files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Naspievať hymnu Dukly bolo pre nich cťou

Spolu s návratom hokejistov HK Dukla Ingema Michalovce na svoj domovský stánok v Michalovciach mala premiéru aj ich prvá oficiálna hymna. Dôveru predstaviteľov klubu dostala skupina Iconito, ktorá sa osvedčila aj pri hymne futbalového MFK Zemplín. Hudbu zložila dvojica Kristián Dufinec a Martin Bertič, autorom textu je frotman skupiny Kristián Dufinec. Ako vznikala? Aký je rozdiel medzi ňou a trebárs hymnou florbalového Eastern Wings Michalovce, ktorú takisto naspievalo Iconito? Aké je to spievať pred zaplneným štadiónom?

Spev pred zaplnenými tribúnami si chlapci z Iconito užívali

Obrovská pocta

Niekdajšiemu víťazovi Košického zlatého pokladu, ktorý sa preslávil hitmi ako Chcem zmenu, Slovenské devy, či Čaj a med, je šport ako taký veľmi blízki. Členovia skupiny hrávali v mladšom veku florbal a aj preto nebolo pre nich ťažkým vytvoriť a naspievať hymnu pre michalovské športové kluby. Po futbalistoch MFK Zemplín a florbalistkách Eastern Wings Michalovce, ktorí účinkujú v najvyšších súťažiach, teraz prišli na rad hokejisti HK Dukla Ingema, ktorí sa do najvyššej súťaže v blízkej či vzdialenej budúcnosti chcú pozrieť takisto. „Oslovilo nás nové vedenie Dukly, či by sme nemali záujem naspievať hymnu klubu. Rok 2017 bol pre nás na športové hymny ozaj bohatý, pretože okrem hokejistov sme dostali ponuku na hymnu aj od florbalistiek, ktorú sme takisto prijali. Oba tieto prípady boli pre nás obrovskou výzvou a som rád, že sme sa s tým popasovali. Nebolo to určite ľahké, keďže z hokejového klubu bola požiadavka o rockovú pieseň, z florbalového zase čokoľvek, čo by spropagovalo klub,“ podotýka frontman skupiny Kristián Dufinec.

Okrem hymny Dukly spievali počas návratu michalovských hokejistov domov aj slovenskú

Z dvoch verzií bola jedná správna

Kristián Dufinec určite nechcel, aby boli jednotlivé hymny na jedno kopyto. „Keď sa pozriete na hymnu MFK Zemplín, Dukly či Eastern Wings, všetky sú odlišné a majú niečo svoje. Napríklad, hokejovú hymnu spieva hlavne náš basgitarista Michal Choma a ja sa pripájam iba v refréne. Práve to bolo naším cieľom, aby to bolo rôznorodé,“ uviedol Kristián Dufinec. Mimochodom, ako vznikala práve hokejová hymna? „Vedenie klubu nás oslovilo niekedy koncom júna, či by sme mali záujem. My sme to zobrali ako obrovskú výzvu. Ponúkli sme im dve verzie a nakoniec jedna z nich bola vybratá. Keď to bolo všetko odsúhlasené, začiatkom septembra sme začali nahrávať. Trošku sa to následne prerušilo, pretože nebolo jasné, kedy sa hokejisti vrátia domov. Hymna mala mať premiéru práve pri ich návrate, čo sa aj stalo. Niekoľko týždňov pred koncom roka sme sa dozvedeli, že ten dátum bude 17. január, čomu sme všetko prispôsobili, aby bola pripravená na úvodnú šou,“ podotkol Dufinec. Ten si svojimi kolegami z kapely užil jej premiéru pred plným štadiónom. „No neviem, či sme už spievali pred takýmto počtom ľudí. Spievali sme už na námestiach, kde bolo zhruba tritisíc ľudí, no v takomto uzavretom priestore na štadióne asi nie. Ja osobne som zažil takýto, možno aj väčší počet divákov, keď som účinkoval s Lúčnicou. Premiéra hymny bola pre nás výnimočná udalosť. O to viac, že okrem hymny Dukly sme mali tú česť zaspievať aj slovenskú hymnu pred zápasom. Počas prestávky potom odzneli aj Slovenské Devy.“

Iconito naspievalo aj hymnu pre MFK Zemplín

Vybúria sa aj na ďalších hymnách?

Je náhoda, že naspievali hymnu už pre tretí michalovský športový klub? „Náhoda-nenáhoda, to neviem, sami sme z toho prekvapení, ale aj poctení. Pozrite sa, my sme michalovská kapela a šport v Michalovciach momentálne prekvitá, z čoho sme určite radi. Nemáme problém pracovať na viacerých žánroch a nemáme problém ani s tým, keď nás niekto osloví o hymnu, trebárs pre športový klub. Ako výzvu sme zobrali futbalovú hymnu, podobne sme na tom boli aj pri florbalistkách a hokejistoch, no a keď nás osloví niekto ďalší, nebudeme mať problém ani s tým. Musí to mať nejaký zmysel a toto zmysel malo. Sú to michalovské kluby, ktoré robia dobré meno mestu, tešia ľudí. My osobne sa z ich výsledkov tešíme a držíme im palce, aby boli minimálne také, aké sú teraz. Netvrdil by som však, že sme športová kapela, to určite nie. Pre nás je to aj trošku možno vybúrenie sa, pretože hymny klubov sú rockovejšie a my hráme trošku iný žáner. Aj preto sme to urobili pre naše kluby veľmi radi,“ hrdo poznamenal Kristián Dufinec. 

Kde sa dá hymna zakúpiť?

„Samotná hymna sa dá zakúpiť na CD v bufete na štadióne. Predávať by sa v budúcnosti mala aj cez e-shop stránky Dukly. Okrem hymny Dukly sú na ňom aj štyri bonusové piesne od nás ako Chcem zmenu či Čaj a med," dodáva líder skupiny Iconito.

Hymna HK Dukla Ingema Michalovce

Hymna MFK Zemplín Michalovce

Peter Brendza



Uverejnené: 30.01.2018 18:27:05 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.