files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Zo suterénu na vrchol – Päťročné čakanie prerušené kúpou licencie

Už desať sezón účinkujú hokejisti HK Dukla Michalovce v druhej najvyššej súťaži – prvej lige. V nej sa postupne predrali z dolných poschodí tabuľky až na samý vrchol. V sezóne 2017/2018, teda v sezóne, ktorá bola pre nich desiatou prvoligovou, sa stali víťazmi celej súťaže a zopakovali tak triumf michalovského hokeja zo sezóny 1985/1986. No a čerešničkou na torte bolo, že si po štvrtýkrát zahrali v baráži o najvyššiu súťaž. Počas „uhorkovej časti roka“ bez svojho obľúbeného športu neostanete. Vo forme článkov sa totiž budeme venovať jednotlivým sezónam. V minulých dňoch sme vám priniesli strelcov gólov, ale aj trénerov, ktorí v Dukle za ten čas pôsobili. Teraz sa budeme venovať už jednotlivým sezónam. Najskôr sa ale obzrieme nad tým, ako to všetko začalo.

Kúpa licencie

Sezóna 2008/2009 bola pre michalovskú Duklu prelomová. Po piatich rokoch sa totiž klub znova posunul do prvej lige, kde predtým úspešne pôsobili „vojaci“ viac ako dvadsať rokov. O druhej najvyššej súťaži sa hovorilo už počas sezóny 2007/2008, kedy boli Michalovčania druholigistami. Na ľade si družstvo síce postup nevybojovalo, no následne prišlo ku kúpe voľnej licencie (tá bola k dispozícii od Ružomberka) a Michalovčanom tak nič nebránilo, aby sa po piatich rokoch opäť predstavili v prvej hokejovej lige. Zmenou bolo hlavne to, že klub získal generálneho partnera. Tým sa stala spoločnosť Antes plus s.r.o. a jej čelný predstaviteľ Milan Mráz sa stal prezidentom HK Dukla Michalovce. Ešte predtým nastala spomenutá kúpa licencie, o ktorú sa postaralo vtedajšie vedenie klubu. „Chcel som pomôcť michalovskému športu. Rozhodol som sa preto pre oživenie hokeja. Nasledujúce roky ukázali, že to bol správny krok a určite to neľutujem,“ zdôraznil prvý prezident Dukly od jej návratu do prvej ligy Milan Mráz, ktorý vydržal na prezidentskej stoličke štyri sezóny.

Prezidentom Dukly pri jej návrate do prvej ligy bol Milan Mráz

Aj s podporou samosprávy

O vstup spoločnosti Antes plus do klubu sa výraznou mierou pričinila aj samospráva, na čele s primátorom Viliamom Zahorčákom, ktorej cieľom bolo vrátiť michalovský hokej na prvoligovú mapu. „Po mojom nástupe do funkcie primátora som sa stretol s predstaviteľmi mnohých športových klubov pôsobiacich v meste a zaujímal som sa o ich problémy. Vtedajší hokejoví funkcionári mali vtedy veľmi skromné plány, z dôvodu nedostatku financií, ale i preto, že mesto im dovtedy nedokázalo včas zabezpečiť ľad. Za nás som vtedy prisľúbil, že to, čo je v silách mesta, splníme, ale že pomoc potrebujú aj z iného prostredia. Odvtedy mesto začalo výraznejšie prispievať na mládež a urobili sme opatrenia, ktoré umožnili, aby hokejisti mali ľad už v auguste. Následne do klubu vstúpil nový hlavný partner, spoločnosť Antes plus. Po následných viacúrovňových rokovaniach sme podporili návrh na kúpu licencie, pretože hokej k Michalovciam patrí, hokej tu majú ľudia veľmi radi, ale aj preto, že Michalovce boli, sú a verím že aj naďalej budú najvýznamnejším hokejovým mestom na východ od Slanských vrchov. Súčasnosť michalovského hokeja či práca s hokejovou mládežou ma utvrdzujú v tom, že to bolo dobré rozhodnutie, ktoré v žiadnom prípade nemožno ľutovať,“ zdôraznil Viliam Zahorčák, ktorý je na čele mesta aj v tomto čase. Po kúpe licencie a zisku generálneho sponzora teda nebránilo michalovskej Dukle nič k opätovnému vstupu do prvoligových vôd. Stalo sa tak po piatich rokoch v sezóne 2008/2009. Ako je totiž známe, Michalovčania naposledy brázdili prvoligové klziská v sezóne 2002/2003. O začiatkoch v prvej lige ale až nabudúce...

Peter Brendza



Uverejnené: 07.05.2018 16:53:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.