files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Lekárovce, Pinkovce, Záhor a Jenkovce spomínajú na záplavy

To, čo všetko napáchala voda po týchto záplavách zistia ľudia neskôr, ale určite. Každý si prejde svojím. Na rok 1992 si v súvislosti s vodou a záplavami v nie veľmi dobrom spomínajú aj obyvatelia Lekároviec, Pinkoviec, Záhora a Jenkoviec. V ich obciach sa prehnala voda z rieky Uh, akú ľudia nepamätali.


Spomienky

17. novembra 1992 po pretrhnutí ochrannej hrádze sa zo svojho koryta vyliala rieka Uh. Voda najprv zaliala polia, no postupne si to odniesli aj domy. Ako si na to obdobie spomínajú starostovia spomínaných obcí? Ako sa s tým vysporiadali? Čo urobili proti tomu, keby ich veľká voda chcela opäť prekvapiť?

Lekárovce – starosta Ján Gajdoš
Na povodeň si tu ľudia pamätajú veľmi dobre. Jej pozostatky je na niektorých domoch vidieť až dodnes. Ako spomína starosta, dedina bola na 90 až 95 percent pod vodou. Po povodni boli v r. 1992  znova vyasfaltované cesty, chodníky. Čo sa týka opatrení v roku 1998 bol na ochrannej hrádzi urobený výrez tak, že sa znížila výška hrádze s tým, že ak by došlo k extrémnym situáciám, voda by sa prelievala do melioračných kanálov. Pán Gajdoš však v súvislosti s ochrannými opatreniami vyslovuje nespokojnosť na adresu štátneho Vodohospodárskeho podniku, ktorý viní starostov obcí, že majú na záplavách svojou nečinnosťou určitý podiel viny. Najväčším problémom sú podľa neho peniaze a rozhodnutia vodohospodárov, ktorí majú neprijateľné podmienky pre obec. Je to problém, o ktorom sa dá rozprávať dlho. Ako si starosta spomína, všetci tí, ktorí mali škodu nad 60 000 korún dostali v tom čase odškodné 20 000 Sk.

Pinkovce – starosta Michal Semáč
Na záplavy pamätajú aj tu. „Voda sa valila stredom obce cez násyp a zaplavovala dedinu, ale keď utrhla hrádzu na hranici násypu medzi Ukrajinou a Slovenskom, voda povolila“, spomína pán Semáč. Aj tu boli zaplavené domy, dvory, pivnice.  Po tejto skúsenosti obec prevýšila hrádzu do výšky 3 metrov. Štát v rámci odškodnenia prispel na opravu miestnej komunikácie. Odškodňovali aj poisťovne. U nich, to však oproti Lekárovciam nebolo až tak hrozivé. Najväčšie škody voda napáchala na poľnohospodárskych kultúrach.

Záhor – starosta Ján Hric
V záhore bolo zaplavených 81 domov. Škody sa vyšplhali na sumu 2,5 milióna korún. Odškodnení boli všetci tí, ktorí svoj majetok mali poistený. Na odškodnení sa podieľal aj štát. Zaznamenané boli aj narušenia statík domov. V súvislosti s opatreniami sa v Záhore spoliehajú na opatrenia spojené s Lekárovcami, kde je znížená stena hrádze. V prípade vyliatia, by sa tak voda dostala na polia a do melioračných kanálov. 

Jenkovce – starosta Ing. Jaroslav André
Súčasný starosta Jenkoviec v čase povodne ešte starostom nebol, ale ako si spomína, v Jenkovciach po záplavách spadlo osem domov. Jenkovce boli zaplavené ako posledné. Odvtedy postavila obec 20 bytov, na výstavbu ktorých prispela vtedajšia vláda. V súvislosti s opatreniami dedina obstarala 2 čerpadlá, ktoré dokážu čerpať 200 litrov vody za sekundu. Odškodnení boli aj ľudia, ale keďže v tom čase nebol na obecnom úrade, k bližším číslam sa nechcel vyjadriť.


                                 Michal Demko



Uverejnené: 14.06.2010 19:52:27 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.