files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa pokračovala v dominancii na domácej scéne

Hádzanárky Iuventy Michalovce majú za sebou úspešný rok 2016. Ženské družstvo bolo naďalej dominantným celkom na česko-slovenskej scéne, kde tretí rok po sebe získalo všetko, čo sa dalo. Michalovčanky po siedmykrát triumfovali v spoločnej súťaži WHIL, získali deviaty majstrovský titul a v závere roka sa im podarilo obhájiť triumf v Slovenskom pohári, z ktorého víťazstva sa tešili už po ôsmykrát. Na druhej strane, opäť sa ukázalo, že čo stačí na domácej scéne, vonkoncom nestačí na pohárovú Európu. V nej opäť Zemplínčanky výrazné slovo nepovedali. Aký teda bol rok 2016 v michalovskej Iuvente, ktorá opäť potvrdila, že je v Michalovciach najúspešnejším tímom v rámci kolektívnych športov?  

Nebyť posledných sedemnástich minút...

Hneď z kraja roka 2016 mali Michalovčanky možnosť na piaty pokus konečne prekročiť osemfinálovú hranicu európskeho pohára. A mali k tomu opäť blízko. V prvom zápase osemfinále Pohára EHF na pôde nemeckého TuS Metzingen totiž viedli sedemnásť minút pred koncom 25:16, no nakoniec prehrali 26:30. Práve posledných sedemnásť minút duelu v Nemecku bolo zrejme kľúčových. Zverenky trénera Františka Urbana totiž v domácej odvete štvorgólové manko nezmazali a po prehre 22:26 medzi osem najlepších v Pohári EHF nepostúpili.

Proti Metzingenu siahali Michalovčanky na obrovské prekvapenie

Ligový víťazný hetrik so stratou iba troch bodov

Michalovčanky sa tak mohli zamerať na domácu scénu, v ktorej chceli nadviazať na vydarenú jeseň roka 2015. V nej v ligových zápasoch nestratili ani jeden bod a mali tak našliapnuté k tretiemu primátu vo WHIL v rade. Ten sa im napokon aj podarilo získať, keď stratili akurát tri body za prehru v Prahe proti Slavii a remízu v Porube. Dôležitý krok k siedmemu česko-slovenskému primátu urobili na konci marca víťazstvom v Moste. Po ňom už bolo jasné, že im ligový titul nezoberie nikto.

V roku 2016 sa ženské družstvo Iuventy opäť tešilo zo zisku primátu vo WHIL...

Deviaty majstrovský titul

Po víťazstve vo WHIL sa sezóna 2015/2016 pre Michalovčanky neskončila. Čakal ich totiž boj o deviaty majstrovský titul. V ceste im najskôr stáli hráčky Bemaco Prešov, ktoré im však veľa práce nenarobili. Po troch hladkých výhrach tak postúpili do finále, kde na nich čakala Šaľa. A tá už favoritovi podkúrila viac. Po dvoch zápasoch v Michalovciach totiž nebolo tak ako sa očakávalo 2:0, ale 1:1. Zemplínčanky totiž nezvládli druhý finálový duel, ktorý prehrali 23:26 a so slovenským alebo českým tímom tak utrpeli prvú domácu prehru po 70 zápasoch. Naposledy sa tak stalo ešte v decembri 2011, kedy prehrali s Veselí nad Moravou 23:33. Prekvapenie sa ale nekonalo. Favorit totiž aj bez tehotnej kapitánky Fiľkovej - Trehubovej (v celej finálovej sérii hádzala iba pokutové hody) v Šali dvakrát vyhral o deväť gólov a získal tak deviaty majstrovský titul, čím vyrovnal deväť primátov šalianskeho Dusla.

... deviaty slovenský titul...

Prelomili desaťročné čakanie

Po skončení úspešnej sezóny ovenčenej troma získanými trofejami nastali počas leta síce len kozmetické zmeny v kádri, no odišli tri výrazné opory, ktoré sa v predchádzajúcich rokoch zaslúžili o zisk viacerých trofejí. Materské povinnosti Tatiany Fiľkovej - Trehubovej sme už spomínali, spolu s ňou káder opustili aj Julia Kučerová, ktorá si to namierila do maďarskej Kisvárdy, no a brankárka Lucia Gubiková zase posilnila Prešov. Michalovčanky mali opäť kvalitnú letnú prípravu, v ktorej sa zúčastnili na troch turnajoch. V maďarskej Kisvárde a rumunskom Romane obsadili druhé miesto. Ešte väčší úspech zaznamenali doma, keď sa po desiatich rokoch tešili z víťazstva na Memoriáli Tomáša Jakubča.

... no a v závere roka sa tešili aj zo zisku Slovenského pohára

V lige stopercentné, európsky úspech opäť chýbal

Iuventa síce odštartovala ligovú časť veľmi dobre, keď v prvých dvoch kolách zvíťazila v Porube a potom v Moste, no následne prišiel ďalší európsky neúspech. V kvalifikácii o Ligu majstrov jej hráčky prehrali tak so slovinským Krimom Ľubľana, ako aj poľským Lublinom a v kvalifikačnej skupine tak obsadili posledné štvrté miesto. V lige však naďalej dominovali. Zvíťazili vo všetkých desiatich zápasoch a po roku tak znova zopakovali stopercentnú jeseň. Rozdiel je však v tom, že v lanskej sezóne mali najťažších súperov vonku až v jari, tentoraz dokázali zverenky trénera Františka Urbana zvíťaziť tak v Porube, ako aj v Prahe proti Slavii, teda na ihriskách súperov, kde v lanskej sezóne ako u jediných stratili body. Dobre sa tak naladili na vrchol jesene, ktorým pre nich mal byť súboj tretieho kola Pohár EHF proti maďarskému Fehérváru. Dvojzápas, ktorý rozhodoval o tom, či si po prvýkrát zahrajú v pohárovej Európe skupinovú fázu, im však nevyšiel podľa predstáv. Po domácej prehre 23:28 prišla prehra 19:27 v Maďarsku a to znamenalo vypadnutie z pohárovej Európy. V nej tak Michalovčanky opäť raz výraznejšie slovo nepovedali. Náladu si napravili koncom roka, kedy sa v Trenčíne tešili zo zisku Slovenského pohára.

Mladšie dorastenky obhájili česko-slovenské double

Česko-slovenské double aj pre mladšie dorastenky

Okrem žien sa v roku 2016 darilo aj mladším dorastenkám tohto klubu. Tie prehrali iba raz a to až v poslednom zápase roka na pôde Bemaco Prešov. Predtým impozantnou jarnou časťou, v ktorej nestratili ani bod, sa prepracovali až k obhajobe majstrovského titulu a v júni sa tešili aj z obhajoby Česko-slovenského pohára, ktorý získali na domácej pôde. Zaujalo aj ôsme miesto starších žiačok na najväčšom svetovom turnaji Partille Cup vo Švédsku, ako aj zisk ich strieborných medailí na majstrovstvách Slovenska. Bronzovú priečku v rámci Slovenska obsadili staršie dorastenky a mix týchto dvoch celkov, ktorý reprezentoval GPH Michalovce na majstrovstvách sveta stredných škôl vo Francúzsku, obsadil výborné štvrté miesto.

Peter Brendza



Uverejnené: 15.01.2017 17:13:31 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.