne ukáže aj na zisku skúsenosti, ktoré sa pretavia v rozhodujúcich momentoch. Aj preto je naša predpoveď skôr skeptickejšia, no bodaj by sme sa mýlili...

Dostanú sa vo svojej premiére do play-off?

Svoju premiérovú sezónu v najvyššej Extralige zažívajú aj hokejoví dorastenci HK Mládež Michalovce. Zverencom trénera Ivana Králika sa v nej darí viac ako dobre. Aktuálne im patrí jedenáste miesto zaručujúce účasť v predkole play-off, do ktorého sa dostáva dvanásť tímov. Podarí sa im vyhnúť bojom o záchranu, do ktorého sa dostanú zvyšné štyri družstvá?

Naša prognóza: Dorastenci HK Mládež Michalovce predvádzajú v tento sezóne vyrovnané výkony a iba v niektorých prípadoch zaplatili nováčikovskú daň. V tých budú pokračovať aj v zostávajúcich zápasoch základnej časti a po nej skončia do dvanásteho miesta, ktoré ich posunie do play-off. Vyhnú sa tak podľa nášho názoru boju o záchranu.

Peter Brendza



Uverejnené: 30.12.2016 10:47:41 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.