files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Spôsobilo pád nerešpektovanie predpisov?

Minulý týždeň sme vás informovali o páde ľahkého motorového lietadla v obci Jasenov, v ktorom následne uhorel jeho pilot a dvom pasažierom sa podarilo ujsť. Odborníci sa vyjadrili, že pilot jednoznačne porušil predpisy, nakoľko v lietadle mali byť maximálne dve osoby.


K nehode došlo vo štvrtok minulého týždňa pri obci Jasenov v okrese Sobrance. Celý prípad už vyšetruje Útvar odborného vyšetrovania leteckých nehôd a incidentov Ministerstva dopravy SR. Zatiaľ ale nie je jasné, či sa lietadlo zrútilo pred pristávacou plochou vinou pilota, alebo vplyvom technickej poruchy. Už teraz ale odborní tvrdia, že pilot porušil predpisy, nakoľko takýto typ práškovacieho lietadla je vhodný iba pre dve osoby. V čase nehody boli v lietadle traja ľudia nebohý 35-ročný pilot Ľudovít S., 36-ročný mechanik Karol a tretia pasažierka. Keďže je lietadlo dvojmiestne, tak aj bezpečnostné pásy sú iba pre dve osoby a tým došlo k porušeniu predpisov.

Či ale toto malo vplyv na to, že lietadlo spadlo je ešte otázne, nakoľko odborníci sa vyjadrujú aj v tom, že aj keď došlo k porušeniu predpisov, tak tretia osoba ešte nemusela znamenať väčšiu záťaž. Na správanie lietadla mohlo mať vplyv aj množstvo postrekovej tekutiny. Kvapalina v nádrži môže podľa odborníka ovplyvniť počas manévrov správanie lietadla a môže spôsobiť aj jeho neželané preklopenie. Riadenie takýchto práškovacích lietadiel si vyžaduje naozaj skúseného pilota, keďže často počas práškovania musí pilot letieť v malej výške a manévrovať ponad stromy a popri elektrických vedeniach.
To, či pri tejto tragédii šlo o chybu vodiča, alebo o technickú poruchu je v štádiu vyšetrovania, ktoré podľa odborníkov môže trvať od šesť mesiacov až do roka.
                        Veronika Kmecová

 



Uverejnené: 25.06.2010 19:28:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.