files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zostupujúceho poznáme, čo bude ďalej?

Slovenský futbal krváca! A to nemám na mysli potupnú prehru 0:6 ligového výberu so Švédskom. Krváca hlavne z toho, že jeho najvyššia súťaž dostala poriadnu facku, ktorú kompetentní musia vrátiť tak, aby sa situácia neopakovala. O čo ide? Koncom roka sa funkcionári po jeseni šiesteho Spartaka Myjava rozhodli, že zo súťaže jednoducho vystúpia.

Čo sa tým zmenilo? No veľa! Fortuna liga spoznala zostupujúceho a ostatné „namočené“ kluby môžu na jar ľahšie dýchať. Na druhej strane, keď si spomeniete na lanskú sezónu, uvidíte, že aj boj o záchranu má svoj náboj. Ten teraz najvyššia súťaž stratí a to už nehovoríme o škodách (nielen finančných) pre samotné kluby. Tým rozhodnutie funkcionárov Myjavy nepomohlo (aj keď sa u niektorých môže zdať, že áno). Súťaž sa po odpočítaní bodov stáva neregulárnou a rozhodnuté v nej je prakticky o všetkom. O majstrovi (aj keď rozhodnutie Myjavy skresalo náskok vedúcej Žiliny), ako aj o zostupujúcom. Bojovať sa ešte bude o európske poháre, no tie tímy, ktoré sa tam nedostanú, sa môžu zamerať na budovanie kádra na nastávajúcu sezónu. Zostávajúce duely budú pre nich skôr priateľské. Bude sa však na to chcieť pozerať aj divák?

Myjavský Spartak v najvyššej súťaži v najbližších rokoch neuvidíme

Práve to spôsobilo rozhodnutie myjavských funkcionárov, ktoré v našich končinách nemá obdoby. A takto k nemu treba aj pristupovať! Kompetentný orgán, konkrétne Únia ligových klubov a takisto aj Slovenský futbalový zväz, by sa mali zamerať na zmenu legislatívy tak, aby sa podobné prípady už viac neopakovali. Nemalo by sa to týkať Myjavy, tá odstúpila ešte za starých podmienok, no malo by to byť výstrahou pre ďalšie kluby, ktoré sa rozhodnú ísť podobnou cestou. Represálie by mali byť tým, čo ich od podobných myšlienok odradí. Keď sa rozhodnú kvôli finančných problémom odstúpiť po skončení súťaže, budiš, no počas rozbehnutej ligy sa to jednoducho stávať nemôže! V prvom rade by kompetentní mali zvýšiť výšku pokuty, ktorá by od podobných vecí ostatné kluby odradila. Utrpieť musí aj športové hľadisko. Preradenie o dve súťaže nižšie sa nám zdá málo. Mužstvo, ktoré sa takto zachová, malo by začínať od piky, teda od najnižšej súťaže, aby aj funkcionári, ktorí sa rozhodli použiť takýto krok sami pocítili, že postup naspäť bude bolieť a potrvá dlhšie obdobie, a takisto aby aj sami museli vysvetľovať fanúšikom, prečo sa tak rozhodli. No a represálie by sa mali týkať bohužiaľ aj mládežníckych tímov. Len takto sa zabezpečí konečne to, že nebudú druhé Borčice či druhá Myjava, pretože kluby si dvakrát rozmyslia, či podľahnú tomuto vábeniu a radšej súťaž dokončia, hoc aj za finančných problémov, ktoré má povedzme si pravdu aj väčšina klubov najvyššej súťaže.

Peter Brendza



Uverejnené: 17.01.2017 21:53:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.