files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V nemocniciach Svet zdravia sa vlani narodilo približne 10 700 detí

Spolu 10 616 pôrodov sa počas minulého roka uskutočnilo v 13 pôrodniciach, ktoré patria do siete nemocníc Svet zdravia. V porovnaní s predošlým rokom počet pôrodov stúpol a najviac ich mali v Spišskej Novej Vsi. Chlapcov sa narodilo o 172 viac ako dievčat a 96 mamičiek priviedlo na svet dvojičky. Pôrodnice Sveta zdravia plánujú začať systematicky upozorňovať rodičky na riziká cisárskych rezov a v najbližších rokoch znížiť ich podiel na 20 percent. V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2016, kedy pôrodnice Sveta zdravia zaznamenali 9640 pôrodov, ich počet vlani stúpol o 442. Spolu s pôrodmi topoľčianskej nemocnice, ktorá sa do siete pridala v apríli minulého roku, sa celkový počet vyšplhal na 10 616. Najviac pôrodov bolo v Spišskej Novej Vsi (1285), Galante (1280) a Rimavskej Sobote (1215). Dievčatám dávali rodičia najčastejšie mená Ema, Sofia a Nela, chlapcom zase Samuel, Adam a Tomáš.


Prirodzený pôrod odmietajú

V priemere 28 percent pôrodov v sieti Svet zdravia tvorili v roku 2017 cisárske rezy. Najmenej ich mala nemocnica v Partizánskom (14 percent), naopak najviac nemocnica v Topoľčanoch (takmer 53 percent), ktorá je v sieti Svet zdravia len od apríla minulého roku.  „Máme ambíciu postupnými a systematickými krokmi znížiť v priebehu najbližších rokov priemerný podiel cisárskych rezov zo súčasných 28 na 20 percent. Zatiaľ čo partizánska nemocnica je výborným príkladom pre ostatné pôrodnice, v tej topoľčianskej bude musieť byť zníženie percenta rýchlejšie a výraznejšie. Preto v tejto pôrodnici budeme dbať na intenzívnejšiu analýzu výsledkov a aktívnu implementáciu odporúčaní s cieľom zvýšiť počet žien, ktoré úspešne a bezpečne absolvujú prirodzený pôrod,“ zdôrazňuje MUDr. Ján Bujňák, hlavný lekár siete nemocníc Svet zdravia a siete ambulancií ProCare pre gynekológiu a pôrodníctvo. „Mamičky, ktoré môžu priviesť svoje dieťatko na svet prirodzene, často prichádzajú do pôrodníc so strachom z bolesti a fyziologický pôrod odmietajú. Cisársky rez je pritom ako každá operácia spojený s rizikami a aj následná starostlivosť o bábätko je pre takúto mamičku náročnejšia,“ priblížila hlavná pôrodná asistentka siete nemocníc Svet zdravia a siete ambulancií ProCare Radoslava Cifríková. Najmä mladí lekári tiež pri cisárskych rezoch strácajú zručnosti potrebné na vedenie prirodzeného pôrodu a hlavne v situáciách, keď nastanú komplikácie, nemajú dostatočné skúsenosti. Tento rok chcú preto v pôrodniciach Sveta zdravia v rámci predpôrodnej prípravy viac hovoriť so ženami o výhodách prirodzeného pôrodu a o rizikách, ktoré so sebou prináša cisársky rez. „Už teraz sa snažíme v našej sieti sledovať, koľko žien po absolvovaní predpôrodnej prípravy porodí prirodzene, pričom už dnes zaznamenávame pozitívny trend,“ podotýka Cifríková. Predpôrodnú prípravu poskytujú všetky nemocnice siete a mamičky sa počas nej dozvedia, ako sa čo najlepšie pripraviť na príchod novorodenca. Vlani ju absolvovalo 1259 žien.

Málo pôrodných asistentiek

Pôrodnice chcú tento rok aj viac zatraktívniť povolanie pôrodnej asistentky. Cifríková vysvetľuje, že záujemcov o štúdium tohto odboru je málo a v budúcnosti tak môžu v nemocniciach pôrodné asistentky chýbať. „Starajú sa o budúcu mamičku od jej príchodu do nemocnice alebo už aj skôr počas predpôrodnej prípravy. Usmerňujú a pomáhajú jej až do narodenia bábätka, čo je niekedy aj 12 hodín. Dohliadajú na dva životy zároveň, čo je veľmi zodpovedné, no zároveň veľmi krásne,“ podotýka. V sieti Svet zdravia si mamičky okrem pôrodníka môžu v ôsmich nemocniciach vybrať aj svoju pôrodnú asistentku. To zatiaľ najviac využili v nemocniciach v Trebišove, Vranove nad Topľou a Partizánskom. Mamičky si tiež môžu v nemocniciach siete naplánovať svoj pôrod do detailov a dohodnúť sa napríklad aj na tom, že otecko prestrihne pupočníkovú šnúru. V spolupráci s lekármi a pôrodnými asistentkami si tak mamičky vytvoria individuálny pôrodný plán, ktorým sa následne počas pôrodu riadi zdravotnícky personál. Vlani túto možnosť využilo 341 žien.


Pôrodné izby namiesto pôrodných sál

Pôrodné sály či pôrodné boxy v nemocniciach Sveta zdravia postupne nahrádzajú pôrodné izby. Práve tam prebieha celý pôrod a rodička sa tak nemusí nikam presúvať. Izba tiež poskytuje mamičke komfortné a intímne prostredie. Do izby totiž okrem lekára, pôrodnej asistentky a partnera alebo duly nemá prístup nik iný. Súčasťou pôrodnej izby je moderné polohovateľné pôrodné lôžko, detská postieľka, rozkladacie kreslo pre sprevádzajúcu osobu, samostatné sociálne zariadenie so sprchou či audio systém s upokojujúcou hudbou. „V pôrodných izbách môžu byť mamičky s bábätkom ešte dve hodiny po jeho narodení. Pokiaľ to zdravotný stav dovoľuje, všetkým mamičkám umožníme bonding, teda prvé priloženie novorodenca k prsníku, čím sa vytvára raná väzba medzi matkou a dieťaťom,“ vysvetľuje Cifríková. Prvé pôrodné izby boli už vytvorené v Humennom, Michalovciach a Rožňave. Tento rok čaká premena pôrodnicu v Trebišove a pôrodné izby vytvoria aj vo Vranove nad Topľou.

Ponuka pôrodníc:
- psychofyzická príprava na pôrod a možnosť vytvoriť si individuálny pôrodný plán;
- okrem výberu pôrodníka aj možnosť výberu pôrodnej asistentky;
- využívanie fitlopty, hydroterapie, aromaterapie, muzikoterapie, epidurálnej analgézie na zmiernenie bolesti;
- prítomnosť blízkej osoby pri pôrode, vo väčšine pôrodníc aj duly;
- podpora spontánnych pôrodov po predchádzajúcom pôrode cisárskym rezom;
- bonding a rooming-in;
- namiesto pôrodných sál pôrodné izby hotelového štandardu s dostatkom súkromia;
- edukačné listy pre matky po pôrode;
- v spolupráci so Slovenským centrom transplantačných buniek umožnený odber tkaniva pupočníka a pupočníkovej krvi;
- web www.mojaporodnica.sk;
- zavádzanie nových trendov v pôrodnej asistencii;
- v niektorých pôrodniciach alternatívne polohy;
- vytvorené kompetenčné tímy v pôrodniciach, ktoré si vymieňajú skúsenosti i odporúčania v starostlivosti o rodičku počas prvej, druhej a tretej doby pôrodnej;
- sedem nemocníc má titul Baby Friendly Hospital Initiative;  



Uverejnené: 25.01.2018 09:35:51 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.