files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa stojí pred historickým míľnikom. Získa desiaty majstrovský titul?

Hádzanárky Iuventy Michalovce majú pred sebou už iba jediný diel k tomu, aby spečatili obhajobu triple. Po Slovenskom pohári a víťazstve v česko-slovenskej súťaži WHIL na nich čaká ešte obhajoba majstrovského titulu. V ceste im stojí ich najväčší slovenský rival - HK Slovan Duslo Šaľa, ktorý podobne ako oni doteraz získal deväť slovenských titulov. Motívom finálovej série, ktorá začína v sobotu v Chemkostav aréne teda je aj to, kto získa ten desiaty a zapíše sa do histórie. Bude to Iuventa alebo Šaľa, ktorá sa z majstrovského titulu tešila naposledy pred dvanástimi rokmi?

Obaja naplnili očakávania

Vzhľadom na účinkovanie oboch tímov v tohtosezónnej edícii WHIL nie je deviate finálové zápolenie týchto dvoch súperov prekvapením. „Vo finále sa stretávame so Šaľou, čo očakávala celá hádzanárska verejnosť. My sme celú WHIL vyhrali, Šaľa v nej obstála takisto dobre, keď skončila tretia, takže sa naše súperenie vo finálových zápasoch aj čakalo,“ zdôraznil tréner michalovskej Iuventy František Urban. Jeho zverenky postúpili do svojho ôsmeho finále v rade troma víťazstvami nad Partizánskym, s ktorým sa však natrápili oveľa viac, ako sa čakalo. Vyrovnanejšia sa javila druhá semifinálová séria, v ktorej sa Prešov hotoval Šali sťažiť postup do finále. Tak sa aj stalo, no takisto nevydoloval ani jeden zápas a v sérii prehral 0:3.

Michalovský lodivod František Urban si je vedomý, že jeho zverenky v semifinále nepodali optimálne výkony. „Tešili nás iba výhry, no na to, aby si prišiel na svoje aj divák treba troch. Okrem súperov aj rozhodcov. Teraz sa vo finále stretávajú dve dobré družstva a ja verím, že ku kvalite zápasov prispejú aj rozhodcovia, ktorí nebudú veľa vstupovať do zápasov a nechajú plynulosť hry. Som o to presvedčený, že finálové zápasy môžu priniesť takú kvalitu, že si na svoje prídu aj diváci,“ poznamenal lodivod michalovskej Iuventy. My len podotýkame, že prvé dva finálové súboje hrané v sobotu 20. mája o 17.30 hod. a v nedeľu 21. mája o 10.30 hod. rozhodujú rovnaké dvojice ako vlani, len s výmenou poradia. Prvý duel pískajú Milan Sivák so Zbislavom Oťapkom, druhý Richard Sivák s Petrom Haščíkom.

Konečne kompletný káder

Michalovské hádzanárky sa so Šaľou v tejto sezóne stretli trikrát. Dvakrát vo WHIL, ale aj v semifinále Slovenského pohára splnili úlohu favorita, no ani jeden zo zápasov nepriniesol ich vysoké víťazstvo. „Sme si vedomí toho, že proti nám vo finále nastupuje iný súper, ako bolo Partizánske v semifinále. Šaľa ako som už povedal, v tejto sezóne ukázala svoju kvalitu. Majú dostatočne široký káder, ktorý je dlhodobo pokope bez nejakých výrazných zmien. Nemajú nejakého pravidelného výnimočného strelca, vsádzajú skôr na kolektívny výkon. Duslo je nepríjemné hlavne na domácej palubovke, no v tejto sezóne ukázali solídne výsledky jeho hráčky aj vonku. To, že v tejto sezóne dokázali dostať v tabuľke pod seba tímy ako Poruba či Slavia Praha hovorí za všetko. Musíme si teda dať pozor, pretože to určite ľahké nebude,“ podotýka František Urban, ktorý má tento týždeň na tréningoch konečne kompletný káder. „Posledné týždne sme nemali najideálnejšie. V sobotu odohráme zápas po štrnásťdňovej prestávke, čo určite nie je najlepšie riešenie. Nič s tým ale nenarobíme. Pauzu sme chceli využiť aj na prípravný duel, ktorý sa ale nezrealizoval. Pomohlo nám to aspoň k tomu, že sa dievčatá dali zdravotne dokopy a vo finále tak mám k dispozícii aj Máriu Holešovú, Katarínu Dubovcovú či Raquel Lafuenteovú, ktoré trápili zranenia či choroby počas semifinálovej série. Momentálne sme okrem dlhodobo zranenej Levčenkovej v kompletnom stave a každá hráčka chce podať optimálny výkon.“  

Ísť do Šale za stavu 2:0

Okrem tradičného zápolenia dvoch odvekých rivalov bude mať finálová séria náboj aj v tom, kto sa bude tešiť z jubilejného desiateho titulu. „Ja verím, že to budeme my,“ s úsmevom na perách podotýka tréner favorizovanej Iuventy. Tá by mala podľa neho položiť základný kameň k víťazstvu v sérii počas víkendového domáceho dvojzápasu. Nebude to však jednoduché. V Michalovciach ešte totiž aj teraz straší minulý rok a obrovské prekvapenie v druhom dueli, ktorý vyhrala Šaľa. „Určite nechceme, aby sa opakoval minulý rok a urobíme všetko preto, aby sme v oboch zápasoch vyhrali. Duslo sem určite nepríde v porazeneckej nálade a bude chcieť podobne ako minulý rok uchmatnúť aspoň jeden zápas,“ zdôraznil František Urban, ktorý bude po víkende spokojný s dvoma výhrami. „Naším cieľom je ísť do Šale za stavu 2:0,“ dodáva na záver kormidelník Michalovčaniek.

Program finálovej série
1. zápas: Iuventa Michalovce - HK Slovan Duslo Šaľa (sobota 20. máj o 17.30 hod.).
2. zápas: Iuventa Michalovce - HK Slovan Duslo Šaľa (nedeľa 21. máj o 10.30 hod.).
3. zápas: HK Slovan Duslo Šaľa - Iuventa Michalovce (piatok 26. máj o 18.00 hod.).
Prípadný 4. zápas: HK Slovan Duslo Šaľa - Iuventa Michalovce (sobota 27. máj o 10.30 hod.).
Prípadný 5. zápas: Iuventa Michalovce - HK Slovan Duslo Šaľa (streda 31. máj o 17.30 hod.).

Prehľad doterajších majstrov Slovenska v hádzanej žien v ére samostatnosti:
1993/94: Jaspol Partizánske.
1994/95: Slovan Duslo Šaľa.
1995/96: Slovan Duslo Šaľa.
1996/97: Slovan Duslo Šaľa.
1997/98: Slovan Duslo Šaľa.
1998/99: HC SCP B. Bystrica.
1999/00: Slovan Duslo Šaľa.
2000/01: Slovan Duslo Šaľa.
2001/02: Slovan Duslo Šaľa.
2002/03: ŠK Zekon PSJ Chemkostav Michalovce.
2003/04: Slovan Duslo Šaľa.
2004/05: Slovan Duslo Šaľa.
2005/06: Iuventa Michalovce.
2006/07: Iuventa Michalovce.
2007/08: ŠKP Bratislava.
2008/09: ŠKP Bratislava.
2009/10: ŠKP Bratislava.
2010/11: Iuventa Michalovce.
2011/12: Iuventa Michalovce.
2012/13: Iuventa Michalovce.
2013/14: Iuventa Michalovce.
2014/15: Iuventa Michalovce.
2015/16: Iuventa Michalovce.
2016/17: ???

Peter Brendza



Uverejnené: 16.05.2017 17:02:35 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.