files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V štyroch obciach Zemplína sa vybuduje nová kanalizácia

V obciach Hatalov, Vŕbnica, Žbince a Dúbravka z okresu Michalovce sa zrealizuje nová kanalizačná sieť a čistička odpadových vôd, ktorá zabráni znečisťovaniu studní. Zlepší sa kvalita života obyvateľov.


Lepšia kvalita

Zlepší sa tým kvalita povrchových a podzemných vôd a tiež životného prostredia v okolí. Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s., (ďalej VVS, a. s.,) realizuje projekt na Zemplíne za viac ako 6,5 miliónov eur. Projekt je spolufinancovaný z Kohézneho fondu EÚ takmer vo výške 4,8 milióna eur, zo štátneho rozpočtu 1,3 milióna eur a VVS, a. s., 320 000 eur.  V týchto obciach sa vybuduje kanalizačná sieť, ktorá bude dlhá 17,5 kilometrov. Postaví sa sedem prečerpávacích staníc, ktoré budú tlačiť vodu do čističky odpadových vôd pri obci Hatalov. Na verejnú kanalizáciu sa v regióne napojí vyše  3 130 obyvateľov. Vďaka realizácii tohto projektu sa znížia rozdiely medzi jednotlivými obcami a regiónmi. Kanalizácia v týchto štyroch obciach by sa mala ukončiť v novembri 2011. V  Žbinciach je znečistených odpadovou vodou viac, ako 300 studní.

Nie vždy pozitívna skúsenosť

Nájdu sa tu aj ľudia, ktorí likvidujú odpad vlastným spôsobom a vypúšťajú ho do svojich záhrad či na lúku. Približne tri percentá obyvateľov má nasadených v žumpách baktérie, ktoré zabezpečujú čistenie odpadovej vody. Zopár ľudí sa napojilo na obecný vodovod, z ktorého využívajú vodu na zavlažovanie. Vodárenská spoločnosť má s podobnými projektmi aj záporné skúsenosti. Niektorí obyvatelia sa po ukončení kanalizácie odmietli pripájať. Starostovia týchto obcí zaručujú, že obyvatelia sa na novú kanalizáciu napoja. Starostovia stanovia následky tým ľuďom, ktorí sa nenapoja a nezabezpečia si ekologickú likvidáciu splaškových vôd. V obci Vŕbnica starosta Jaroslav Varga očakáva stopercentnú napojiteľnosť obyvateľov.
                             Martina Králiková



Uverejnené: 07.07.2010 20:46:49 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.