files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Smelé plány. Michalovce chcú byť Európskym mestom športu roku 2019

Michalovská samospráva sa rozhodla v najbližšom období uchádzať o zaujímavý honor. Láka ju byť Európskym mestom športu v roku 2019. Na utorkovom Mestskom zastupiteľstve ju k tomu poverili aj poslanci, ktorí boli za to, aby sa o tento honor uchádzala.

Predstavitelia mesta vychádzajú hlavne z toho, že športu sa v metropole Zemplína darí. Štyri celky hrali v najvyšších republikových súťažiach, hokejisti sa stali víťazmi prvej ligy, darilo sa aj viacerým jednotlivcom. „V meste je okrem viacerých fungujúcich klubov aj rad športových podujatí. To všetko nás viedlo k tomu, aby sme si podali kandidatúru na rok 2019,“ zdôrazňuje primátor mesta Viliam Zahorčák, ktorý si od honoru Európske mesto športu sľubuje viacero vecí. „Jednak je to veľmi prestížna vec byť v takejto spoločnosti. Len málo miest na Slovensku sa niečím takým môže hrdiť. Na druhej strane, športu sa tu veľmi darí, takže si myslím, že naša kandidatúra určite nie je od veci. Prídu komisári z Bruselu, ktorí preveria, ako je to u nás so športom, ako sa mu darí a ako je na tom infraštruktúra. Môžu nám aj poradiť, čo robiť ešte lepšie. V neposlednom rade, keby sme tento titul získali, určite by nám to pomohlo dostať do športu ešte viac externých peňazí, čo tiež nie je na zahodenie,“ pokračuje prvý muž Michaloviec. My len dodajme, že Michalovce by sa v rámci slovenských miest dostali do spoločnosti Košíc, ktoré boli Európskym mestom športu v roku 2016, Banskej Bystrice, ktorá sa týmto honorom pýšila v roku 2017 a Nitry, ktorá je zase jedným z miest športu v tomto roku.

Mimochodom, ako by mal prebiehať proces kontroly a kedy by sme sa mali dozvedieť, či Michalovce náročnými podmienkami prešli? „Najskôr si musíme podať žiadosť, čo aj urobíme. Následne príde kontrola z Bruselu urobiť akýsi audit, ktorý im povie, či máme na to byť Európskym mestom športu. Keď kontrolou prejdeme, mali by sme tento honor dostať a dostaneme sa do zaujímavej skupiny miest, ktoré sa ním môžu pýšiť. Vedieť by sme to mali niekedy v druhej polovici roka 2018,“ dodáva na záver Viliam Zahorčák.

Čo je Európske mesto športu?

Európske mesto športu je honor, ktorý udeľuje každý rok ACES Europe. Tá určí jedno hlavné mesto európskeho športu (s obyvateľmi nad 499 999), ďalšie mestá v rozmedzí od 25 000 do 499 999 obyvateľov a niektoré malomestá (do 25 000 obyvateľov). Ako prvý sa tento honor ušiel zo slovenských miest Košiciam v roku 2016. Následne sa ním mohla v roku 2017 pýšiť Banská Bystrica a v tomto roku je to Nitra. Za hlavné mesto nebolo zo Slovenských ešte doteraz vyhlásené žiadne, takisto nebolo žiadne ani medzi Európskymi malomestami športu. Okrem Nitry majú tento honor v roku 2018 aj Antequera (Španielsko), Arnhem (Holandsko), Banja Luka (Bosna a Hercegovina), Bassano del Grappa (Taliansko), Braga (Portugalsko), Differdange (Luxembursko), Foligno (Taliansko), Forlì (Taliansko), Guadalajara (Španielsko), Kielce (Poľsko), Klaipėda (Litva), Kortrijk (Belgicko), Kluž (Rumunsko), Maribor (Slovinsko), Pau (Francúzsko), San Cugat del Vallés (Španielsko), San Remo (Taliansko), Santa Lucía de Tirajana (Španielsko).

Peter Brendza



Uverejnené: 27.06.2018 14:12:46 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.