files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Jovsa: Žiaci základnej školy otvorili symbolicky studničky vo Vihorlate

Žiaci základnej školy v obci Jovsa v Michalovskom okrese v stredu symbolicky otvorili studničky vo Vihorlate. Túto starú tradíciu sa rozhodli obnoviť v regióne pred piatimi rokmi. Ako TASR informoval strážca Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat Ján Vataha, v spomínanej obci sa nachádzajú dva prírodné pramene.

"Ten pri národnej prírodnej rezervácii Jovsianska hrabina miestni nazývajú 'vajcovka' alebo 'šmerdzaca voda'," poznamenal s tým, že má charakteristický zápach a pramení v hĺbke 400 metrov. "Jeho účinky sú overené dlhoročným využívaním tunajšími ľuďmi, ako aj turistami zo širokého okolia. V minulosti bola Jovsa známa ako kúpeľné sídlo s viacerými minerálnymi prameňmi. Navštevovali ho bohatí ľudia až z Prešporku," spomenul. Počas druhej svetovej vojny kúpele podľa jeho ďalších slov vypálili. "Hlavným poslaním podujatia je vštepiť deťom pocit zodpovednosti za udržanie čistoty pramenitej vody, prebudiť v nich lásku k prírode a k životnému prostrediu," zdôraznila riaditeľka miestnej školy Katarína Kereštanová, ktorá si myslí, že je dobré obnovovať staré zvyky a tradície. "Ešte lepšie by bolo, keby si každú studničku vzal niekto pod patronát a staral sa o ňu," spomenula s tým, že oni tak urobili a jednej z nich sa venujú počas celého roka.

Dňom otvárania studničiek je podľa Vatahu 31. máj. "Je to prastarý slovanský zvyk sviatku vstupu do letného obdobia," uviedol s tým, že tento deň je tiež spojený s kresťanským sviatkom Turíc, keď sa domy aj chrámy ozdobujú zelenými ratolesťami. "Aj farba bohoslužobných odevov je zelená, čo symbolizuje, že Duch Svätý je darca života a pôsobí na obnovu, zmenu ľudských sŕdc i vo vzťahu k prírode. Studničky a pramene boli odjakživa neoddeliteľnou súčasťou nášho regiónu. Boli užitočné a ľudia ich starostlivo opatrovali na úžitok sebe, aj lesnej zveri," zdôvodnil návrat k tradíciám.

TASR (foto TASR)



Uverejnené: 07.06.2018 13:48:34 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.