files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Položí zákon o športe na kolená ďalšie kluby?

Športovou verejnosťou na Slovensku v poslednej dobe poriadne máta zákon o športe. Zákon, ktorý do športu ako takého prináša o dosť väčší balík peňazí, zákon, ktorý pomáha zväzom, hráčom či hráčkam, no hádže pod nohy polená športový klubom. Problémom je fakt, že športovci sa podľa neho stávajú riadnymi zamestnancami klubu a končí sa tak éra, kedy boli živnostníkmi. Momentálne majú kluby odvodové prázdniny, no od 1. januára 2019 zákon udrie naplno. Prázdniny skončia a keď nepríde žiadna legislatívna pomoc, kluby budú mať zvýšené náklady až o tridsať, či štyridsať percent, čo pravdepodobne niektoré neustoja.

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že zmena štatútu živnostníka na zamestnanca klubu nie je pri športovcoch novinkou zo zákona o športe. Tento stav trvá od roku 2002, kedy vtedajšia pravicová vláda dala do obehu nový Zákonník práce. V skratke, aby tomu každý porozumel, ak vás platí klub, mali by ste byť zamestnanec, nie SZČO. Doteraz sa to ale obchádzalo. Momentálne odvodové prázdniny problém neriešia, iba ho posúvajú dopredu. Trojročné obdobie už o pol roka skončí a nastane situácia, v ktorej kluby veľmi byť nechcú. Napodiv, doteraz sa o nej príliš nehovorilo, každý bol spokojný. Keď sa ale čoraz viac začína blížiť 1. január 2019, začínajú sa objavovať aj negatívne, či kataklizmické hlasy. Priekopníkmi v tom sa stali košické basketbalové družstvá žien a mužov, ktoré na základe tohto zákona skončili svoju činnosť. Negatívne sa k tomu vyjadrili v našom článku aj zástupcovia michalovských športových klubov a sme zvedaví, kto bude ďalší. Trúfame si totiž povedať, že súčasný stav bude „vraždiť“ slovenské športové kluby. Ľahko sa môže stať, že profesionálny šport bude pomaly zanikať a úroveň najvyšších súťaži pôjde rapídne dole. Slovenské športové kluby budú oproti zahraničným v podstatnej nevýhode. Navyše, všetko, čo bude šikovnejšie, odíde za hranice Slovenska...

A aký je v tomto smere stav v zahraničí? Okrem Slovenska, Česka a Malty (nie obľúbenej destinácie viacerých Slovákov, ale krajiny, kde šport nie je na najvyššej úrovni) platí fakt, že športovec je zamestnanec klubu. K tomuto stavu sa blížime aj na Slovensku. Doteraz všetko v poriadku. Ale na druhej strane, v zahraničí vlády aktívne podporujú profesionálny šport. Netreba ísť ani ďaleko. Stačí si pozrieť našich susedov – Českú republiku, Poľsku či Maďarsko. Problémom nie sú konkrétne odvody, tie by kluby možno aj radi zaplatili, tak ako platia za svojich ostatných zamestnancov. Problém je to, že im to štát nijako nekompenzuje. Superodpočet pre sponzorov, či športové poukazy v zákone o športe, hoci tam prvotne boli, nie sú. Chýbajú takisto aj ďalšie sľubované benefity, ktoré by nielen pomáhali sponzorom vo financovaní klubu, ale aktívne by hľadali ďalšie finančné zdroje. Ako by napríklad pomohlo klubom aj zníženie dane zo vstupného?

Práve štát by mal byť teraz na rade. Športové kluby by už teraz, na začiatku sezóny 2018/2019, mali vedieť na čom sú a či si môžu dovoliť vstúpiť do sezóny, ktorá pre nich za súčasného stavu bude z finančného hľadiska diametrálne odlišná. Presunutie odvodových prázdnin ale riešením nie je. Iba posúva problém, ktorý sa raz musí rozlúsknuť. Keď v zahraničí môžu vzťahy klub – športovec fungovať na základne pracovno-právneho vzťahu, malo by to byť aj na Slovensku. Na druhej strane, keď štáty v zahraničí aktívne pomáhajú domácim klubom, prečo to nejde na Slovensku? Prečo do športu neputuje viac peniaze z lotériových spoločností? Prečo štát ako taký viac nepodporuje šport v podobe viacerých daňových úľav pre sponzorov? Prečo nie je vytvorené prostredie na to, aby do športu prišli aj noví sponzori a nimi aj nové peniaze? Prečo sa to v iných štátoch dá a na Slovensku nie? Prečo trebárs v Maďarsku vláda odsúhlasí finančnú injekciu pre hokejové kluby, ktoré chcú pôsobiť na Slovensku a u nás štát hádže športu ako takému polená pod nohy? Prečo sa na Slovensku zrodila situácia, ktorá môže položiť klubový šport na kolená?

Športová sezóna 2017/2018 je za nami. Ľahko sa môže stať, že pre niektoré kluby bude poslednou, alebo predposlednou. Súčasný stav totiž hovorí, že po 1. januári 2019 sa klubom bude dýchať ťažšie. Zostáva veriť, že za ostatný polrok príde k takým riešeniam, ktoré slovenský šport neposunú ešte nižšie ako je teraz. Zostáva veriť, že sa nájde také riešenie, ktoré bude vyhovovať každému, či už športovcom (pri nich posunutie odvodových prázdnin riešením nie je...), klubom, ale v neposlednom rade aj štátu. Času ale už veľa neostáva. Budú teda košický Good Angels a KB prvými lastovičkami na začiatku konca, alebo ich osud prebudí tých, v ktorých rukách stále je možnosť záchrany slovenského klubového športu?

Peter Brendza



Uverejnené: 24.06.2018 18:09:39 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.