files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Žltačka v Sobranciah

Osem detí z rómskej osady v Sobranciach je hospitalizovaných na infekčnom oddelení v Nemocnici Štefana Kukuru v Michalovciach. Bola u nich potvrdená žltačka typu A a v osade je nariadený zvýšený zdravotný dozor. Takýto stav v Sobranciach nebol za posledných 10 rokov.

Choroba špinavých rúk

Túto nemoc, ktorá je známa aj ako choroba špinavých rúk, zistili zatiaľ u ôsmich detí z rómskej osady na Michalovskej ulici v Sobranciach. Ide o ochorenie, ktoré je infekčné a šíri sa  špinavými rukami, kontaminovanými potravinami a hlavne v prostredí so zanedbanými hygienickými návykmi. Ako sa vyjadrila riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach Janka Stašková: "Všetky deti, u ktorých je potvrdená žltačka typu A, sú hospitalizované na infekčnom oddelení michalovskej nemocnice. Ostatné sú pod lekárskym dohľadom. Každých desať dní majú chodiť k lekárom na odbery. Pri prvom odbere sa robí laboratórne vyšetrenie krvi a moču. Potom v nasledujúcich desaťdňových intervaloch v rámci päťdesiatich dní, čo je priemerná inkubačná doba tohto ochorenia, chodia na laboratórne vyšetrenie moču. Musia, samozrejme, dodržiavať aj základné hygienické zásady."

Dopomohla náhoda

Šťastím v nešťastí bolo, že u týchto detí išlo o tzv. tichú epidémiu, keďže nemali žiadne klinické príznaky, ako zvracanie atď., ale sa na to prišlo náhodou pri predoperačných vyšetreniach jedného dieťaťa. Ako spresnila Stašková : „Všetky  ďalšie prípady sú vyhľadané naším aktívnym prístupom a šetrením v tejto osade. Zavčasu sme to podchytili. Ani ďalšie prípady nemali žiadne klinické príznaky ochorenia.“

Zvýšený zdravotný dozor v osade

"V tejto osade sme hneď na druhý deň odchytili 217 ľudí, ktorí prišli do kontaktu s chorými. Nariadili sme zvýšený zdravotný dozor. To znamená, že ich povinnosťou je navštíviť svojich lekárov, ako deti, tak aj dospelí a všetci sa musia podrobiť laboratórnemu vyšetreniu. Odoberá sa im krv a moč. Na základe toho sme aj my aktívne podchytili tie posledné prípady. Tí, čo majú negatívne výsledky, sú hneď očkovaní látkou proti žltačke, ale musia byť v prvom rade vyšetrení, pretože nechceme spôsobiť to, že bude zaočkované dieťa, ktoré už možno bude v inkubačnom čase ochorenia," vysvetlila riaditeľka RÚVZ v Michalovciach.

Zlá hygiena?


Obyvatelia tejto osady sa zhodujú v tom, že žijú v zlých hygienických podmienkach a vo veľkej miere to vyčítajú mestu. Sťažujú sa na to, že žijú bez elektriny a vody, a keďže táto choroba prepukne hlavne v  zlých hygienických podmienkach, tak sa  nemôžeme čudovať, že  nastala  táto situácia. Mesto sa ale bráni tým, že voda aj elektrina je všade dostupná, no bohužiaľ majú ju iba tí občania, ktorí za ňu platia. Dodáva, že aj odvoz komunálneho odpadu sa  vykonáva pravidelne a je už iba na ľuďoch v tejto časti mesta, ako ho  využívajú. (vk)

 



Uverejnené: 12.07.2010 09:27:58 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.