files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Porube p. Vihorlatom oslavovali

 

Ubehlo 600 rokov od historicky prvej písomnej zmienky v roku 1410, o tejto obci. Pri tejto príležitosti pripravila obec dvojdňové oslavy, konané posledný júlový víkend, ktorý sa zároveň prelial do nového mesiaca. Spolu s oslavou prvej písomnej zmienky sa v Porube konal aj 27. ročník Podvihorlatských folklórnych slávností. Organizátorom akcie bola obec a MO Matice Slovenskej. Počas dvoch dní sa na amfiteátri miestneho futbalového ihriska zabávali mladí i starší občania. Nechýbali deti, budúcnosť večne živého folklóru, ktoré zaujali najmä hudobné nástroje. Okrem tradičných klávesov, gitár, huslí, deti spoznali aj ozembuch, harmoniku či tamburínu.

Kto prišiel, neoľutoval

 

Vzhľadom na to, že ide o jubilejných 600 rokov, trvali slávnosti nie ako pominulé roky deň, ale dva dni. Oslavy sa začali v sobotu bohoslužbou. So súčasným farárom ju odcelebrovali ďalší traja duchovní, ktorí na fare v Porube v minulosti pôsobili. Za ich prítomnosti boli posvätené obecné symboly a vydaná kniha Poruby pod Vihorlatom - V toku času. Po omši a kratšej prestávke vystúpila hudobná skupina „Ščamba“ z Bardejova.Po jej vystúpení nasledovalo oficiálne otvorenie osláv starostom obce Jurajom Kriškom. Ten zároveň odovzdal ceny občanom, ktorí sa zaslúžili o rozvoj obce v rámci školstva, kultúry, požiarnej ochrany, športu. Dovedna bolo ocenených 16 ľudí. Jedným z nich bol aj kapitán Ján Nálepka ocenený cenou in memoriam, ktorý v obci pôsobil ako učiteľ na tamojšej základnej škole. Neskôr sa už na spomínanom 27. ročníku Podvihorlatských folklórnych slávností  predstavili dedinské folklórne skupiny, s ktorými má obec Poruba družbu. Menovite to bola Porubanka z Oravskej Poruby, Porubľanka z Ruskej Poruby, folklórna skupina Chabanec z Dúbravy a Smižančanka zo Smižian, tá nevynechala ani jeden ročník tohto folklórneho sviatku. Z Košíc prijala pozvanie sólistka rusínskych ľudových piesní Mária Pobehová. Folklórnym vystúpením  sa predstavili aj domáci. Tí vystúpili hneď v štyroch podobách. Od najmenšej detskej skupiny Lupienok, cez folkloristov strednej generácie, až po zakladajúcich. Samozrejme, nemožno nespomenúť súčasnú folklórnu skupinu Porubjan. Tá oslavuje už svoje 33 výročie založenia.

 

Koniec víkendu, koniec osláv

 

V nedeľu pokračovali oslavy Archijerejskou sv. liturgiou, ktorú odslúžil Vladyka Milan CHAUTUR, košický eparcha. Po 15.-tej hodine sa na tribúne objavili ešte tri folklórne súbory - ŽELEZIAR z Košíc, ORGONINA z Vranova nad Topľou a CHEMLON z blízkeho Humenného. Studnica slovenského folklóru ostane ešte dlho v pamäti návštevníkov, ale najmä Porubčanov. Tešia sa už na budúci rok, keď si znova zajedia a čosi vypijú pri ľubozvučnej muzike. Všetky predstavenia aj slávnostné omše sa uskutočnili v areáli futbalového ihriska na krytom pódiu vystavanom za obecné peniaze, práve na účely takýchto osláv a rôznych kultúrno-spoločenských akcií. Počas oboch dní tu panovala skvelá atmosféra, podával sa guľáš, pripravené boli aj stánky s občerstvením. Starosta Juraj Kriška, ktorý je tu už starostom druhé volebné obdobie, bol s celým priebehom spokojný.

 

Život v dedine

 

Pri príležitosti 600. výročia vydala obec Knihu o histórii, ale aj o súčasnom živote v dedine. Je v nej napríklad spomenutá aj pamätná izba Jána Nálepku nachádzajúca sa v budove terajšej materskej školy. Žiaľ, ostali po nej už len fotografie, pretože bývalá škola musela prenechať priestor pre zriadenie škôlky. Základnú školu teraz žiaci navštevujú v neďalekom Úbreži, alebo v Jovse.

 

Život v tejto dedine si miestni obyvatelia spríjemňujú rôznymi akciami pre všetky vekové kategórie, akými sú stavanie mája, futbalový turnaj o putovný pohár, Medzinárodný deň detí, októbrové posedenie s dôchodcami. O mesiac neskôr to je novembrový beh pri príležitosti oslobodenia obce. Ten je akousi obmenou za februárový beh víťazstva organizovaný v minulosti. Ďalším športovým podujatím sú strelecké preteky o putovný pohár starostu obce v streleckom trojboji, ktorého sa zúčastňujú profesionálne kluby z Košíc alebo Prešova. Takýto, športovo-strelecký klub, sa nachádza aj v obci. Vo futbale, ktorý sa v dedine hrá, sú na tom lepšie dorastenci. Tí postúpili do 1.triedy okresnej súťaže. A mužstvo hrá triedu druhú.

 

Multifunkčné ihrisko

 

V jarných mesiacoch tohto roka dostali obyvatelia  Poruby pri slávnostnom odovzdávaní za účasti teraz už bývalého predsedu vlády Róberta Fica do užívania multifunkčné futbalové ihrisko s umelou trávou. Príspevok naň dostali z účtu Úradu vlády SR v hodnote 33 tisíc €.

 

V pláne majú vystavať protipožiarnu nádrž, momentálne už vo výstavbe, na ktorú dostali peniaze z európskych fondov, z ktorých by sa malo ujsť aj na vyasfaltovanie lesnej cesty.   V týchto dňoch čaká obec na schválenie projektu na rozšírenie sakristie grécko-katolíckeho kostola. Čo starostu mrzí je, že neuspeli v podanom projekte na obnovu obecnej komunikácie a chodníkov. Najväčšie starosti mu však robia podielové dane. V prvom polroku im z nich doteraz chýba 20 tisíc €. Čím sa môže Poruba pod Vihorlatom pochváliť je, že ich voda sa vďaka jednej súkromnej firme, dostáva do okolitých okresov, bližších aj vzdialenejších. Firma totiž plní vodu do dávkovacích nádob na zabezpečenie pitného režimu zo studne, ktorú si od obce prenajala. Vodu v nádobách  následne dodávajú rôznym subjektom, ordináciám, na recepcie alebo aj na nejaký obecný úrad, ako je to aj v prípade Poruby. To, že je voda dobrá, sme sa mali možnosť presvedčiť aj sami.

 

 Veronika Cholewová a Michal Demko



Uverejnené: 04.08.2010 09:36:39 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.