files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť dôvodov prečo je Dukla po 32 rokoch na prvoligovom vrchole

Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce sa v sezóne 2017/2018 zapísali do histórie michalovského hokeja. Iba po druhýkrát sa im podarilo vyhrať celú prvú ligu. Nadviazali tak na svojich predchodcov, ktorí to dokázali v sezóne 1985/1986. Navyše, podarilo sa im to vo veľkom štýle. Počas sezóny sa museli vysporiadať s nedobrovoľným azylom vo Vranove, ako aj s návratom na väčšie klzisko v Michalovciach. Všetko sa im nakoniec podarilo a Michalovce tak majú po 32 rokoch opäť víťazný pohár za výhru v prvej lige. Kde hľadať dôvody? My sme sa na nich pozreli a päť z nich vám prinášame.

Nová metla zametala dobre

Po sezóne 2016/2017, ktorú sme, aj napriek postupu do semifinále, museli hodnotiť negatívne, prišlo k zmenám vo vedení. Hokeja sa ujala firma Ingema, na prezidentskej stoličke sa ocitol jej čelný predstaviteľ Martin Burinský. Zmena prišla v pravý čas. Predchádzajúce vedenie síce dosiahlo aj úspechy, no posledné roky hokej stagnoval. A ako je vidno podľa výsledku, nová metla zametal veľmi dobre.

Hladní po úspechu

Skladanie kádra v lete prinieslo viacero problémov. Nové vedenie sa ujalo svojej funkcie až koncom júna, čo značne sťažovalo budovanie kádra. Nakoniec sa vedenie zameralo na skúsenosť, ale aj mladícku dravosť. Práve hráči ako Cvengroš, Rusina, Poliaček, Brezniak, Toma, Kabáč, Balko či Hamráček priniesli ku skúsenostiam Trenčana, Hančáka, Valečka, Kolbu, Mašlonku či Piataka, gólovosti Halása so Solomončakom či kreativite Lineta s Cúttom potrebnú energiu na to, aby bol majstrovský elixír namiešaný tak, ako má byť. Michalovčania boli hladní po úspechu, čo bolo v play-off obrovskou devízou tímu.

Nebojácnosť urobiť zmenu

Sezóna nezačala pre Michalovčanov najlepšie. Okrem toho, že sa museli vysporiadať s denným dochádzaním do Vranova nad Topľou, keďže ich štadión bol v rekonštrukcii, sa im nedarilo na klziskách súperov. Po tretej prehre vonku v rade to už vedenie klubu nevydržalo a odhodlalo sa k trénerskej zmene, teda k tomu, k čomu sa v predchádzajúcej sezóne nedokázalo odhodlať predchádzajúce vedenie (sme si istí, že v tom prípade, by si baráž zahrala Dukla aj v minulej sezóne...). Nové vedenie ukázalo nebojácnosť zmeny, aj napriek tomu, že „ingemáci“ boli v tom čase na prvom mieste v tabuľke. Nový tréner Miroslav Chudý, ktorý predtým v prvej lige triumfoval s Novými Zámkami aj Detvou, dal mužstvu svoju pečať a sme presvedčení, že to bol dôležitý moment, ktorý pre Duklu znamenal úspech.

Vhodné doplnenie kádra

Káder michalovskej Dukly sa formoval aj počas sezóny. Postupne ho dopĺňali potrebné atribúty, skúsenosť Mašlonku, Piataka či Korenka, ako aj mladícka dravosť Mesaroša, Meliška či Halása s Jokeľom. Proste, všetko zapadalo do pevného súkolia. Z neho Duklu nevykoľajil ani neštandardný odchod Františka Poliačka, ktorého dôvod môžeme zaradiť aj k neskúsenosti nového vedenia, či dovtedy gólového Kabáča. Aj napriek tomu išla Dukla do play-off silná nielen mentálne, ale aj herne. Druhé miesto po základnej časti dávalo nádej na niečo, čo tu nebolo nielen 32 rokov, ale aj na baráž, ktorá sa na Zemplíne zase nehrala 21 rokov...

Víťazná verva zmeniť osud

Hovorí sa, že play-off je iná súťaž. To sa potvrdilo aj teraz. Po hladkom preskočení Spišskej Novej Vsi vo štvrťfinále Michalovčania vedeli, že keď chcú siahnúť na víťazný pohár, budú si musieť poradiť aj s Prešovom či Skalicou, teda s tímami, s ktorými mali počas sezóny negatívnu bilanciu. S víťazom základnej časti so Skalicou zvíťazili iba dvakrát, trikrát ťahali za kratší koniec, s Prešovom dokonca zvíťazili v piatich dueloch iba raz, aj to na samostatné nájazdy... Práve na „koňarov“ narazili v semifinále a dlho sa zdalo, že im tento súper nebude sedieť ani vo vyraďovacej časti. Po troch zápasoch boli Michalovčania na hranici vyradenia. Impozantne ale zvládli dve tretiny štvrtého duelu v Prešove, no a doma už perie v piatom súboji nepustili. Víťazná verva zmeniť osud pokračovala aj vo finále. Hneď v prvom zápase série zvíťazili v Skalici, kde predtým nevyhrali celú sezónu a tým postavili reálny základ pre víťazstvo v celej súťaži. Doma to už len potvrdili, a tak je víťazný pohár po 32 rokoch v Michalovciach!!!

Extra dôvod - baráž

Keď sa pozrieme spätne, kto to predpokladal niekedy v septembri, októbri? Kto to predpokladal po návrate do Michaloviec a prehre so Skalicou? Počas sezóny ale prišlo viacero zmien, ktoré nastavili myslenie hráčov na to, že to môžu dokázať. Museli ale mať víťaznú vervu zmeniť nepriaznivý osud. Tú ukázali hlavne v semifinále a finále, čo bol ich vrchol sezóny!!! Nebola to, ako by chcel niekto počuť následná baráž o najvyššiu súťaž. Tá bola iba čerešničkou na torte, ktorá ani nebola ďaleko. Stačilo v nej vyhrať o jeden či dva zápasy viac a vyvíjala by sa inak. Prišli ale zranenia a možno aj úľava z toho, čo mužstvo v sezóne dokázalo. To, čo nedokázali potrestať prvoligisti, okamžite trestali Detva s Liptovským Mikulášom. Tí mali širšie, treba povedať, že aj kvalitnejšie kádre a v nohách o zhruba 30 ťažkých zápasov viac. A to rozhodlo, že si udržali príslušnosť v Tipsport lige aj v sezóne 2018/2019. Nič sa však nedeje. Michalovská Dukla Ingema má našliapnuté k tomu, aby si baráž zahrala aj v ďalšej sezóne. Nezísť z cesty by malo byť predsezónnym cieľom a pri vhodnom doplnení silnejší káder bude mať na to, aby miešal extraligové karty ešte viac. Možno ešte jedna sezóna v prvej lige pomôže Dukle viac, ako platiť nováčikovskú daň v najvyššej súťaži...

Zaslúžili sa o titul
Brankári:
Adam Trenčan, Maximilán Pajpach, Roman Dzúr, Martin Juríček.
Obrancovia:
Marek Kolba, Daniel Hančák, Tomáš Valečko, Tomáš Rusina, Martin Dolgoš, Branislav Cvengroš, Jakub Meliško, Radek Deyl, Michal Korenko, Filip Oravec, Pavel Taran.
Útočníci:
Radoslav Mesaroš, Jakub Linet, Tomáš Banovský, Ľuboš Fajčák, Ivan Brezniak, Marek Mašlonka, Erik Piatak, Roman Jaššo, Gabriel Vereš, Rastislav Gašpar, Lukáš Hamráček, Františiek Poliaček, Lukáš Toma, Lukáš Hvila, Radovan Cútt, Ivan Fedorko, Vladislav Solomončak, Michal Kabáč, Oliver Jokeľ, Lubor Balko, Igor Halás, Dominik Borov.
Tréneri:
Miroslav Chudý, Miroslav Ihnačák – Richard Šechný, Ján Vodila. Masér: Marek Jenčík. Lekár: Ján Dobrovoľský.
Športový manažér:
Peter Tirpák. Prezident klubu: Martin Burinský. Viceprezident klubu: Marek Michajlo.



Uverejnené: 12.04.2018 11:05:05 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.