files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ondava udrela druhý krát!

To, že voda vie ukázať svoju silu sa presvedčilo už v minulosti mnohokrát veľa ľudí. Mať zatopený dom, prespávať v telocvični, tápať kedy sa všetko skončí a koľko toho voda zničila je poriadna „masáž“ pre nervovú sústavu. V Malčiciach, Hradištskej Moľve, Petríkovciach aj v Markovciach, v obciach zaplavených vyliatou Ondavou, o tom vedia svoje.

 
Pomaly, ale isto

Druhého júna, bol na rieke Ondava vyhlásený mimoriadny stupeň pre Košický kraj. Od tretieho júna začali s evakuáciou prvých ľudí z Hradištskej Moľvy, ktorých prichýlila škola v Malčiciach. Od šiesteho júna začala aj evakuácia obyvateľov Malčíc. Hrádzu sa podarilo, aj keď iba provizórne zastaviť v stredu deviateho, no v tom čase už bolo evakuovaných 300 ľudí, ktorí boli nútení opustiť svoj domov. V piatok 11.6., to bolo už 400 a voda stále stúpala. Takáto situácia bola koncom minulého týždňa. Len v obci Malčice a Hradištská Moľva bolo zaplavených niečo vyše 140 domov. Čosi podobné zažívali aj obyvatelia susednej obce Markovce, kde voda zaplavila 21 domov. Evakuovaných bolo 125 ľudí, ktorým útočisko poskytol obecný úrad.

Pomoc prichádzala okamžite

Už od prvých hodín prichádzala odvšadiaľ. S pomocou prichádzali jednotlivci, ale aj organizácie. Potravinami, dekami, finančne... Ako uviedla starostka Malčíc pani Marta Tomková, pohotovo zareagovalo aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré poskytlo peniaze na preklenutie obdobia, kedy obyvatelia dostávajú sociálne dávky. „Ja ani neviem akými slovami mám vysloviť vďaku záchranárom, hasičského zboru. Hasičom, ktorí sú v Michalovciach, pánovi Tejgimu, riaditeľovi, jeho zástupcovi, pánovi Bánovskému, ktorí nepozerajú ani na svoje zdravie. To sú záchranári v pravom slova zmysle“, ďakovala pani starostka. Slovami pochvaly nešetrila starostka smerom k záchranárom Humenskej záchrannej brigády. V prípade záplav, ako je táto, prichádza problém so stojatou vodou a tým pádom sa musí počítať aj s plánom dezinfekcie. V tomto smere prisľúbila pomoc Záchranná brigáda z Gabčíkova, ktorá po ustúpení vody začne z dezinfekciou prvých domov. „Pomoc ponúkol aj Úrad práce v Michalovciach, ktorý poskytol tím psychológov, ktorí prišli medzi ľudí s určitou psychohygienou. Vymýšľajú sa rôzne hry, aby poškodeným trochu psychicky odľahčili“, dodáva. Nálada medzi obyvateľmi postihnutých oblastí bola zatiaľ pokojná, no ktovie, ako sa to na nich prenesie, keď tam budú musieť zostať nejaký ten týždeň navyše.

Adra

Na miesto postihnuté povodňami dorazila medzinárodná agentúra pre pomoc a rozvoj ADRA.
V rámci Slovenska sa zameriava na pomoc v sociálnej oblasti, ale aj na zmierňovanie následkov prírodných katastrof. Od nedele 6.júna tu varí stravu pre všetkých. Vedúci oddelenia ADRY na Slovensku a koordinátor pomoci, pán Cimerman, nám uviedol, že prišli hneď, ako ho kontaktovala pani starostka. Dokedy tam budú, odhadnúť nevedel, pretože situácia sa mení zo dňa na deň. O disciplíne tunajších Rómov, ktorých táto pohroma zasiahla najviac, sa pán Cimerman vyjadril  len v tom najlepšom. Stravné pri počte 300 ľudí ich vyjde asi tak 250 až 300 € na deň. Lenže ten počet evakuovaných sa stále šplhal nahor, takže aj prostriedkov bolo treba viac. Ako nám pán Cimerman ďalej uviedol, časť prostriedkov pokrýva občianske združenie zo svojich zdrojov Adra, zvyšok je to o pomoci od sponzorov a ľudí. 

                    Michal Demko



Uverejnené: 14.06.2010 19:50:25 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.