files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rok michalovskej Dukly v znamení pozitív ale aj negatív

Hokej v Michalovciach mal a má divácky záujem. Fanúšikovia sú vo viacerých prípadoch na svojich hráčov a svoje mužstvo nároční, čo nie je niekedy na škodu. Žiaľ, hokejisti HK Dukla Michalovce im v roku 2016 okrem radosti vo viacerých prípadoch priniesli aj sklamania. Sklamaním bol koniec sezóny 2015/2016 a z časti aj koniec roka 2016. Medzitým prišli svetlejšie momenty. Poďme si v skratke v článku pripomenúť ako vyzeral rok 2016 z pohľadu michalovského hokeja a hlavne michalovskej Dukly.

Play-off zbabranú sezónu nezachránilo

V závere roka 2015 sme pri našom hodnotení uviedli, že vtedy prebiehajúca sezóna veľa radosti fanúšikom nepriniesla. Bolo to tak aj vo zvyšných prvých mesiacoch roka 2016. Hokejisti HK Dukla Michalovce skončili po základnej časti na šiestom mieste. Zbabranú sezónu nepomohlo zachrániť ani play-off. V ňom síce Michalovčania viedli nad Liptovským Mikulášom 2:1 na zápasy a mali domáci duel k dobru, vo zvyšných dvoch zápasoch ale už nezaznamenali ani jeden gól a v sérii prehrali 2:3. Po druhýkrát v rade tak vypadli hneď v prvom kole play-off, čo bolo vzhľadom na ambície sklamaním.

Štvrtá misia Miroslava Ihnačáka

Aj preto v kádri na sezónu 2016/2017 nevidíme viacero hráčov z toho predchádzajúceho a vedenie sa začalo obzerať aj po novom trénerovi. Nezašlo ďaleko. Petra Tirpáka totiž nahradil starý známy - Miroslav Ihnačák. Ten do michalovskej Dukly vstúpil v role hlavného trénera už po štvrtýkrát. Predchádzajúci tréner zostal v realizačnom tíme v role asistenta trénera. Na striedačke sú tak momentálne jediní dvaja lodivodi, ktorí v Dukle po jej návrate do prvej ligy vydržali celú sezónu. Tirpákovi sa to podarilo práve v sezóne 2015/2016, Ihnačákovi v sezóne 2012/2013, kedy sa v Dukle tešili z finálovej účasti.

Návrat kráľa trval dva zápasy

Prišlo aj k viacerým zmenám v kádri. Vedenie Dukly „rabovalo“ predovšetkým v skrachovanom Bardejove, odkiaľ do metropoly Zemplína prišli až piati hráči. Okrem odchovanca michalovského hokeja Ľuboša Fajčáka to boli aj Ladislav Ščurko, Vladimír Poláček, Marcel Baláž a Radovan Cútt. Okrem nich vedenie klubu udržalo aj brankára Adama Trenčana, obrancov Zoltána Kubáta a Daniela Hančáka či útočníka Martina Drotára. K nim sa po roku opäť pridal skúsený bek Marcel Šterbák a v kádri ostala aj dvojica Rusov Georgij Šangin a Gleb Lušnikov. Najväčším šokom bol návrat Richarda Šechného. Jeden z hlavných strojcov dvoch michalovských finálových účastí sa totiž s vedením klubu nerozišiel po sezóne 2014/2015 v najlepšom a zdalo sa, že dvere už má v Michalovciach zavreté. Návrat skúseného matadora ale dlho netrval. Šechný totiž skončil na vlastnú žiadosť už po dvoch odohraných zápasoch.

Výborný začiatok zmaril slabší záver roka

Hokejisti HK Dukla Michalovce vstupovali do sezóny 2016/2017 s vysokými ambíciami. Po tom, čo prvú ligu opustili Nové Zámky, Bardejov, Liptovský Mikuláš či Senica, sa totiž pri pohľade na podmienky stali jedným z korunných princov. A túto pozíciu potvrdzujú prakticky od začiatku sezóny. Teda od tretieho kola, keďže v prvých dvoch domácich duelov so svojimi súpermi ťahali za kratší koniec. Následne ale dosiahli jedenásť víťazstiev v rade a bodovali v pätnástich dueloch za sebou. Táto bilancia ich vyšvihla na prvé miesto v tabuľke, na ktorom malo na prelome novembra a decembra desaťbodový náskok.

Následne ale prišla výsledková kríza, ktorá spôsobila, že Michalovčania stratili náskok a kalendárny rok ukončili na druhom mieste. Doterajší priebeh súťaže ukázal, že špička ligy je vyrovnaná. Tabuľku totiž vedie Detva s dvojbodovým náskokom pred Michalovcami, ktoré zase majú jednobodový náskok pred tretím Prešovom. Záver základnej časti a play-off teda môže byť veľmi zaujímavý. Pripomíname, že aj tentoraz si dva najlepšie tímy zahrajú baráž o najvyššiu súťaž s dvoma najslabšími extraligistami.

Ďalšie témy michalovského hokeja, ktoré zaujali

Dokonalý obrat priniesol postup do Extraligy

Viac radosti michalovským hokejovým fanúšikom ako muži priniesli mládežnícke celky. Dorastenci HK Mládež Michalovce totiž nielenže vyhrali prvú ligu, no v následnej baráži sa im podarilo postúpiť do najvyššej súťaže. V základnej časti prvej ligy obsadili druhé miesto, z ktorého vstupovali do play-off. V ňom nenašli v šiestich zápasoch ani raz premožiteľa a najskoršom možnom termíne sa stali víťazmi prvej ligy. Získali tak právo vyzvať v baráži najslabšieho extraligistu – HC Topoľčany. Extraligistovi sa najskôr v sérii darilo. Topoľčany totiž vyhrali prvé tri zápasy a zdalo sa, že si svoju extraligovú kožu uratujú. Omyl. Michalovčania totiž previedli dokonalý obrat, keď otočili nepriaznivú sériu, vyhrali v nej 4:3 a postúpili tak do najvyššej súťaže.

Solenský kapitánom reprezentácie, Boltun na ďalší titul nedosiahol

Darilo sa aj viacerým odchovancom michalovského hokeja. Peter Boltun sa stal s tímom HC Košice víťazom základnej časti Tipsport ligy, no na zlatú medailu tentoraz nesiahol, keďže s „oceliarmi“ vypadol v dramatickej semifinálovej sérii s Banskou Bystricou. V drese prvoligového Bardejova sa darilo Ľubošovi Fajčákovi. Ten so svojím tímom vyhral základnú časť prvej hokejovej ligy a zahral si aj v baráži o najvyššiu súťaž. Kapitánom slovenskej osemnástky na majstrovstvách sveta bol Samuel Solenský. Dres slovenskej osemnástky si obliekli aj Pavol Regenda a Dominik Verbický, v drese dvadsiatky sa zase predstavil Samuel Solenský (tomu miestenka na svetový šampionát unikla iba na poslednú chvíľu), v lige si za tím HK Orange 20 zahrali Samuel Koziot a Radovan Mesaroš.

Štadión v novom šate?

Fanúšikovi okrem michalovských hokejistov nerobí radosť ani stav zimného štadióna. Ten nutne potrebuje rekonštrukciu, na ktorú sa miestna samospráva snaží zohnať finančné prostriedky. Tie má sľúbené od vlády, ako aj od Slovenského hokejového zväzu, žiaľ, rekonštrukcia doteraz nezačala. Podľa posledných informácii sa ale ľady konečne pohli a začiatkom roka by dlho očakávaná rekonštrukcia „zimáku“ mala začať. V najbližších mesiacoch by sme ho tak mohli vidieť v novom šate.

Peter Brendza



Uverejnené: 02.01.2017 13:23:50 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.