files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Po hodoch býva bolenie brucha: Play-off pokazenú sezónu nezachránilo

Hokejisti HK Dukla Michalovce po jednej semifinálovej a dvoch finálových účastiach poriadne navnadili fanúšika. Ten si zvykol na úspechy a na svojich miláčikov bol oprávnene čoraz tvrdší. Dukla totiž postupom času získavala v prvej lige svoj kredit a zo suterénu sa dostala dvakrát dokonca na korunného princa. Na kráľa ale nedosiahla. Po dvoch strieborných sezónach totiž prišli neúspechy, ktoré poriadne zakývali nielen dôverou v hráčov, ale aj dovtedy úspešného vedenia a hokeja ako takého. Začalo sa to sezónou 2014/2015.

Ihnačákov odchod ešte pred začiatkom prípravy

Ešte ani nezačala príprava na novú sezónu a v michalovskej Dukly už boli prvé problémy. Spôsobil ich tréner Miroslav Ihnačák, ktorý sa po roku znova vrátil na kormidelnícky post vojakov. No vrátil, ako vrátil. Krátko pred začiatkom prípravy totiž oznámil vedeniu klubu, že dostal ponuku z rumunského Brašova a rozhodol sa ju prijať. Ihnačák tak skončil bez odohrania čo i len jedného prípravného duelu. „Po tom, čo nám pán Ihnačák oznámil, že má ponuku z Rumunska, ktorú chce prijať, zasadla správna rada a tá sa jednoznačne uniesla na tom, že ďalšia spolupráca s ním je nemožná. Myšlienka, že ešte ani nezačal pracovať a už koketuje s myšlienkou odchodu je neprípustná,“ poznamenal prezident HK Dukla Michalovce Alexander Černega.

Miroslav Ihnačák sa napriek platnej zmluve rozhodol pre rumunský Brašov...

To nemá spoločné nič s korektnosťou alebo profesionalitou. Bolo to od neho maximálne neseriózne a týmto prístupom si do Michaloviec v dohľadnej dobe zavrel dvere. Sklamal z profesionálneho hľadiska, no čo je horšie, sklamal hlavne ľudsky. Pri telefonickom rozhovore mi povedal, že ponuka z rumunského klubu je finančne lukratívna a v Michalovciach by ostal iba za zlepšenia podmienok, čo bolo neprípustné z našej strany, keďže sa už raz na týchto podmienkach dohodol. Práve tu vidím ten najväčší problém nekorektnosti z jeho strany. Navyše, týmto došlo k narušeniu našich vzťahov a toto narušenie by sa následne prenieslo aj do ďalšej spolupráce, čo by nebolo dobre pre nikoho, a výsledok by nebol dobrý pre michalovský hokej. Toto sme dopustiť nemohli pokračoval Černega. Ako je známe, dvere pre Ihnačáka ostali zatvorené iba necelé dva roky, keďže pred začiatkom sezóny 2016/2017 sa opätovne, teda už po štvrtýkrát stal trénerom michalovskej Dukly.

... Duklu tak viedol Milan Staš

Ďalší prievan v kádri

Vedenie sa rýchlo začalo obzerať po Ihnačákovej náhrade a nakoniec voľba padla na Milana Staša. Tak ako po minulé sezóny, aj tentoraz ostal v kádri poriadny prievan. V ňom síce naďalej pokračoval kapitán Richard Šechný, ktorý sa navyše stal aj asistentom trénera, no v Dukle už ďalej nepokračovali stálice z minulých sezón, brankár Tomáš Petro, obranca Maroš Žemba, či útočníci Martin Opatovský, Miloš Palovčík, Jakub Kubiš a Tomáš Stríž. Na druhej strane, „vojaci“ sa mohli oprieť o skúsenosti bekov Marcela Šterbáka s Martinom Tkáčom, ako aj o ofenzívne kvality Igora Halása, Filipa Podsedlého, Ivana Zorvana či Jakuba Lineta. Navyše, do materského klubu sa vrátili aj Patrik Huňady s Ľubošom Fajčákom, ktorý v predchádzajúcej sezóne brázdili extraligové ľady (Zvolen/Banská Bystrica).

Richard Šechný sa stal hrajúcim asistentom trénera

Stašova rezignácia

Už od začiatku letnej prípravy sa Michalovčania borili s ďalšími problémami. Po príchode na ľad sa totiž pokazil kompresor chladenia na štadióne, čo malo za dôsledok, že nielen „vojaci“, ale aj celky HK Mládež Michalovce museli na dva týždne hľadať náhradné riešenie ľadovej plochy. Problémy pokračovali aj v príprave. Dukla v nej odohrala deväť zápasov, s bilanciou šiestich výhier a troch prehier, no nespokojnosť bola hlavne s krutou prehrou 1:11 v Poprade. Ani začiatkom základnej časti sa problémy nekončili.

Dukla opäť odštartovala dvoma prehrami v rade, no následne sa podobne ako v lanskej sezóne nakopla. Z následných ôsmych zápasov zaknihovali jej hráči sedem výhier, ktoré ich posunuli na horné priečky v tabuľke. Na tých sa držali aj v zostávajúcich mesiacoch roka 2014, no výkony neboli optimálne. Všetko to vyvrcholilo na začiatku roka 2015. Presne sedem kôl pred koncom základnej časti sa tréner Milan Staš rozhodol rezignovať. Jeho miesto zaujal opäť Štefan Tóth, realizačný tím posilnil aj športový manažér Peter Tirpák.

Play-off pokazenú sezónu nezachránilo

Po trénerskej zmene sa mužstvo nakoplo. Dukla zvíťazila v troch zápasoch v rade a opäť sa posunula do prvej štvorky. Z nej ale vypadla po prehrách s Bardejovom a v Detve. Do vyraďovacej časti tak jej hráči išli rovnako ako sezónu predtým z piateho miesta. Ich súperom bol po tretíkrát za štyri roky Liptovský Mikuláš, ktorý v tom čase viedol bývalý tréner Michalovčanov Marián Horváth. Vojakom sa proti Liptákom v základnej časti nedarilo. Vyhrali iba raz a na Liptove dvakrát vysoko prehrali.

Aj preto sa čakalo ako sa vysporiadajú s náročným prostredím v prvých dvoch zápasoch. „Keď chceme postúpiť, čo aj chceme, musíme na Liptove aspoň raz vyhrať,“ skonštatoval hrajúci asistent trénera a kapitán tímu Richard Šechný. Michalovčanom sa to podarilo hneď na prvýkrát, keď zvíťazili 5:4 po samostatných nájazdoch. Aj druhý duel na Liptove skončil v riadnom hracom čase 4:4, tentoraz sa ale po výhre 5:4 po predĺžení tešili domáci. Séria sa tak sťahovala do Michaloviec za vyrovnaného stavu. A taká bola aj na Zemplíne. Opäť rozhodovali maličkosti. Tretí duel vyhrali „vojaci“ 4:3, no vo štvrtom prehrali 2:3 a o víťazovi musel rozhodnúť podobne ako v predchádzajúcich dvoch sériách piaty zápas. Ten vyšiel po prvýkrát lepšie Liptákom, ktorí po výhre 2:1 postúpili do semifinále a Michalovčanom tak predčasne ukončili sezónu. „Všetko sme mali vo svojich rukách. Splnili sme cieľ, ktorý sme si dali pred prvými dvoma zápasmi, vyhrať raz vonku. Bolo to však potrebné potvrdiť víťazstvami na domácom ľade. To sa nám nepodarilo, keď sme prehrali štvrtý zápas a tam by som videl zlom série. Práve vtedy sme mali byť my tí aktívnejší, no tempo hry udávali hostia. Chýbalo mi to, že sme nešli za víťazstvom až tak tvrdo a to rozhodlo štvrtý zápas, a možno aj celú sériu, kde nevyhralo lepšie, ale šťastnejšie družstvo,“ podotkol člen realizačného tímu a športový manažér HK Dukla Peter Tirpák.

Deviati hráči do iných klubov

V minulých článkoch sme spomínali striedavé štarty hráčov v prvej lige a podobný paškvil sa podaril aj v sezóne 2014/2015. Prestupový termín totiž končil 15. februára, čo bolo tri dni po skončení prvého kola play-off. Hráči, ktorí vypadli tak mohli ísť do iných tímov. Stalo sa aj to, že v prvom kole play-off nejakí odohrali dueli za svoj klub a po vypadnutí ešte aj za iný... Legislatívnu dieru využili aj v Michalovciach, kde po vypadnutí až deviati hráči zmenili klub a sezónu tak dohrali inde (brankár Ivan Fedor dokonca putoval k premožiteľovi Dukly Liptovskému Mikulášu).

Po troch účastiach v semifinále, z toho dvoch finále v rade, sa piate miesto po základnej časti a štvrťfinále v Michalovciach málilo takmer všetkým. Aj preto prišli zmeny hlavne v kádri, čo si pred začiatkom sezóny 2015/2016 odniesli viacerí hráči. A na zmluve sa dokonca nedohodol ani ten, ktorý ako kapitán dvakrát doviedol družstvo do finále. O tom ale už nabudúce...

Káder v sezóne 2014/2015
Brankári
Pavol Borko (22 zápasov, 5 odchytaných núl, 92,41% úspešnosť zásahov)
Roman Dzúr (1 zápas, bez odchytanej nuly, 90,0% úspešnosť zásahov)
Ivan Fedor (21 zápasov, 2 odchytané nuly, 89,55% úspešnosť zásahov)
Karel Němec (16 zápasov, bez odchytanej nuly, 90,95% úspešnosť zásahov)
Dávid Okoličány (7 zápasov, 1 odchytaná nula, 92,86% úspešnosť zásahov)

Obráncovia
Marcel Šterbák (44 zápasov, 32 bodov za 7 gólov a 25 asistencií)
Zoltán Kubát (43 zápasov, 20 bodov za 5 gólov a 15 asistencií)
Ján Šeliga (43 zápasov, 13 bodov za 3 góly a 10 asistencií)
Vladimír Urban (30 zápasov, 12 bodov za 5 gólov a 7 asistencií)
Milan Bednár (13 zápasov, 9 bodov za 3 góly a 6 asistencií)
Martin Tkáč (37 zápasov, 9 bodov za 1 gól a 8 asistencií)
Ondrej Briják (37 zápasov, 7 bodov za 1 gól a 6 asistencií)
Martin Boboš (12 zápasov, 4 body za 1 gól a 3 asistencie)
Ľubomír Buraľ (35 zápasov, 3 body za 1 gól a 2 asistencie)
Michal Dvořák (5 zápasov, 1 bod za 1 asistenciu)

Útočníci
Richard Šechný (42 zápasov, 59 bodov za 14 gólov a 45 asistencií)
Martin Drotár (45 zápasov, 39 bodov za 18 gólov a 21 asistencií)
Peter Čížek (43 zápasov, 38 bodov za 17 gólov a 21 asistencií)
Jakub Linet (45 zápasov, 36 bodov za 21 gólov a 15 asistencií)
Štefan Majerník (45 zápasov, 35 bodov za 18 gólov a 17 asistencií)
Igor Halás (44 zápasov, 32 bodov za 11 gólov a 21 asistencií)
Patrik Huňady (40 zápasov, 28 bodov za 11 gólov a 17 asistencií)
Ľuboš Fajčák (27 zápasov, 27 bodov za 12 gólov a 15 asistencií)
Tomáš Banovský (40 zápasov, 24 bodov za 11 gólov a 13 asistencií)
Filip Podsedlý (45 zápasov, 23 bodov za 7 gólov a 16 asistencií)
Ivan Fedorko (38 zápasov, 18 bodov za 8 gólov a 10 asistencií)
Martin Schnelly (44 zápasov, 17 bodov za 8 gólov a 9 asistencií)
Peter Cmorej (28 zápasov, 11 bodov za 3 góly a 8 asistencií)
Jakub Kubiš (10 zápasov, 3 body za 2 góly a 1 asistencie)
Juraj Rožník (8 zápasov, 3 body za 1 gól a 2 asistencie)
Dalibor Mikula (3 zápasy, 2 body za 1 gól a 1 asistenciu)
Ivan Zorvan (5 zápasov, 2 body za 0 gólov a 2 asistencie)
Tomáš Méry (9 zápasov, 0 bodov)
Andrej Jurášek (2 zápasy, 0 bodov)

Tréneri:
Milan Staš (1. kolo - 37. kolo)
Štefan Tóth (38. kolo)

Výsledky v sezóne 2014/2015

Slovo o sezóne 2014/2015

Peter Brendza



Uverejnené: 18.06.2017 21:42:45 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.