files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuventa začala prípravu s dvoma posilami a asistentom Lajčákom

Slovenský ženský hádzanársky majster Iuventa Michalovce odštartoval v nedeľu 15. júla o 17.00 hod. prípravu na sezónu. Novému trénerovi Petrovi Hatalčíkovi sa na úvodnom tréningu hlásilo štrnásť hráčok, aj dve avizované posily – srbská brankárka Milena Petkovičová a ukrajinská spojka Iryna Kompaniecová.

Na prvom tréningu nechýbala ani jej krajanka, brankárka Iryna Jablonská, ktorá sa zotavuje zo zlomeniny nohy a ani nový asistent Ján Lajčák. Rodený Michalovčan, ktorý naposledy viedol brankárky v reprezentácii žien, sa tak do Iuventy vracia po siedmych rokoch, v ktorých bol asistentom aj v Porube či Prešove. Michalovčanky v rámci prípravy absolvujú tento a budúci týždeň sústredenie v Liptovskom Jáne, v príprave odohrajú tri turnaje a duel v Kisvárde, v hre aj „prípravak“ proti Užhorodu.

Sklamaný Hatalčík
Hráčky slovenského majstra strávia prvé dni doma, v stredu na presúvajú na desaťdňové sústredenie do Liptovského Jána. Po úvodnom zoznamovacom tréningu vyslovil tréner Peter Hatalčík, ktorý na tomto poste vystriedal Jána Packu, sklamanie z fyzických výsledkov hráčok. „Veľmi ma nepotešili. Veril som, že budú lepšie. Je mi trošku ľúto, že budeme musieť venovať čas, ktorý som chcel venovať hádzanej, fyzickým veciam, pretože bez toho sa ďalej neposunieme,“ podotkol Peter Hatalčík. Na našu otázku, či sa hráčky v ďalších dňoch majú „na čo tešiť“ odpovedal svojským humorom. „Ony sa tešiť môžu, ja sa však absolútne z toho neteším. Ja som sa chcel viac venovať herným veciam, no budeme to musieť robiť trošku inak. Absolútnym predpokladom zlepšovania je vysoký stav trénovanosti. Keď sa v tomto smere nepohneme, nepohneme sa ďalej ani s hádzanou.“

Jednou z dvoch nových posíl je brankárka Milena Petkovičová (druhá zľava)

Sústredenie na tradičnom mieste
Michalovčanky v stredu odchádzajú na kondično-herné sústredenie do známeho prostredia. Liptovský Ján predtým využili na prípravu štyrikrát, výnimkou bol akurát minulý rok, keď na sústredení neboli. „Asistent Ján Lajčák si bol pozrieť prostredie a vyjadril spokojnosť s podmienkami. Je tam výborná hala, takisto aj prostredie je na naháňanie kondície ako stvorené, takže som spokojný,“ skonštatoval na margo desaťdňového sústredenia Peter Hatalčík.

Zmenený realizačný tím - ako jediný ostal vedúci družstva Peter Bereš (v strede)

Herné previerky v Michalovciach, Lubine či Baia Mare
K letnej príprave samozrejme patria aj herné previerky. Iuventa po minulé roky v lete odohrala rad zápasov proti kvalitným súperom a takto to bude aj tentoraz. V pláne je zatiaľ desať duelov. Ako prvý príde na rad jubilejný, už 25. ročník Memoriálu Tomáša Jakubča, kde budú jej súpermi budú poľský Zaglebie Lubin, rumunský Baia Mare a jej posledný premožiteľ v európskych pohároch Fehérvár KC. Okrem toho čaká na Iuventu prípravný súboj v Kisvárde a turnaje v Lubine či Baia Mare (presné rozpisy zápasov a súperi budú zverejnení v najbližších dňoch). V hre je aj generálka proti Užhorodu. Všetko však závisí od programu Iuventy v prvých septembrových dňoch. „Zatiaľ prípravné zápasy neriešim. Ešte som totiž dievčatá poriadne ani nevidel, ako pracujú s loptou. Sú to predčasné otázky, na ktoré môžeme odpovedať krátko pred začiatkom prípravných duelov,“ konštatuje lodivod, ktorý na stoličke majstra nahradil Jána Packu. Ten sa so svojim asistentom Františkom Urbanom presunul k ženskej reprezentácii.

Na rodné mesto nezanevrel
Ponuka slovenského majstra Hatalčíka nezaskočila, skôr sa jej veľmi potešil. „Iuventa je v rámci Slovenska špičkové družstvo a ponuka jej čelných predstaviteľov ma potešila. Rád som ju prijal a teším sa na to, že tu budem pracovať. Chceme plniť stanovené ciele, ktoré sú jasné. Chceme byť najlepší. To je aj mojím cieľom, takže to neberiem ako nejaký tlak na moju osobu. Som zvedavý na prvé dni. Sú tu totiž aj niektoré mladé hráčky a sám so zvedavý, ako sa pobijú o miesto v kádri,“ podotýka Hatalčík, pre ktorého to bude v rámci jeho dlhej trénerskej kariéry iba tretia skúsenosť so ženami. „Vôbec to neberiem ako hendikep. Hádzaná je len jedna. Ženská prináša niektoré špecifiká, ktoré treba rešpektovať, ale hádzaná je vždy iba jedna,“ dodáva rodený Michalovčan, ktorý ale už roky žije v hlavnom meste. „Aj napriek tomu, že bývam v Bratislave, na Michalovce som nezanevrel. Výsledky Iuventy som sledoval, bol som aj na jej finálových zápasoch proti Šali.“

Ján Lajčák sa po siedmych rokoch vracia do Iuventy

Asistentom Lajčák, fyzioterapeut v riešení
Peter Hatalčík má oproti svojmu predchodcovi skoro úplne nový realizačný tím. Asistent František Urban sa presunul spolu s Packom k reprezentácii žien, na svojom poste skončil aj fyzioterapeut Peter Hreha. Jediným, čo v realizačnom tíme ostal, je vedúci družstva Peter Bereš. Hatalčík má nateraz poriešenú iba otázku asistenta. Tým sa stal Ján Lajčák. Bývalý brankár michalovského HaK Zempmilk, ktorý v Iuvente úspešne pôsobil až do sezóny 2010/2011 ako asistent trénera či tréner brankárok, sa tak do známeho prostredia vracia po siedmych rokoch, v ktorých bol okrem Poruby či Prešova asistentom trénera aj pri slovenskej ženskej reprezentácii. „Je to podľa mňa vhodný typ. Má skúsenosti so ženskou hádzanou aj pri reprezentačných výberoch. Celú trénerskú kariéru sa venuje brankárkam a preto si myslím, že určite bude prínosom,“ podotýka na margo asistenta Peter Hatalčík. Čo sa týka fyzioterapeuta, tam rozhodnutie ešte nepadlo. „Momentálne máme v tomto smere zabezpečené akurát sústredenie, kde nám pomôže pán Pála, ktorý v minulosti pôsobil aj pri českej reprezentácii. K dispozícii máme aj Martinu Kasakovu. Je na vedení, s kým sa v najbližších dňoch dohodne na najbližšej spolupráci,“ dodáva na záver Peter Hatalčík.

Boli na prvom tréningu
Milena Petkovičová, Katarína Muliková, Iryna Jablonská - Vladimíra Kišíková, Nikoleta Trúnková, Andrijana Janičičová, Iryna Kompaniecová, Adriana Holejová, Patrícia Wollingerová, Vladimíra Bajčiová, Veronika Habánková, Tatiana Fiľková - Trehubová, Michaela Štefanová, Bibiana Štefaniková.

Peter Brendza (foto Igor Kolesár)



Uverejnené: 17.07.2018 17:13:21 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.