files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Michalovskom okrese evidujú štyri prípady osýpok

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje v okrese Michalovce štyri prípady osýpok. Ide o osoby vo veku 12 až 19 rokov, ktoré neboli proti tomuto ochoreniu očkované.

Ako v pondelok informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas, prípady zaznamenali od 7. do 24. mája tohto roka. Tri z nich boli importované z Veľkej Británie, jedno ochorenie bolo v epidemiologickej súvislosti s importovanými prípadmi. "U dvoch pacientov sa ochorenie potvrdilo laboratórne, v dvoch ďalších prípadoch sú laboratórne vyšetrenia zatiaľ neukončené," vysvetlil. Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Michalovciach vykonal podľa jeho ďalších slov všetky príslušné protiepidemické opatrenia na zabránenie šírenia osýpok. "Pacientom bola nariadená izolácia a očkovanie u všetkých vnímavých osôb, ktoré s chorým prišli do priameho kontaktu," poznamenal.

Prvé tri prípady zavlečenia osýpok do regiónu, z ktorých sa následne ochorenie potvrdilo zatiaľ u dvoch pacientov, zachytili pred dvomi týždňami v michalovskej nemocnici. "V priebehu minulého týždňa bolo zachytených ďalších osem prípadov, u ktorých je vysoko pravdepodobné, že ide o osýpky. Stále však prebiehajú testy, ktoré to musia potvrdiť," informovala TASR Jana Fedáková zo spoločnosti Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje. Vzhľadom na toto ochorenie v nej doteraz izolovali spolu 11 pacientov.  Mikas ďalej uviedol, že prípady osýpok na Slovensku budú hlásiť do Európskeho systému rýchleho varovania. "Množstvo epidémií osýpok v krajinách EÚ je dôkazom, že ochorenie neustále cirkuluje v populácii. Vzhľadom na pokles zaočkovanosti v SR sa nedá vylúčiť ďalší import ochorení na naše územie. V tomto prípade je potrebné neustále zdôrazňovať význam očkovania, nakoľko ide o jedinú špecifickú prevenciu tohto vysoko nákazlivého ochorenia," povedal Mikas. Spomenul, že ÚVZ SR aj naďalej pozorne monitoruje epidemiologickú situáciu vo výskyte osýpok na Slovensku aj v Európe a v prípade jej zmeny okamžite prijíma všetky potrebné opatrenia. "Verejnosť pravidelne informujeme o aktuálnej epidemiologickej situácii," uzavrel.

TASR



Uverejnené: 28.05.2018 12:51:05 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.