files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Otázniky nad trénerom Iuventy

Aj keď už máme začiatok júna, v Iuvente Michalovce ešte meno nového trénera nepoznajú. Funkcionári klubu to navyše ani veľmi ovplyvniť nemôžu. Vedenie sa totiž dohodlo so Slovenským hádzanárskym zväzom na tom, že lodivod ženskej reprezentácie povedie aj aktuálneho šampióna. A keďže nástupca končiaceho trénera Dušana Poloza ešte známy nie je, problém nastáva aj v najúspešnejšom michalovskom klube, kde nastanú po sezóne zmeny okrem realizačného tímu aj v kádri a úzkom vedení.

Vďaka za odvedenú robotu

Dušan Poloz sa stal trénerom ženskej reprezentácie v roku 2013. Hneď svoju prvú kvalifikáciu pretavil na postup na európsky šampionát, na ktorom obsadil s tímom dvanáste miesto. Stalo sa tak po dvadsiatich rokoch, čo Slovenky postúpili na jeden zo šampionátov. V následných kvalifikáciách jeho tím už veľa vody nenamútil, keď doplatil na viaceré prestavby v kádri. Tú poslednú už Poloz nedokončí, keďže po kvalifikácii o postup na ME 2018 vo Francúzsku na lavičke slovenskej ženskej reprezentácie končí. „Z našej strany je s jeho účinkovaním spokojnosť,“ rozhovoril sa prezident SZH Jaroslav Holeša, ktorý následne k pôsobeniu českého kormidelníka na lavičke slovenského tímu dodáva. „Dušan Poloz dokázal to, čo nedokázal rad trénerov pred ním, postúpil na európsky šampionát. Následne postupne skončil rad skúsených hráčok, ktoré ťahali reprezentáciu predtým. Začal sa stavať nový tím, ktorý ešte nemá na to, aby postúpil na nejaký šampionát. Keď sa však pozriem za päťročným účinkovaním pána Poloza, musíme vysloviť spokojnosť a za odvedenú robotu mu ďakujem.“

Podľa slov Jaroslava Holeša by mal byť nový tréner Iuventy aj ženskej reprezentácie známy do dvoch týždňov

Nový lodivod do dvoch týždňov

Vedenie zväzu intenzívne pracuje na Polozovej náhrade. Táto otázka zaujíma aj predstaviteľov Iuventy, keďže po dohode bude nový tréner pravdepodobne viesť aj aktuálneho slovenského majstra. „Je to jedna z alternatív,“ prekvapil nás odpoveďou Holeša, keďže doteraz bola otázka nového trénera Michalovčaniek postavená do roviny takej, že bude sedieť na dvoch stoličkách. „Nie je to niečo striktné, čoho sa obe strany musia držať. Je však dohoda, že reprezentačný tréner bude viesť aj Iuventu, teda najúspešnejší slovenský klub. Michalovce sú dlhodobo hegemónom slovenskej ženskej hádzanej. Má to teda aj logiku, že reprezentačný tréner by mohol trénovať aj tu,“ pokračoval šéf slovenského hádzanárskeho zväzu. A ako to momentálne vyzerá s novým trénerom? „Túto otázku intenzívne riešime. Nového trénera ale ešte nemáme. Je tam niekoľko kandidátov, s ktorými rokujeme. Tých variant je teda viac. Verejnosti by sme ho mali predstaviť v okruhu dvoch týždňov,“ dodáva Jaroslav Holeša. Najskôr sa hovorilo o tom, že nový lodivod ženskej reprezentácie a teda aj Iuventy bude zo zahraničia. V minulých mesiacoch padla alternatíva angažovania dánskeho odborníka Mortena Arvidssona a takisto aj ďalšieho trénera z Pyrenejského polostrova. Natíska sa teda otázka, či zväz stále pracuje s alternatívou zahraničného trénera, alebo sa ľahko môže stať, že to bude Slovák. „Nechcem teraz hovoriť o menách, či o krajine odkiaľ pochádza. Bude to podľa mňa tréner, ktorý pomôže slovenskej ženskej reprezentácii. Nie je striktné, že musí byť zo zahraničia,“ priamo odpovedal na našu otázku Jaroslav Holeša.

Ján Packa na dvoch stoličkách sedieť nechce

Packa na dvoch stoličkách sedieť nechce

Keby sme išli v špekuláciách ďalej a zamerali by sme sa na domácich trénerov, zrejme najhorúcejším adeptom by bol súčasný tréner Iuventy Ján Packa. Ten pre náš portál v pondelok povedal, že žiadnu ponuku nedostal. A aj keby ju dostal, jeho odpoveď by znela nie. „Ja mám v tomto jasno. Po skúsenostiach, ktoré mám, viem že na dvoch stoličkách sa sedieť nedá. Keby prišla ponuka, vedel by som si z týchto dvoch možností vybrať iba jednu. Obe možnosti, keby išlo iba o jednu funkciu, by ma rozhodne lákali,“ zdôrazňuje Ján Packa, ktorý s Iuventou v týchto dňoch dosiahol svoj štvrtý majstrovský titul. Dodajme len, že 66-ročný rodák z Vlčian viedol v roku 1997 aj slovenskú reprezentáciu žien.

Bude dohoda naplnená?

Kto teda bude nástupcom Dušana Poloza a aj Jána Packu na trénerskej stoličke zatiaľ nevieme. Vieme iba, že to pravdepodobne bude jedna osoba, ktorá musí zvládnuť obe funkcie. Niekoľko dní si zrejme budeme musieť vystačiť so špekuláciami. Zatiaľ, čo v slovenskej reprezentácii sa nemajú kde ponáhľať, v Iuvente je situácia opačná. Jej funkcionári ju ale ovplyvniť nemôžu a najhoršie je, že dokiaľ sa nepohnú v tejto otázke, nepohnú sa ani v skladaní kádra pre novú sezónu. Každá z hráčok, ktorú lanária sa určite opýta, kto bude viesť slovenského majstra? Legitímna otázka! Odpoveď, že reprezentačný tréner zrejme potencionálnym posilám nepostačí. Podľa Holešových slov dohoda naplnená byť nemusí a v tom prípade by zrejme najhorúcejším kandidátom na trénera Michalovčaniek bol osvedčený Ján Packa. Odpoveď na tieto otázky, či špekulácie prinesú najbližšie dni. Nechajme sa teda prekvapiť...

Peter Brendza



Uverejnené: 02.06.2018 13:27:32 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.