files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Šéfovia KSK, PSK a Zakarpatskej Ukrajiny podpísali protokoly o spolupráci

Predsedovia Košického a Prešovského samosprávneho kraja Rastislav Trnka a Milan Majerský podpísali v sobotu s predstaviteľmi ukrajinskej Zakarpatskej oblasti vykonávacie protokoly k memorandám o spolupráci na nasledujúci rok. Stalo sa tak na hraničnom priechode Vyšné Nemecké (okr. Sobrance) v rámci tradičného Dňa priateľstva a dobrosusedstva spojeného s kultúrnym programom.

Vykonávací protokol zahŕňa aktivity v oblastiach regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu, pomoci a rozvoja spolupráce na úrovni miestnej samosprávy, ako aj sociálnych služieb či životného prostredia. "Od podpisu Rámcovej dohody o spolupráci medzi Košickým samosprávnym krajom a Zakarpatskou oblastnou štátnou administratívou ubehlo už viac než desať rokov. Za ten čas sa zrealizovalo niekoľko spoločných projektov, ktoré podporili spoluprácu oboch regiónov. V týchto aktivitách budeme pokračovať aj naďalej. Chceme zapájať aj subjekty cestovného ruchu, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, ako aj neziskové organizácie a agentúry regionálneho rozvoja, aby sme posilnili priaznivé priateľské vzťahy a ďalej rozvíjali spoluprácu oboch samospráv," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Za ukrajinskú stranu podpísali dokumenty zástupcovia Zakarpatskej oblastnej štátnej administrácie a Zakarpatskej oblastnej rady Gennadij Moskaľ a Josef Bortot. K podpisu protokolov sa pridali aj obce z oboch strán hranice. Z Košického kraja a Ukrajiny to sú Tibava a obec Boboviše, Ostrov a Kibľary, Orechová a Orichovici, a obec Ruská a Palaď-Komarivci. Z Prešovského kraja a Zakarpatska sa na spolupráci dohodli Beloveža a Verchnij Koropec, Kurimka a Ivanivci, Kamienka a Ruski Komarivci, a Hažlín a Činadno. Samotné memorandum bolo podpísané v októbri 2006. "Vykonávací protokol zahŕňa aktivity v oblastiach regionálneho rozvoja, vzdelávania, kultúry a cestovného ruchu, pomoci a rozvoja spolupráce na úrovni miestnej samosprávy a sociálnych služieb a životného prostredia," uviedla pre TASR hovorkyňa predsedu KSK Anna Činčárová.

Medzi plánovanými aktivitami je spolupráca pri realizácii a propagácii diaľkových cyklistických koridorov, ale aj výmena informácií a skúseností pamäťových a fondových inštitúcií pri zachovávaní kultúrneho dedičstva. K budovaniu občianskej spoločnosti by mohol prispieť projekt Krokom smerom k dobrému spravovaniu mesta Užhorod, k zlepšeniu sociálnych služieb zasa vzdelávací projekt pre zamestnancov týchto zariadení. K dobrej nálade na hranici za účasti stoviek návštevníkov z oboch strán hranice prispeli vystúpenia ukrajinského súboru mažoretiek MAKY a folklórnych súborov Zemplín z Michaloviec a Barvinok z Kamienky.

TASR



Uverejnené: 26.05.2018 15:54:39 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.