files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nenastal konečne čas na video?

Futbal je hra, ktorá prináša radosť. Futbal je hra, ktorá prináša vášeň. Futbal je však aj hra, ktorá prináša omyly tých, ktorí by mali pravidlá kontrolovať a strážiť. Presvedčili sme sa o tom v posledných týždňoch nielen na slovenských trávnikoch (michalovský v súboji so Slovanom Bratislava bol jasným dôkazom...), ale dokonca aj na európskych, kde sa rozhodovalo o štvrťfinále či semifinále Ligy majstrov. Chyby arbitrov výrazne ovplyvnili výsledky a možno aj postupujúcich. Sťažovali sa v Paríži, Leicestri a po utorku aj v Mníchove. Aj preto nastáva legitímna otázka, nenastal už aj v tomto krásnom športe na videorozhodcu, ktorého napríklad využívajú v hokeji a vo forme „jastrabieho oka“ aj v tenise.

Viacerí, ktorí sa tomu bránia, argumentujú, že futbal je hra ľudí a nie strojov, a k tomu patria aj omyly tých, ktorí by pravidlá mali kontrolovať. Nebyť tomu, Argentína by sa v roku 1986 možno nestala majstrom sveta (Diegova „božia ruka“ by určite bola pískaná), ale známe sú aj ďalšie prípady, ktoré ovplyvnili priebeh zápasov. Posledné prípady priniesla najslávnejšia klubová súťaž Liga majstrov. Minulý mesiac, keď sa po víťazstve 6:1 nad Paríž SG v odvetnom stretnutí z postupu do štvrťfinále tešila slávna Barcelona, sa fanúšikovské tábory rozdelili na dve polovice. Jedni upozorňovali, že to bolo kvôli chýbam hlavného rozhodcu (bolo ich viac ako dosť), my "barcelončania" sme zase oponovali, že iba slávne kluby dokážu otočiť z prehry 0:4 v prvom zápase a omyly k futbalu patria.

Podobný prípad nastal aj utorok, kedy sa z postupu tešil mimochodom ďalší španielsky gigant, Real Madrid proti Bayernu Mnichov. A dosť obdobným spôsobom ako Katalánci. „Biely balet“ si síce priniesol náskok 2:1 (ani tam nebolo všetko kóšer) z prvého zápasu hraného v Allianz aréne, no ten doma stratil a po výsledku 1:2 sa predlžovalo. To už ale Bayern hral bez prísne vylúčeného Vidala, no najväčšie omyly prišli v extra čase, v ktorom Cristiano Ronaldo po dvoch góloch z ofsajdových pozícii rozhodol o postupe „Pusiniek“. Hnev Nemcov bol po zápase jasný a maďarský rozhodca Kassai sa pre nich stal rovnakým "vyvrheľom", čo pre hráčov PSG pred troma týždňami ich krajan Deniz Aytekin.

Keď sa chyby rozhodcov stanú trebárs v Malčiciach, Pavlovciach, Oboríne či Čičarovciach, kde sa hrá prevažne o fazuľky, tak ešte tak nebolia. Keď sa však stanú v súťaži, kde ide o milióny, tak sa nad tým treba zamyslieť. Nenastal už čas na to, aby o sporných momentoch rozhodovalo video? Samozrejme, nemôže to fungovať ako trebárs niekde v Detve (kde je hlavným videorozhodcom prezident klubu...), no určite je to možnosť, ako odstrániť chyby. Videorozhodca by bol v ustavičnom kontakte s arbitrami na ihrisku a v prípade jeho potreby by okamžite využil možnosť videa (samozrejme, musel by byť oddelený od ostatných, nie ako niekde v Detve...). Odskúšané to už bolo v prípravnom zápase Francúzsko - Španielsko a všetko fungovalo. Keď sa už používajú šiesti rozhodcovia a kamery na bránkovej čiare, prečo by nemohol byť do zápasov, v ktorých sa rozhoduje o miliónoch aj videorozhodca. Keby existoval futbalový boh, po posledných sporných momentoch by ho určite na Zem zoslal...

Peter Brendza



Uverejnené: 19.04.2017 14:18:18 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.