files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Agro družstvo Staré ukončilo žatvu

Agro družstvo Staré so sídlom v Zbudzi v michalovskom okrese v stredu ukončilo tohtoročnú žatvu. Na iných územiach Slovenska ešte nestihla dozrieť ani repka a nie to pšenica. Čaká ich ešte zber jarnej pšenice a to 50% ha, ktorá ešte musí dozrieť. Nasledovať bude zber ľanu, slnečnice, sóje a kukurice.

 
Tento  rok nebol veľmi úrodný, a to kvôli nepriaznivému počasiu, ktoré sužovalo celý okres Michaloviec a okolie. Dlhodobé daždivé dni spôsobili zníženie  obsahu celkovej úrody. Porasty na poliach vyzerali lepšie ako skutočná úroda.  „Záplavy nás obišli. Tohto roku budú lepšie ceny ako minulý rok. Výsledný efekt je stále o peniazoch, za koľko dorobím, predám a čo zostane, to je rozhodujúce a nie to, aká je úroda, ale hlavne za koľko vyrobím," konštatoval agronóm Ing. Ladislav Kočerha a dodal:„Minulý rok sme sme mali 278 ha repky, 400 ha pšenice ozimnej, 50 ha tvrdej pšenice a 50 ha pšenice jarnej. "Minuloročný jačmeň nemal farbu, zberali sme po daždi. Teraz má farbu, ale zase obilky nie sú naliaté tak, akoby to malo byť.“

Ako to vidí kombajnista na službách z Levoče

„Tento rok sú o dosť nižšie výnosy ako u repky, jačmeňa, tak aj u pšenice. Veľa území bolo zaplavených, vymočených a neprístupných, tým pádom sa nedalo siať. Tieto parcely sú doteraz neúrodné a nedávajú žiadnu produkciu obilia,“ povedal Ing. Jozef Ledecký,  majiteľ firmy. Venuje sa službám v oblasti poľnohospodárstva, no povolaním je lesný inžinier. So svojím kombajnom Claas Lexion chodí do Michaloviec pravidelne už siedmy rok. „Prišiel som ráno v pondelok, zostávalo im kosiť 500 ha a k dnešnému dňu je zostatok 120 ha. Takú rýchlu žatvu tu ešte nemali. Včera sme zvládli 150 ha. K dispozícií sú moderné stroje, ktoré kosia rýchlo, čisto a efektívne,“ povedal  Ing. Jozef Ledecký a dodal: „Máme veľmi dobré vzťahy na tomto družstve, ale aj v Porube p/Vihorlatom, kde sme žatvu skončili. Vyzerá, že to ukončíme aj tu a zajtra sa budeme sťahovať na Spiš. Možno ešte urobíme nejakú zastávku.

Na žatvu využívajú poľnohospodárske služby

Na celú žatvu využívajú služby zo Stropkova a Levoče, ale aj od domáceho SHR (súkromne hospodáriaci roľník, Jaroslav Dermek). Kosili jedným  vlastným kombajnom a mali štyri až päť služobných. Z Levoče sú to stroje značky Claas a Case IH. So zberom začali 12. júla. V prvom rade začali s repkou a postupne prešli na zber ozimnej pšenice. Celá žatva trvala desať dní. Agronóm Ladislav Kočerha si ani nepamätá, žeby to niekedy zvládli za tak krátky čas. „Včera sme kosili za lesom, v tejto časti bol lejak. Nás nezastihol, nepršalo,  mlátili sme, ale Šírava bola zaliata. Niekedy nám aj počasie musí zapriať.“ Tento rok bola žatva posunutá. Inokedy začínali kosiť skôr, ale zase kvôli počasiu skončili neskôr, okolo 3. augusta.

Agro družstvo Staré

Spoločnosť sa zaoberá poľnohos- podárskou výrobou uz dlhé roky, pestuje obilniny a iné kultúrne plodiny. Obhospodáruje 1886 ha poľnohospodárskej pôdy, z čoho je 1450 ornej a zvyšných 436 ha je evidovaných ako pasienky a trvalé trávne porasty. V minulosti obhospodárovali aj vinohrad, kvôli jeho nerentabilnosti ho zrušili. Pozemky tohto družstva sa nachádzajú vo Východoslovenskej nížine. Agro družstvo Staré chová hovädzí dobytok, ktorý je v strediskách Staré, Zbudza a Oreské. V jarnom a letnom období pasú dobytok v obci Staré a v zimnom ho zase prevážajú do Zbudze. Poľnohospodársku techniku výrazne obnovili. Staré traktory značky Zetor doplnili John Deerom.  Vymenili aj stroje v závesnej technike značkami Väderestad – sejačku Rapid, tanierové náradia Carrier  a Kuhn, a taktiež teleskopický manipulátor Manitou.
                          Martina Králiková



Uverejnené: 26.07.2010 20:05:50 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.