files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť najdôležitejších okamihov michalovského športu v roku 2017

Michalovský šport v posledných rokoch zaznamenáva viacero pozoruhodných výsledkov a to nielen na seniorskej scéne. My sme sa tentoraz zamerali na témy, ktoré pútali najväčšiu pozornosť v roku 2017. Ktoré to boli?

Futbalisti a hokejisti v azyle

Tou najdôležitejšou je renesancia športovísk v meste a s ním spojený aj nedobrovoľný azyl mimo domáceho štadióna. To sa týkalo futbalistov MFK Zemplín Michalovce a momentálne sa to týka aj hokejistov HK Dukla Ingema Michalovce a HK Mládež Michalovce. Trávnik na futbalovom ihrisku prešiel rozsiahlou rekonštrukciou, na ktorú dostalo mesto dotáciu od SFZ a aj preto „žlto-modrí“ v jarnej časti neodohrali doma ani jeden domáci duel. Päť zápasov museli odohrať buď na neutrálnej pôde, alebo boli vedení ako domáci tím, no hrali na súperovom ihrisku.

Vyhrievaný trávnik slúži futbalistom od augusta

V nedobrovoľnom azyle sú momentálne aj hokejisti. Tí si prechodný domov našli vo Vranove nad Topľou, kde hrávajú majstrovské zápasy. To by sa ale malo zmeniť už začiatkom roka 2018, kedy by sa konečne mali vrátiť na svoj domovský stánok. Zimný štadión je totiž už pred dokončením rekonštrukcie. K renesancii športovísk musíme dodať, že zmenami prešla aj Mestská športová hala, no a mesto plánuje aj rekonštrukcii plavárne.

Zimný štadión je už v poslednej fáze rekonštrukcie

Desiaty rekordný titul

Už vlani o takomto čase sme spomínali, že hádzanárky Iuventy Michalovce môžu v máji prepisovať históriu. V roku 2016 sa totiž v počte majstrovských titulov vyrovnali Šali a keďže sa oba tímy stretli aj vo finále v roku 2017, bolo jasné, že buď Michalovčanky alebo Šalianky získajú historický desiaty titul. Nakoniec sa to podarilo Iuvente, ktorá Duslo prevalcovala 3:0 na zápasy a zaslúžene sa tak jej hráčky stali rekordérkami v počte majstrovských titulov.

K tomu pridali aj zisk prvenstva vo WHIL, no a v závere roka sa im podarilo obhájiť aj Slovenský pohár. To sa stalo aj napriek obrovským letným zmenám, ktoré sa udiali tak v kádri, ako aj na funkcionárskom poli a spôsobili aj to, že Iuventa sa po prvýkrát nepredstavila v európskom pohári. Jej zámerom bolo štartovať v Challenge Cupe, ktorý im ale EHF zamietla...

Po úspešnej sezóne skončil športový riaditeľ Jaroslav Čúrny...

... jeho nástupcom sa stal Radoslav Kozlov

Po treťom neúspechu v rade kľúčové zmeny

Zmeny sa udiali aj v michalovskej Dukle. Neúspech v podobe neúčasti vo finále prvej ligy a následnej baráži o Extraligu spôsobil to, že sa prezidentskej stoličky vzdal dovtedajší prezident Alexander Černega. Po viacerých týždňoch a mesiacoch neistoty nakoniec koncom júna uzrela svetlo sveta informácia o novom vedení.

Alexander Černega skončil na prezidentnskej stoličke v Dukle po piatich rokoch

Seniorský hokej si pod patronát zobrala firma Ingema, novým prezidentom sa stal jej čelný predstaviteľ Martin Burinský. Zmenou prešiel aj názov klubu, ktorý sa po novom volá HK Dukla Ingema Michalovce, nové je logo, ktorým je líška, meniť sa budú aj štruktúry klubu. Staronové sú však ambície klubu, ktorý sa opäť chce predstaviť v baráži o najvyššiu súťaž.

Novým prezidentom Dukly je Martin Burinský

Majsterkami Európy Nemky

Počas letných mesiacov sa Michalovce stali jednou z metropol európskej mládežníckej hádzanej. V auguste sa tu totiž uskutočnili majstrovstvá Európy hráčok do 17 rokov. Zápasy sa hrali v Chemkostav aréne a Mestskej športovej hale. Kontinentálnymi šampiónkami sa napokon stali Nemky, ktoré vo finále zdolali Nórsko, bronz putoval do Maďarska. Slovenky na domácom šampionáte nesklamali, obsadili nakoniec dvanástu priečku, čím splnili stanovený cieľ, ktorým bola záchrana v A – kategórii.

Michal Stričík vicemajstrom sveta

Okrem kolektívnych športov úspechy v roku 2017 zaznamenali aj jednotlivci a to najmä v silových športoch. Za všetky sme vybrali výnimočný úspech kickboxera Michala Stričíka, ktorý sa v maďarskej Budapešti vo svojej kategórii kicklight do 84 kilogramov stal vicemajstrom sveta. Michalovský bojovník valcoval svojich súperov a zastavil sa až vo finále.

Najskôr v prvom kole zdolal 3:0 Čecha Martina Viktorína, v druhom kole si poradil so Španielom Koffiluecom, no a v semifinále zdolala dokonca aj svetovú jednotku, Slovinca Staniča. Na zlatú medailu to nakoniec nestačilo. Finálový súboj s Chorvátom Lebom síce vyšiel lepšie pre súpera, no michalovský bojovník si aj tak urobil dobré meno. Strieborná medaila totiž ide do sveta!

Peter Brendza



Uverejnené: 29.12.2017 10:45:51 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.