files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V múzeu vystavuje nevidiaca sochárka

V západnom krídle Zemplínskeho múzea v Michalovciach riaditeľ Maroš Demko otvoril výstavu „Tak to vidím ja“, nevidiacej sochárky Márie Machalovej – Jánošikovej. Autorka vystavuje časť zo svojich sôch a taktiež reliéfy, ktoré sú jej veľmi blízke. Sú to väčšinou postavy žien v rôznych situáciách a pozíciách.

Žena  ako  matka ...

Buď je tá žena v pozícii ako matka, zvodkyňa, čarodejnica, alebo ako melódia. „To čo si myslím ja, tak to znázorňujem na tých sochách, bežné veci, ktoré ma obklopujú“, povedala Jánošíková. Aj keď je nevidiaca, dokáže vnímať detaily citlivejšie a presnejšie ako vidiaci človek. Sochy, ktoré tvorí ,sa podobajú na samotnú autorku. „Je to tým, že som sa to učila ja sama, takže tú anatómiu tváre a tela som si stále nahmatala na sebe. V poslednom období robím veci  trochu abstraktné, takže tam už je to taká symbolika, skratka. Tam sú už len niektoré veci naznačené a niektoré detaily zanikajú. Na tých postavách som sa chcela posunúť k prácnej precíznej práci“, uviedla Jánošiková. Sochám sa venuje takmer pätnásť rokov.  Zo začiatku modelovala samu seba, neskôr stvárnila nejaký zážitok a pocit, vznikajúci v jej predstavách.

Vystavuje v mnohých krajinách

Podnetmi boli manželove básne či piesne, evokujúce určité predstavy. Slovne v nich zachytáva predstavu sochárky, ktorá ju následne prenáša do podoby  sochy, ale aj reliéfu z hliny. Vystavovala už aj v zahraničí. Bolo to v Chorvátsku  a Maďarsku. Keďže žije v Prahe, tak väčšinou vystavuje v českých zámkoch či štátnych galériách. V tomto období  začala s výstavami na Slovensku. Pred nedávnom ste ju mohli vidieť v Trenčíne, Dubnici nad Váhom, Levoči. Teraz si jej diela môžete pozrieť v Michalovciach. Budúci rok sa chystá vystaviť sochy vo Francúzsku a Holandsku. Má svoj vlastný ateliér v podkroví, ktorý jej postavil manžel s priateľmi a  kde veľmi rada trávi svoj čas. Pri tvorení sôch má otvorený balkón, z vonku počuje spev vtákov a cíti slnko, čo jej dodáva chuť pracovať. Jednej soche sa venuje podľa toho, ako ju kopne múza. Niekedy to trvá dva mesiace a inokedy týždeň.


Liečba hlinou

Chodila k akademickej sochárke Šipkovej, s ktorou spoločne preberali art terapiu. Je to liečba cez hlinu, umenie. Neskôr sa úplne preorientovala, takže tvorí pre seba a študuje z rôznych kníh anatómiu. Keď nemodeluje, tak cvičí svojho asistenčného psa, ktorý ju vodí a podáva potrebné veci. Vo voľnom čase jazdí s manželom na dvojbicykli. V letnom období a chystajú zdolávať tatranské kopce. V zime obaja radi chodia na bežkách. V závere rozhovoru autorka s úsmevom na tvári prezradila, že konečne po rokoch čakajú prírastok. Jánošíková pochádza z Michaloviec, ale v súčasnosti žije a tvorí vo Valašskom Medziříči, kde  vo svojej dielni vedie krúžok keramiky pre deti. V roku 2001 jej časopis Slovenka udelil titul Žena roka. Výstava je pre návštevnosť sprístupnená do 31. augusta.  (mk)

 



Uverejnené: 12.07.2010 09:26:11 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.