files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Čiastkové úspechy zatienil neúspech v boji o extraligovú baráž a zápasy mimo Michaloviec

Ak by sa dal nazvať futbalový rok v Michalovciach ako pokojný, o hokejovom sa to povedať nedá. Skôr by sme ho museli nazvať turbulentnejší a to nie iba z dôvodu prakticky celoročnej rekonštrukcie zimného štadióna a s ním spojeného azylu mimo domova pre michalovské hokejové kluby. Aký teda bol rok 2017 pre michalovský hokej?

 

Rekonštrukcia zimného štadióna bola vyčíslená skoro na 2,5 mil. eur

Dlho očakávaná rekonštrukcia štadióna

Podobne ako futbalový rok 2017 bol poznačený rekonštrukciou aj ten hokejový. Dlho očakávaná rekonštrukcia zimného štadióna sa totiž naplno rozbehla v marci tohto roka, čo znamenalo pre michalovské hokejové kluby hrávať a trénovať v azyle. To sa ale začiatkom roka 2018 zmení a už v prvých dňoch je naplánované chladenie ľadu. Všetci Michalovčania sa tak onedlho dočkajú vynoveného zimného štadióna, ktorú za pomoci Slovenského hokejové zväzu, ktorý prispel dotáciou jeden milión eur, financovala michalovská samospráva.

Michalovské kluby sa v týchto dňoch vrátia do svojho domovského stánku

Po piatom zápase zavládol smútok

Poďme ale k výsledkom, ktoré v roku 2017 dosiahli michalovskí hokejisti. Tým sa darilo striedavo. O michalovskej Dukle sme na začiatku roka 2017 písali ako o jednom z ašpirantov na celkový triumf v druhej najvyššej súťaži. Michalovčania nakoniec v základnej časti obsadili tretie miesto, čo bolo ich druhé najlepšie umiestnenie po návrate do prvej ligy. Vo štvrťfinále si hladko poradili so Spišskou Novou Vsou, no v semifinále ich v podobe Detvy čakal oveľa tvrdší oriešok. Ten nakoniec nerozhrýzli, hoci... V semifinálovej sérii mali všetko vo svojich rukách. Viedli 2:1 na zápasy a prvý mečbal premieňali na domácom ľade. Detva si ale vynútila piaty zápas, ktorý na domácom ľade aj za pomoci všetkých, čo pomôcť mali, zvládla. Vojaci si ale za to mohli predovšetkým sami, keďže vo štvrtom zápase nevyužili domáce prostredie, navyše, v prvom dueli v Detve viedli ešte desať minút pred koncom 4:1, no nakoniec prehrali 4:5. Po rozhodujúcom piatom zápase tak zavládol v michalovskom tábore smútok, nielen z toho, že finále bude opäť bez vojakov, ale hlavne kvôli možnosti účasti v extraligovej baráži, kde nakukli dvaja najlepší prvoligisti.     

V súbojoch s Detvou nakoniec ťahali Michalovčania za kratší koniec

Zmena na prezidentskej stoličke, trénerom naďalej Ihnačák

Zrejme aj frustrácia z neúspechu spôsobila to, že na prezidentskej stoličke v klube po piatich rokoch skončil doterajší prezident Alexander Černega. Po viacerých týždňoch ticha sa hokeja nakoniec ujala spoločnosť Ingema, novým prezidentom sa stal jej čelný predstaviteľ Martin Burinský. Zmenil sa aj názov klubu, konkrétne na HK Dukla Ingema Michalovce. Zmeny sa ale netýkali ďalších funkcií v klube. Na poste športového riaditeľa ostal Peter Tirpák, hlavným trénerom aj napriek neúspechu zostal Miroslav Ihnačák, ktorého realizačný tím v nastávajúcej sezóne posilnil aj skúsený Ján Vodila.


Alexander Černega odstúpil z pozície prezidenta HK Dukla po piatich rokoch...

... jeho nástupcom sa stal Martin Burinský

Rok ukončili na prvom mieste

Nový manažment to rozhodne ľahké nemal. Nielenže mal krátkosť času na skladanie mužstva, keďže sa ujal funkcii až koncom júna, no až do konca roka mu situáciu nezľahčovala ani rekonštrukcia zimného štadióna. Vojaci tak prakticky celú základnú časť museli stráviť v prechodnom azyle vranovskej STD arény, kde hrávali aj trénovali spolu s nimi aj tímy ďalšieho michalovského hokejového klubu – HK Mládež Michalovce. Aj napriek nedobrovoľnému azylu sa Michalovčanom v sezóne 2017/2018 darí. Vranovská aréna ostala dobytá iba raz, aj to po predĺžení, v prechodnom stánku tak Zemplínčania bodovali v každom zápase. Vonku im to až tak zo začiatku nešlo, čo si odniesol tréner Miroslav Ihnačák. Jeho nástupcom sa stal Miroslav Chudý, ktorý predtým doviedol Detvu k víťazstvu v prvej lige a k extraligovým brehom. K niečomu podobnému má nakročené aj s Michalovcami. Tie totiž kalendárny rok 2017 ukončili na prvom mieste v tabuľke, čo sa stalo prvýkrát, odkedy sa vrátili do prvej ligy. 

Michalovskí hokejisti našli prechodný domov vo vranovskej STD aréne

Boltun reprezentantom, Regenda so Solenským účastníkmi MS

Čo sa týka individuálnych úspechov, rok 2017 priniesol pre michalovský hokej viacero pozitív. O extraligové body si zahrala dvojica Peter Boltun a Patrik Huňady. Viac spokojný bol druhý menovaný. Boltun totiž s Košicami vypadol už vo štvrťfinále play-off, čo sa u „oceliarov“ nieslo ako obrovský neúspech. Na druhej strane, odchovanec michalovského hokeja prežil svoju najlepšiu sezónu, ktorú vyšperkoval aj oblečením si reprezentačného dresu v olympijskom výbere na turnaji vo Francúzsku.

Peter Boltun si v roku 2017 obliekol reprezentačný dres

Patrik Huňady sa zase stal s Detvou víťazom prvej ligy a zahral si aj v baráži o najvyššiu súťaž. V nej síce Podpoľanci neuspeli, no následný krach Martina im priniesol vytúženú extraligovú miestenku. Darilo sa aj viacerým mladíkom. Samuel Solenský si v závere roka zahral na majstrovstvách sveta do dvadsať rokov v americkom Buffale, Pavol Regenda zase obliekol reprezentačný dres na majstrovstvách sveta do osemnásť rokov, ktoré sa v apríli hrali v Poprade a Spišskej Novej Vsi. V mládežníckych reprezentáciách si zahrali aj ďalší hráči z liahne HK Mládež Michalovce, Radoslav Mesároš sa predstavil v projekte HK Orange 20, Patrícia Dzurinová, Nikol Čupková a Lenka Čurmová sú v širšej nominácii slovenskej ženskej reprezentácie.

 

Pavol Regenda reprezentoval na domácich majstrovstvách sveta do 18 rokov

Dva tímy v najvyššej súťaži

Čo sa týka klubov, väčšie úspechy dosiahol ten menší, čiže HK Mládež. Ten ukázal, že každým rokom napreduje. Okrem toho, že má vo svojej štruktúre čoraz viac reprezentantov a výraznejšie výsledky začína mať aj v žiackych kategóriách, po prvýkrát v histórii mal zastúpenie až v dvoch najvyšších súťažiach. K dorastencom, ktorí sa zachránili v Extralige sa totiž postupom do Top 12 pridali aj kadeti. Na druhej strane, opäť stagnovala juniorka, čo je už dlhodobejší problém.

Aj takýto bol rok 2017 pre michalovský hokej. Už navždy bude napísaný tým, že väčšinu času kluby strávili mimo svojho štadióna. Bol teda poriadne turbulentný a to sme ešte nezačali spomínať výsledky. Na druhej strane, opäť sa ukázali viaceré pozitíva a napredovanie jednotlivcov. Všetky tieto pozitíva prekrýva neúspech mužského celku, keďže šanca na historickú baráž a na víťazstvo v prvej lige po tridsiatich rokoch bola dosť veľká. Snáď v roku 2018 budeme písať aj o tomto historickom úspechu a nebude to iba rok návratu michalovského hokeja na svoj domovský stánok...

Peter Brendza



Uverejnené: 08.01.2018 17:52:56 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.