files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Deti svoje práce obhájili

Absolventi Základnej umeleckej školy v Michalovciach obhájili a predstavili v stredu minulý týždeň v galérii Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach, svoje záverečné práce pred svojími učiteľmi a rodičmi. Týmto dňom sa otvorila absolventská výstava prác žiakov výtvarného odboru.

 
Rok bohatý na talenty

Výstava bola zameraná na vyhodnotenie vedomosti žiakov, ktoré  získali na základnej umeleckej škole počas ôsmich, alebo dvanástich rokov. Tento rok bol pre ZUŠ  veľmi bohatý, pretože mali 55 absolventov. Do prvého stupňa patrili žiaci od prvého ročníka po ôsmy ročník základnej školy a do druhého  stupňa  deviataci, ktorí končili tretí ročník strednej školy. „Pri obhajobe si každý absolvent mohol vybrať techniku, a to podľa toho, k čomu inklinoval, či to bola kresba, maľba, grafika, alebo dekoratívna činnosť. Žiaci si po konzultácii s učiteľom vyberali takú techniku, ku ktorej mali najlepší vzťah. Viacmenej sa zamerali na reprodukcie, ale bola tam zastúpená aj vlastná tvorba, fantázia i pocity. Prevládali plošné práce, hlavne to boli kresby, maľby,“ konštatovala učiteľka Niklasová.  Starší absolventi maľovali na plátno, realizovali sa podľa vlastných predstáv a najmä podľa svojich schopnosti. Každý učiteľ podľa schopnosti svojich žiakov určil rozmer, techniku a počet absolventských prác. „Snažili sme sa tie deti viesť tak, aby výstava bola čo najpestrejšia a tiež každý mohol vyniknúť svojou osobnosťou a prácu urobil najlepšie, ako vedel.. Deti boli posledný rok naozaj zodpovedné a dali si na prácach záležať, ukázali čo v nich je a čo sa za tých osem a dvanásť rokov naučili. Svedčí o tom aj ich výstava,“ povedala učiteľka Niklasová.

 

Po obhajobe hodnotenie

Po ukončení absolventských obhajob boli žiaci vyhodnotení porotou, v ktorej boli zastúpení učitelia výtvarného odboru – pán Čižmár, pani Niklasová, Poláková, Michalovová a zástupkyňa školy pani Čuchranová. V tomto školskom roku každý z absolventov ukončil prvý a druhý stupeň, tí ktorí ukončili prvý stupeň, môžu ďalej pokračovať na druhom stupni. Absolventských obhajob sa zúčastnili aj rodičia, a taktiež verejnosť. 24. júna v ZOS budú žiakom udelené záverečné vysvedčenia. „Tým, že bolo 55 absolventov a galéria je nám stále z roka na rok menšia, nebolo možné vystaviť všetky práce v galérii. Tie práce, ktoré sa nezmestili, budú zverejnené vo vestibule základnej umeleckej školy,“ povedala učiteľka Niklasová

Dielami potešia aj deti v nemocnici

Vo svojej triede  učiteľka Niklasová mala 23 veľmi šikovných absolventov. Túto školu navštevovali z vlastnej vôle a  kvôli tomu, že mali chuť tvoriť stále niečo nové a  všetko to robili s láskou. Milo ju prekvapilo, že jej a svojim rodičom vyjadrili poďakovanie za všetko,  čomu sa za tých osem až dvanásť rokov naučili, že sa tu cítili dobre a budú mať príjemné spomienky nielen na školu, ale aj na svoju pani učiteľku.  Po dohode s pani riaditeľkou Herstekovou, venuje základná umelecká škola obrazy na detské oddelenia v nemocniciach, onkologické centrá či mestský úrad. Týmto spôsobom chcú učitelia školy potešiť ostatných a ukázať im to, čo deti za tie roky dokázali.                                (mk)



Uverejnené: 23.06.2010 17:22:26 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.