files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hažín, obec, ktorá nezaháľa...

Len 8 kilometrov od Michaloviec smerom na najvýchodnejší cíp republiky, sa nachádza Hažín. Obec, situovaná asi tak kilometer od hlavného ťahu, cesty číslo 50, medzi obcami Zalužice a Lúčky. 


Ani rozlohou, ani počtom obyvateľov nepatrí medzi veľké obce, ale tým, kto tam zablúdi, má čo ukázať. Ako  každá obec, aj Hažín má svoje problémy, ktoré sa nezaobídu bez pomoci zvonku. Na svoje skrášlenie, obnovu, ale aj na účelové stavby či projekty už neraz využila miestna starostka, pani Ing.Marianna Šimková možnosť získať peniaze z niektorého zo štrukturálnych fondov. Od svojho nástupu do funkcie starostky sa celý čas snaží zlepšiť kvalitu života v jej rodnej obci, čo je už úctyhodných 16 rokov.

Pomáhajú granty

Prvá vec, do ktorej sa obec pustila, bolo vystavanie športovo-oddychového areálu na mieste bývalého hospodárskeho dvora, kde sa nachádza tenisový kurt a detské ihrisko. Celý tento areál si Hažínčania postavili svojpomocne. Dodnes sa teší záujmu najmä mladých. Jedným z prvých projektov, na ktorý dostala obec prostriedky, bol projekt „Obnovy dediny,“ z ktorého poskytnuté peniaze použili na dostavbu domu smútku, na ktorý si dedina najprv zobrala úver. Časť z nich použili na obnovu cintorína. Z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR získali prostriedky na projekt pre obnovu obecného úradu a komunitného centra. Ďalej je to príspevok na rekonštrukciu čističky odpadových vôd. Nedávna pomoc v podobe financií sa dostavila aj z občianskeho združenia „Medzi riekami“ na výstavbu miesta pre kultúrne vyžitie. Obec sama o sebe založila tiež vlastné občianske združenie, vďaka ktorému získala prostriedky na oddychovú zónu pre mamičky s deťmi. Posledným veľkým schváleným projektom bol projekt na rekonštrukciu a prístavbu kultúrneho domu. Grantom bola Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá je štátnou príspevkovou organizáciou zriadenou Ministerstvom pôdohospodárstva SR, odkiaľ obec získala necelých 218 000 €.

Za veľkou mlákou

Jednou zo „srdcoviek“ starostky bolo a stále je úprava centra obce, ktoré už svojimi zmenami prešlo, ale podľa jej slov to zatiaľ stále nemá finálnu podobu. Tí, čo ste v Hažíne ešte nikdy neboli, si pri výraze centrum obce nemyslíte, že sa v Hažíne stratíte. Je to dedinka s piatimi poslancami, ktorá medzi sebou nedávno privítala štyristo sedemdesiateho prvého obyvateľa. Pani Šimková bola ako jedna z ôsmich starostiek Slovenska vybraných Agentúrou pre rozvoj vidieka, ktoré sa v Spojených štátoch zúčastnili seminárov v súvislosti s rozvojom vidieka, odkiaľ si okrem iného priniesla aj nápad už so spomenutým športovo-oddychovým areálom. Vďaka nej sa obec v roku 2005 zapojila aj do programu separácie odpadu. Samozrejme, že obec žije aj podujatiami pre všetky vekové kategórie, ktoré tu sú pre Hažínčanov počas celého roka hlavne pri významných dátumoch. Za spomenutie stojí aj miestne komunitné centrum, ktoré je plne vybavené posilňovňou, kde sa kvôli prestavbe kultúrneho domu v centre organizujú aj spoločenské, resp. rodinné podujatia.

Spolupráca

Hažín je členom viacerých organizácií, najdôležitejšie je členstvo v „Záujmovom združení spoločenstva obcí mikroregiónu Juh šíravy“. Ako miestna samospráva participuje na projekte Laborec - Uh, ktorý je zameraný na revitalizáciu ekosystému danej oblasti. Je členom združenia obcí Morské oko – Šírava. Okrem iného je taktiež aj členom Združenia miest a obcí Slovenska, Spolku pre obnovu dediny a ďalších iných. Pani starostka si pochvaľuje aj dobrú spoluprácu s okolitými obcami, ale aj s obcami zo sobranecka. Dedina sa nachádza na kopci, takže nedávne povodne sa Hažína vôbec nedotkli. Možno aj práve to robí túto malú dedinku atraktívnou. Je to lokalita, ktorá ako vraví pani Šimková, priťahuje mnoho záujemcov, čo by tu radi kúpili dom alebo pozemok. Rád by som skončil tým, čím som aj začal... Hažín svojou rozlohou ani počtom obyvateľov nepatrí medzi veľké obce, ale svojím návštevníkom má čo predstaviť. Mnohí, hlavne tí, ktorí sa tu narodili, no bývajú už inde, pri svojej návšteve neskrývajú príjemné prekvapenie, čo všetko sa v tejto obci za posledné roky zmenilo. Myslím, že za to môžu vďačiť najmä starostke a ľuďom, ktorí ju obklopujú.
                                     Michal Demko

 



Uverejnené: 14.06.2010 19:45:53 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.