files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovská tržnica opäť na predaj

Pred dvoma rokmi, keď mesto odpredalo rozostavanú budovu tržnice súkromnej firme sa už zdalo, že konečne sa s touto „stavbou minulosti“ niečo začne diať. Po dvoch rokoch ale vlastník budovy ponúka túto stavbu opäť mestu, ktoré  ju ale odmietlo.


Opäť problém

Jedným z bodov, ktorému sa venovali poslanci na poslednom mestskom zastupiteľstve, bol aj opätovný problém rozostavanej budovy mestskej tržnice. Súkromná firma, ktorá pred dvoma rokmi odkúpila od mesta stavbu aj s pozemkami a zaviazala sa, že do konca roka 2008 tržnicu dokončí, teraz poslala mestu list s tým, že si mesto môže uplatniť predkupné právo, ktoré podľa zmluvy na tržnicu má. Informoval o tom poslancov vedúci odboru hospodárenia s majetkom Jozef Doležal.

Nesplnené sľuby

Keď pred dvoma rokmi mesto ponúkalo tržnicu na predaj, boli v hre ôsmi záujemcovia. Najlepšiu ponuku predostrela mestu súkromná firma z Bardejova ( takmer 966-tisíc € = 29 mil. Sk), no mesto sa nakoniec rozhodlo tržnicu predať firme Tatra Real, a.s., ktorá zaplatila za ňu iba vyše 600-tisíc €, čo v tom čase bolo 18 mil. Sk. Koaliční poslanci Smeru, vtedy schválili túto ponuku s tým, že firma im predložila najlepšiu ponuku a zároveň sa zaviazala, že v týchto priestoroch vytvorí 70 trhových miest. Navyše objekt mal byť dostavaný do konca roka 2008.  Už začiatkom roka 2009 museli zástupcovia firmy vysvetľovať mestským poslancom nedodržanie termínu. Vtedy ešte tvrdili, že majú záujem investovať do tejto stavby, no nie v dohodnutom termíne. Nakoniec ale firma okrem asanačných, búracích prác a rekonštrukcie oplotenia, nič neurobila.


Mesto polovičným vlastníkom

Potom, ako ani koncom roka 2010 sa s touto stavbou nič nedialo, firma ponúkla mestu, aby polovicu stavby v rámci predkupného práva mesto odkúpilo späť. Potom, ako tento návrh mesto odmietlo, firma sa pokúsila polovicu predať inému záujemcovi, no nepodarilo sa jej to.

Či už bol problém naozaj v kríze, neochote bánk poskytovať úvery, alebo iné úmysly,  je teraz ťažko povedať. Pravdou ale je, že tržnica je opäť na predaj.

Poslanci definitívne rozhodli

Firma teda tržnicu aj s pozemkami ponúkla nakoniec v týchto dňoch mestu Michalovce v rámci predkupného práva za vyše 600-tisíc € (18,1 mil. Sk). Na mestskom zastupiteľstve o tom poslanci rokovali  a horlivo diskutovali. Opoziční poslanci poukazovali na to, že mesto nemalo pred dvoma rokmi predať tržnicu práve tejto firme, keďže už vtedy prišlo mesto o minimálne 333-tisíc € a navyše sa potvrdili aj ich obavy z toho, či firma bude schopná svoje záväzky splniť. Opozičný poslanec Martin Pado sa vyjadril :„ Som veľmi nerád, že sa potvrdili naše slová, keď sme nesúhlasili s postupom mesta a mestského zastupiteľstva, predať túto budovu tejto firme. Dostali sme sa do štádia, keď všetky záruky, všetko, čo malo byť  zmluvou potvrdené, čo malo zabrániť tomu, aby tržnica neslúžila na iné účely ako na tie, pre ktoré bola začatá, sú preč.“

Primátor ale reagoval na tieto slová s tým, že mesto Michalovce predávalo tržnicu v dobrej viere, pretože bola aj záťažou pre mesto. Stojí si za svojím a tvrdí, že : „Záujemca v tom čase ponúkal najlepšie možnosti. Predali sme to v danom čase za najvýhodnejších podmienok." Odbor hospodárenia s majetkom mestského úradu vydal stanovisko, že v rozpočte na tento rok mesto nedisponuje potrebnou finančnou čiastkou na spätné odkúpenie nehnuteľnosti. Aj na základe tohto faktu, nakoniec mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že nevyužije predkupné právo na túto stavbu aj s pozemkom. Týmto krokom teda poslanci rozhodli, že súkromná firma, ponúkne celú stavbu na predaj  „tretej osobe“  a Michalovčania sa tak možno v nasledujúcom období konečne dočkajú toho, že chátrajúce priestory v centre mesta budú konečne dostavané a jedna z posledných „stavieb minulosti“ bude dokončená.

                              Veronika Kmecová



Uverejnené: 28.06.2010 20:16:14 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.