files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Život autistov je špecifický

V 15. tohtoročnom čísle Novín Zemplína, (vyšlo v pondelok 19.apríla), sme vás informovali o systéme vzdelávania autistov. Tí získavajú vedomosti v michalovskej Spojenej škole internátnej (SŠI) na sídlisku Stráňany. V dnešnom vydaní novín vám poskytneme ďalšie informácie o živote týchto ľudí.

 
Vážne ochorenie

„Autizmus je pervazívna vývinová porucha. To znamená, že ovplyvňuje celú osobnosť človeka. Preniká nervovou sústavou a ovplyvňuje jeho správanie. V mnohých prípadoch sa spája aj s mentálnym postihnutím jedinca. Zatiaľ sa presne nevie, či vzniká v období vnútromaternicového vývinu, alebo počas pôrodu,“ vysvetlila Mgr. Jana Bodnárová, učiteľka triedy pre deti s autizmom. Prvé vážnejšie príznaky autizmu si rodičia týchto deti všímajú vo fáze, kedy by mali nadväzovať prvé verbálne kontakty. Autizmom postihnutí ľudia však väčšinou nejavia záujem o intenzívnejšiu komunikáciu s okolím. Veľakrát sa pozerajú do zeme a sú akoby bez života. „Psychiatri dokážu diagnostikovať uvedené ochorenie okolo tretieho roku života človeka, ale aj neskôr,“ zdôraznila. Autisti si vyžadujú celodenný dozor.

Autistov majú takmer 4 roky

V mnohých prípadoch takéto dieťa namiesto súvislej reči vydáva len rôzne zvuky, ktorými si vynucuje splnenie svojich potrieb. Život s takýmto človek je náročný, keďže učitelia a rodičia až po určitom čase vedia adekvátne reagovať na jeho správanie. Ďalšia skupina autistov síce rozpráva, ale ich slovný prejav nespĺňa kritériá funkčnej komunikácie. „Skrátka, nedokážu viesť súvislejší dialóg,“ upresnila J.Bodnárová. Svoje požiadavky sa naučili vyjadrovať vďaka piktogramom. Na SŠI vznikla autistická trieda na začiatku školského roka 2006/2007. „Navštevuje ju 5 detí. Pochádzajú z obcí v okolí Michaloviec,“ konštatovala. Traja sú štvrtákmi. Jeden je druhák, ďalší sa učí ešte len prvý rok. V Spojenej škole internátnej v Michalovciach absolvujú povinnú desaťročnú školskú dochádzku. Vďaka nej nadobudnú základné vzdelanie. Majú do veľkej miery rovnaké vyučovacie predmety ako ostatní žiaci. Učebné osnovy sú stanovené ministerstvom školstva. Každý školák ma svoj učebný plán. Žiaci s ľahším mentálnym postihnutím dokážu prečítať i napísať text. Ovládajú abecedu, píšu ľahšie diktáty a pod. Ich ťažšie postihnutí spolužiaci sa učia zdĺhavejšie a ťažšie, pričom pedagógovia si pri vyučovaní pomáhajú rôznymi metódami. „Dostávajú vysvedčenia so slovným hodnotením,“ poznamenala.

Učia sa krátko

Štyria z piatich žiakov triedy majú iba štyri vyučovacie hodiny. Ich kamarát s ťažším postihom je v škole iba dve hodiny „Tieto časové intervaly určili psychiatri. Sú, vzhľadom na mentálnu úroveň týchto ľudí optimálne. Ak by boli v škole dlhšie, mali by sklony k nervozite a agresívnemu správaniu,“ objasnila. Absolvujú aj školské výlety. Navštevujú najmä Hipocentrum na Zemplínskej šírave. „Zámerne vyhľadávame miesta s menším počtom ľudí. V minulosti sme s nimi navštevovali aj hudobné koncerty a divadelné vystúpenia. Niektorí chlapci však pri pohľade na plné hľadisko jednoducho odišli zo sály. Preto sme od návštevy takýchto podujatí radšej upustili,“ vyjadrila sa. Namiesto rodičovských združení pedagógovia organizujú individuálne konzultácie s rodičmi. Autistickí žiaci majú prázdniny v rovnakom čase, ako ostatné deti.

Ťažkosti s uplatnením

„Po ukončení školy nemajú autisti takmer žiadne možnosti na ďalšie uplatnenie. Jedným z východísk je navštevovanie autistického centra v Košiciach,“ zamýšľala sa. Toto centrum navštevujú autisti nad 15 rokov. Riešením by bolo aj vytvorenie chránenej dielne. Ide totiž o to, že autisti ovládajú jemné motorické práce - maľovanie na sklo, vyšívanie a iné činnosti.

Rodičia to nemajú ľahké

Autisti výrazne ovplyvňujú aj život svojich rodičov. Po príchode zo školy sa im totiž venuje vždy jeden z rodičov. Aj preto si matky nemôžu dovoliť zamestnanie na plný úväzok. Buď pracujú na polovičný úväzok, alebo sú jednoducho len doma a starajú sa o takéto dieťa. Z jeho výchovy im vyplývajú rôzne sociálne výhody. „Je zaujímavé, že autisti sú, čo sa týka stravy, veľmi vyberaví. Dlhodobo konzumujú viac-menej tú istú stravu,“ povedala. Preto im rodičia trebárs pol roka v kuse pripravujú len kuracie mäso. Mohlo by sa zdať, že sú rozmaznaní. Prílišná orientácia na jeden druh stravy je však dôsledkom ich ochorenia.

Predtým dochádzali

Pred vznikom špeciálnej triedy v Michalovciach autisti dochádzali do školy v Košiciach. „Bolo to veľmi náročné. Rodičia ich priviezli, a potom čakali na koniec vyučovania, čo bolo dosť zdĺhavé,“ uviedla. Nehovoriac o tom, že nie každý autista rovnako znáša cestovanie. Sú jedinci, ktorých vyslovene znervózňuje, čím značne sťažujú prepravu na dané miesto.

Uvítali by zvýšenie počtu detí

„Uvítali by sme, čo najviac detí. Ak by ich bolo podstatne viac, mohli by sme sa stať samostatnou zložkou školy,“ uzavrela Mgr.Jana Bodnárová. Presný počet autistov v okresoch Michalovce a Sobrance zatiaľ nie je známy. Je to aj tým, že o tejto chorobe sa začalo otvorene rozprávať až na prelome 80. a 90.-tych rokov. Teda, o tom ako žijú trebárs dospelí autisti nemá ani Spojená škola internátna v Michalovciach nijaké bližšie informácie.
                                                      (janč)

 

 

 



Uverejnené: 23.06.2010 17:10:39 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.