files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hygienici kontrolujú zmrzlinárne, v Michalovciach dávali pokuty

Hygienici z regionálnych úradov verejného zdravotníctva pokračujú v kontrolách zmrzlinárov, odhalili už viaceré nedostatky. Pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto jej kúpy. Niektoré mikrobiologické zmeny možno odhaliť aj pri zmene chuti a vône. Ak zmrzlina obsahuje kúsky ľadu alebo je nedostatočne premiešaná, odporúča sa nekonzumovať ju, môže so sebou niesť riziko rôznych tráviacich ťažkostí, ako sú hnačky, bolesti brucha či nevoľnosti.

Doterajšie kontroly u niektorých prevádzkovateľov odhalili problémy s hygienou, manipuláciou s potravinami a so skladovaním zmrzlín. „V rámci okresov Košice mesto a Košice-okolie zamestnanci RÚVZ zatiaľ vykonali 29 kontrol v 27 zariadeniach. V dvoch zariadeniach boli zistené nedostatky," priblížila Eva Gajancová, regionálna vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ. V Michalovciach z 15 vzoriek testovaniu nevyhoveli tri a hygienici jednej prevádzke uložili pokutu vo výške 200 eur. Pokuty udeľovali aj v Poprade, kde navyše voči jednej prevádzke začali aj správne konanie. "Bolo odobratých 78 sterov z prostredia výrobní a predaja, z toho bolo 21 sterov nevyhovujúcich pre prítomnosť kvasiniek a plesní enterokokov," povedala Anna Petrenčíková, vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ v Poprade.

Testované vzorky tiež nevyhovovali pre zvýšený počet baktérií alebo prítomnosti nepovolených farbív. V Rimavskej Sobote takéto farbivá našli v dvoch z 32 vzoriek odobratých v dvanástich prevádzkach. "RÚVZ bude riešiť prítomnosť nepovolených farbív aj uložením sankcie," priblížila Henrieta Krkošková, vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ v Rimavskej Sobote. V Bratislave sa zatiaľ vykonalo 68 kontrol v prevádzkarňach s výrobou a predajom nebalenej zmrzliny. "Zo 128 odobratých vzoriek zmrzlín na mikrobiologické vyšetrenie desať vzoriek nevyhovelo požiadavkám platnej legislatívy pre nadlimitné množstvo baktérií. Z 31 vzoriek odobratých na chemickú analýzu bola v niektorých zistená prítomnosť nepovolených azofarbív," uviedol regionálny hygienik Otakar Fitz.

Celkové štatistiky tohtoročných kontrol, ktoré budú zahŕňať regionálne výsledky, zverejní Úrad verejného zdravotníctva SR v septembri. Opatrenia na odstránenie možných nedostatkov však budú musieť prevádzkovatelia plniť ihneď po ich zistení. Podľa hlavného hygienika Jána Mikasa počas vlaňajšej letnej sezóny skontrolovali 964 prevádzok, nedostatky boli zistené v 264 z nich, teda zhruba v každej štvrtej. Nebalená zmrzlina je v súčasnosti pripravovaná prevažne studenou cestou. Pripravuje sa z hotových zmrzlinových zmesí, ktoré sa po rozmiešaní v pitnej vode zmrazia, priblížil hlavný hygienik SR. S klasicky vyrábanou zmrzlinou s mliekom alebo vajíčkami sa možno stretnúť už len ojedinele. V prípade, že sa pridávajú vajíčka, musí byť tepelne upravená a tepelne spracované musia byť aj pridávané potraviny, ako napríklad mlieko či oriešky.

TASR



Uverejnené: 20.07.2018 12:55:23 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.