Varil vo viacerých svetových destináciách, zúčastnil sa viacerých súťaži, pracoval ako šéfkuchár v hoteli Hilton a teraz je tu pre vás, návštevníkov Zemplínskej Šíravy a okolia. Thermal Šírava SPA Resort rozšíril začiatkom apríla svoje portfólio o nový hotel, v ktorom bude šéfkuchárom práve Marek Brezina. Na čo sa môžu zákazníci tešiť. Aké kuchyne má známy kuchár najradšej? Všetko sa dozviete v rozhovore, ktorý sme s Marekom Brezinom urobili krátko po otvorení nového hotela.
Pán Brezina, pochodili ste kus sveta. Chceme sa vás opýtať na dojmy zo Zemplínskej Šíravy za ten čas, čo ste tu. Akú sú?
„Za tie posledné týždne, čo som tu, sú dojmy viac ako dobré. Myslím si, že sa cestovný ruch v tomto okolí rozvíja tak ako má. Určite sa o to pričiňuje aj Thermal park Šírava, ktorý sa to snaží rozvíjať kvalitnými službami.“
Na čo sa môžu zákazníci tešiť práve u vás. Dočítali sme sa, že máte rad rybaciu kuchyňu. Budú to teda špeciality z tejto kuchyne?
„Ja by som to až takto nesmeroval. Sme v regióne, kde stredomorské ryby až tak nie sú. Mám síce skúsenosti so stredomorskou kuchyňou a tie prvky tam možno budú, ale určite by som to nenazýval, že to bude iba o rybách. Možno sa nejaká ryba na tanieri objaví, no nebude to len o tom.“
Na druhej strane, ľudia sa môžu tešiť na zážitkovú kuchyňu. Môžete to trošku popísať?
„Samozrejmosťou je domáca kuchyňa, v prípade požiadavky nejaká špeciálna kuchyňa. Je tu na čom určite stavať. Budeme kombinovať viaceré kuchyne, tak, aby každý zákazník našiel to, čo chce a čo potrebuje. Máme možnosť sa rozvíjať. Máme pripravené špeciálne kuchyne na objednávku, ale aj možnosť stravovania formou bufetu či servírovaných večier. V neposlednom rade máme pripravené štvorchodové večere, na čom si chceme zakladať. To bude oproti iným hotelom u nás iné.“
Kto je Marek Brezina?
Marek Brezina je šéfkuchár, ktorý so svojou kuchyňou pochodil svet. Na Slovensku bol napríklad šéfkuchárom v košickom hotely Hilton, varil na Malorke, či iných svetových destináciách. Spolu s kolegami z Česka, Maďarska a Poľska predstavili gastronómiu krajín V4 v rámci projektu Quartet of European Delights v Indii.