files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Senianske rybníky na Zemplíne budú spásať ovce a kozy

Senianske rybníky rozprestierajúce sa na Zemplíne budú spásať ovce a kozy. Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/Birdlife Slovensko sa takýmto spôsobom rozhodli vysporiadať s náletovými drevinami, ktorými zarastajú hrádze v okolí tejto národnej prírodnej rezervácie (NPR).

"Pastva zabráni tomu, aby územie zarastalo náletovými drevinami a veľmi efektívne likviduje rôzne agresívne rastliny, ktoré vytláčajú pôvodné druhy. Ovce a kozy kopytami narúšajú pôdu, čím vytvárajú podmienky pre rozmnožovanie chráneného kvetenstva či hmyzu. Ich trus živí tiež rôzne druhy chrobákov či vtákov," informuje na svojej oficiálnej internetovej stránke Správa CHKO Vihorlat. Senianske rybníky patria, čo sa týka vodného a pri vode žijúceho vtáctva, medzi najvýznamnejšie ornitologické lokality na Slovensku i v strednej Európe. Zaznamenaných tu bolo približne 290 druhov, z toho viac ako 120 tam hniezdi, alebo v minulosti hniezdilo. Sú zároveň chráneným vtáčím územím (CHVÚ), ktoré, ako pre TASR nedávno uviedol Matej Repel z SOS/BirdLife Slovensko, je veľmi zachovalé z pohľadu mokradí. Významná je podľa neho aj rybničná sústava.

Pre veľa druhov vtákov sú Senianske rybníky buď jedinou, alebo jednou z mála hniezdnych lokalít na Slovensku. Repel tiež povedal, že ide zatiaľ o jediné miesto na našom území, kde potvrdili hniezdenie žeriava popolavého. CHVÚ má podľa jeho ďalších slov niečo vyše 2600 hektárov, z toho NPR tvorí 213. K tomu ešte patrí ochranné pásmo rezervácie. Ako ďalej uviedol, ide o poslednú takúto rozsiahlu sústavu biotopov a mokradí, ktorú môžu vtáky využívať na hniezdenie a migráciu na východe Slovenska. "Ďalšia vec sú zachovalé lúky a pasienky, ktoré sa v takejto kvalite a v takejto rozlohe už nikde inde v našej krajine asi nenachádzajú," zdôraznil na margo ochrany lokality Repel.

TASR



Uverejnené: 08.07.2018 08:30:05 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.