files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Pred sezónou posledné úpravy

Už v nedeľu 27. júna bude otvorená letná turistická sezóna 2010 na Zemplínskej šírave. Obec Kaluža, ktorá je správcom časti Medvedia hora, Kaluža a Kamenec, je už podľa slov starostu na leto pripravená.  Návštevníci Zemplínskej šíravy sa môžu tešiť na bohatý kultúrny program počas celého leta. Navyše v najbližších rokoch by v tejto časti Zemplínskej šíravy malo vyrásť nové relaxačné centrum, ktoré bude využívať geotermálny vrt. Jeho výstavba je čoraz viac reálnejšia a malo by byť prístupné počas celého roka.

Spravujú tri strediská

„Staráme sa o východnú časť Medvedej hory, ako aj o rekreačné strediská Kaluža a Kamenec,“ povedal v úvode starosta Ing. Ján Čuchran. Tieto strediská sú na ploche zaberajúcej takmer 10-tisíc metrov štvorcových a pre výdatné dažde v máji nemohla samospráva kosiť trávnaté priestranstvá.
„Preto sme sa zamerali na úpravy vnútorných priestorov chatiek a na údržbu rozvodných sietí,“ konštatoval. Keďže v prvej polovici júna sa počasie výrazne zlepšilo, obecný úrad v Kaluži sa snaží dobehnúť zameškané a pravidelne  preto kosí trávu, ktorá vďaka výdatným zrážkam rastie rýchlejšie, ako po minulé roky. V jednotlivých strediskách sú zachovalé  len 5-ročné lavičky a o bezpečnosť rekreantov v nočnom čase je postarané vďaka zrekonštruovanému verejnému osvetleniu.

Ubytovacích kapacít je dosť

„V časti, ktorú na Medvedej hore spravujeme, sú väčšinou ubytovacie zariadenia. Spravujeme šestnásť rekreačných chatiek,“ priblížil najvyšší predstaviteľ miestnej samosprávy. Okrem iného, sú v nich sociálne zariadenia a kuchynka a v  jednej chatke môžu bývať ma-
ximálne traja, až štyria ľudia.

Bazén je pripravený

Ubytovacie kapacity v podobe ôsmich chatiek sú aj v rekreačnom stredisku (RS) Kaluža. V jednej z nich môžu bývať najviac štyria rekreanti.
V RS Kaluža je už sedem rokov aj 120 m dlhý bazén. „S jeho prípravou na letné prázdniny sme začali asi v polovici mája. Mali sme však problémy s vypustením nahromadenej vody,“ popísal. Ťažkosti spôsobila veľmi vysoká hladina Zemplínskej šíravy. V dôsledku toho sa v zemi nazbieralo množstvo spodných vôd, ktoré na vrchnú časť podzemia vytvárali veľký tlak. Pri vypúšťaní vody z bazénu mohli zapríčiniť jeho poškodenie.
V prvej polovici júna obec vodou z vlastných studní napustila vodu do bazénu ( 2 200 metrov kubických). Trvalo to tri dni. Počas sezóny budú príslušní obecní pracovníci každé dve hodiny kontrolovať stav vody. Zamerajú sa na stav pH, ako aj na množstvo chlóru. Samozrejmosťou bude pravidelná filtrácia vody. „V rámci stavebných úprav sme dali do poriadku dlažbu bazénu. Na niektorých miestach bola totiž poškodená, čím mohli vzniknúť zbytočné úrazy rekreantov,“ uviedol a pokračoval: „Bazén sprevádzkujeme po obdržaní rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach, ktorý sa má vyjadriť ku kvalite odobratej vody.

Kúpanie aj zadarmo

Oficiálne by mal byť bazén sprevádzkovaný v nedeľu 27. júna, kedy zároveň slávnostne otvoríme letnú turistickú sezónu. V tento deň aj v našom stredisku budú môcť ľudia zdarma vstúpiť do bazénovej časti rekreačného strediska,“ prezradil zaujímavú vec. Počas LTS bude kalužiansky bazén otvorený denne od 10.00 hod. do 18.00 hod. Jeho návštevníkom budú slúžiť aj turnikety. Ak z rôznych príčin opustia bazénovú časť, dostanú na ruku náramky s čiarovým kódom. „Vďaka nim budú môcť kedykoľvek opustiť okolie bazénu bez toho, aby opäť museli platiť vstupné,“ vysvetlil. V uplynulých rokoch bazén navštívilo okolo 55-tisíc ľudí. Starosta J. Čuchran očakáva rovnakú návštevnosť aj v tomto roku. Rekreanti určite nevyhladnú a nevysmädnú, pretože v okolí viackrát spomínanej malej vodnej plochy sú stánky s občerstvením.    

Voda vyhovuje

„Na základe rozborov vody Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach rozhodol, že voda v nami spravovaných strediskách vyhovuje na rekreačné účely,“ zdôraznil. K tomuto zisteniu dospel na základe sledovania vzoriek odobratej vody, ktorú skúmal raz mesačne. V rovnakých časových intervaloch bude sledovať potrebné ukazovatele aj počas letných prázdnin. V pláne sú však i námatkové kontroly. Kvalitu vody v bazéne hygienici kontrolujú každé dva týždne. 

Na Kamenci bude rušno

Posledným RS v správe obce Kaluža je stredisko Kamenec. V posledných rokoch v ňom naplno zavládol stavebný boom. Firmy a súkromné osoby vo veľkom štýle stavajú a rekonštruujú rekreačné zariadenia a chaty. Aj v čase našej návštevy tu vládol stavebný ruch. Kamenec je už vlastne tradičným centrom kultúrneho diania na Šírave. Inak tomu nebude ani v tomto roku. Uskutočnia sa tu rôzne už zabehnuté programy - penová šou, Ibiza party, rozlúčka so sezónou a podobne.  

O zábavu bude postarané

Priaznivci zábavy si však prídu na svoje aj na obecnej ploche v tesnej blízkosti Kaluže. „Všetko to odštartuje už v sobotu 3. júla, keď sa uskutoční hudobný festival Dohoda. Okrem iných zaujímavých interprétov na ňom vystúpi aj Miroslav Žbirka,“ priblížil časť programu. Na rovnakom mieste príde o tri týždne neskôr na rad aj Šírava fest (23. až 25. júla). Znova na ňom nebude chýbať hviezdne spevácke obsadenie. V piatok, 7. augusta, seriál zábavných podujatí vyvrcholí podujatím nazvaným Fernet stock, na ktorom takisto nebude chýbať spev.

Plavčíci v pohotovosti

„Nezabúdame ani na bezpečnosť ľudí. Vodnú záchrannú službu bude tvoriť šesť plavčíkov,“ konštatoval. Budú rozmiestnení v jednotlivých strediskách. V tomto smere obec Kaluža spolupracuje aj so susedným Klokočovom. Zastaraný záchranný čln bude nahradený plavidlom z Vojenskej zotavovne.     

Slávnostné otvorenie už v nedeľu

Ako sme už spomínali, letná turistická sezóna v uvedených troch rekreačných strediskách bude slávnostne otvorená v nedeľu 27. júna. Slávnostný program by mal prebiehať na priestranstve pri kalužianskom bazéne. Začne sa o 16.00 hod. Už tradične nebude chýbať kultúrny program, v ktorom by sa mal predstaviť aj populárny spevák Robo Kazík. Počíta sa aj s michalovským folklórnym súborom Zemplínik a inými umeleckými telesami. Vody Zemplínskej šíravy symbolickým kľúčom odomkne prezident Regionálneho združenia turizmu Zemplín, Ing. Ján Ďurovčík, CSc. „Očakávam, že počas letnej sezóny navštívili Zemplínsku šíravu aspoň 500-tisíc návštevníkov,“ vyslovil prianie starosta Kaluže.        
        
Postavia relaxačné centrum

V rekreačnom stredisku Medvedia hora je aj geotermálny vrt navŕtaný do hĺbky 600 m. „V auguste minulého roka sa jeho vlastníkom stala obec Kaluža,“ uviedol dôležitý fakt. Voda z vrtu má teplotu 35 stupňov Celzia. Ak všetko dobre vyjde, tak blízke okolie vrtu by sa už v najbližších rokoch malo stať vyhľadávaným rekreačným miestom. „Bolo vydané územné rozhodnutie na výstavbu turistického rehabilitačného a relaxačného centra, ktoré by malo slúžiť širokej verejnosti počas celého roka. Malo by pozostávať z otvorených a krytých bazénov, ako aj fitnescentra a vodného sveta,“ prezradil. Vybudovanie parkoviska a inžinierskych sietí by malo byť financované zo štrukturálnych fondov EÚ. Zvyšná časť sa zrejme postaví z prostriedkov domáceho, alebo zahraničného investora. „Rozpočtový náklad sa odhaduje na približne 400 miliónov slovenských korún,“ doplnil. Ešte pred začiatkom stavebných prác by malo dôjsť k prehĺbeniu vrtu o 400 m. Predpokladá sa, že voda v jeho najhlbších častiach dosahuje teplotu 65 stupňov Celzia. Mala by vykurovať nielen spomínané centrum, ale aj kalužiansky bazén, ktorý je momentálne využívaný len počas LTS.                                    (janč)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Uverejnené: 22.06.2010 08:52:23 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.