files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Pozdišovciach tancovali a spievali

V predposlednú júlovú nedeľu sa v známej hrnčiarskej obci Pozdišovce tancovalo a spievalo. Stalo sa tak počas jubilejných dvadsiatych folklórnych slávností v miestnom amfiteátri. Tie sa uskutočnili pri príležitosti 695. výročia písomnej zmienky o obci.

Slávnostná nedeľa

Slávnostné nedeľné popoludnie zahájil starosta Ing. Ján Čižmárik, ktorý privítal prítomných návštevníkov i účinkujúcich. V prvej časti programu sa krátkymi vstupmi predstavili dedinské folklórne skupiny Viňančan z Vinného (vedúca DFSk PhDr. Anna Stašková), Žipovčan z Nižného Žipova (Michal Pavúk), domáci Harčare (Ondrej Novák) i miestny detský folklórny súbor Harčarik (manželia Ondrej a Zuzana Novákovci).

Pamätné listy

Po vystúpení miestnych folkloristov starosta obce odovzdal pamätné listy domácim služobne najstarším členom DFSk Harčare – Michalovi Drábikovi, Jánovi Pavlíkovi a Júliusovi Ihnacikovi za zachovávanie a šírenie ľudových tradícií. Nasledovala krátka prezentácia básnickej zbierky Rodákom od Mgr. Júliusa Kráľa, ktorú ako dlhoročný výtvarník a výtvarný pedagóg ilustroval vlastnými prácami. Autor sa vo veršoch vyznáva z lásky k rodnej obce, v ktorej žije a ktorú si navždy zamiloval.

Veľké finále

Vyvrcholením slávnostného odpoludnia bolo vystúpenie Folklórneho súboru Dúbrava z Prešova pod vedením Štefana Ferenca. Mlaď z Prešova sa prezentovala šarišskými, zemplínskymi a rómskymi tancami a piesňami. Podujatie už tradične moderovala Elena Kuncová zo Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach, ktoré bolo spoločne s obcou Pozdišovce a tunajším MO Matice slovenskej spoluorganizátorom.
Časť bohatej histórie obce a folklórnych tradícií si Pozdišovčania pripomenuli aj v miestnych novinách Pozdišovské čriepky, ktoré pri tejto príležitosti vyšli na 8 stranách a pamätnou pohľadnicou – pozvánkou.
                                                                                                                                                       J. P. Zemplínsky

 

 



Uverejnené: 29.07.2010 09:55:11 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.