files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Bohatý športový život vo V.Kapušanoch

Veľkokapušianskym športom číslo jeden je futbal. Po zvolení Petra Petrikána (dodnes aktívne hráva) za primátora (v roku 2006) sa mnohí fanúšikovia domnievali, že štvrtoligové A-mužstvo v najkratšom možnom čase postúpi do najvyššej regionálnej súťaže. Realita je však iná a z V.Kapušian sa už vlastne stal tradičný štvrtoligista. Prvý muž mesta nám poodhalil hlavnú príčinu tohto stavu.

Boli nezhody

 

„Veľké Kapušany majú bohatú futbalovú históriu. Celé roky účinkovali v bývalej II.slovenskej národnej futbalovej lige. Potom v III.lige, ktorá bola pokračovaním tejto súťaže. Áno, priznávam, že po mojom príchode do samosprávy som chcel, aby sa naše „áčko“ opäť prepracovalo medzi regionálnu elitu. Bol som vtedy členom klubového výboru, ale neskôr som ho opustil. Odvtedy síce klubu pomáham, ale po funkcionárskej stránke sa v ňom príliš neangažujem. Medzi mnou a činovníkmi došlo k istým nezhodám, ktoré ale nechcem komentovať,“ poskytol siahodlhý monológ primátor Peter Petrikán, ktorý okrem iného hráčky pôsobil aj v Palíne.

 

Na futbal nezanevreli

 

Napriek uvedeným faktom mesto nezanevrelo na tím dospelých. Podporuje ho nielen finančne, ale aj materiálne. Akurát možný návrat do treťoligovej súťaže sa zrejme definitívne stal utópiou. Hlavnú príčinu však ani náhodou netreba vidieť len v nezhodách medzi prvým mužom mesta a klubom. Faktom je, že po príchode talianskeho investora do Elektrárne Vojany, táto elektráreň upustila od sponzorovania veľkokapušianskeho futbalu.  

 

Upadli do priemeru

 

Napriek tomu pred jedným až dvoma rokmi  S V.Kapušanmi vyzeralo veľmi dobre. Mužstvo viedol kvalitný a hlavne uznávaný tréner Štefan Voroňák. Jeho dres obliekali aj takí hráči ako Juraj Gyimesi, Alexander Berta či Adam Geri. „Po mojom odchode z klubových štruktúr sa vymenil futbalový výbor. Ten nepokladal za potrebné mať v mužstve týchto futbalistov. Preto postupne odišli,“ vysvetlil. No a veľkokapušiansky celok sa znova stal iba priemerným štvrtoligistom.

 

Nechýba optimizmus

Znova sa však blýska na lepšie časy. Do kolektívu prišiel kvalitný kormidelník Štefan Brezo. „Okrem toho, rysujú sa nám príchody niekoľkých hráčov so štvrtoligovými skúsenosťami. Preto je šanca, že opäť zabojujeme o vyššie priečky v tabuľke,“ načrtol optimistickú víziu najvyšší predstaviteľ tunajšej samosprávy. Podľa P.Petrikána, dôležité budú aj vzťahy nového trénera so staršími borcami. Verí, že budú na dobrej úrovni.

 

Postup B-mužstva

 

V minulej sezóne urobilo veľkokapušianskemu futbalu veľmi dobré meno B-mužstvo. Pozostáva z hráčov, ktorí sa nedostali do „áčka“ alebo z takých, ktorí v minulosti hosťovali v kluboch nižších súťaží. Uplynulú sezónu zvládlo na výbornú. Postúpilo z II. do I.triedy.

O zisk prvenstva sa „naháňalo“ so Žbincami. V prospech kolektívu z juhu Zemplína hovorila najmä vydarenejšia jeseň v porovnaní so svojim najväčším konkurentom. „Vlastne títo chlapci zatiaľ každý rok postupujú. Domnievam sa, že najvyššia oblastná trieda je pre nich ideálnou súťažou. A to aj preto, že v radoch viacerých účastníkov pôsobia kvalitní odchovanci michalovského futbalu,“ vysvetlil. Cieľom nováčika je obsadenie jednej z priečok v strede tabuľky. Inak, P. Petrikán úplne neodišiel z futbalového života. Spolu s priateľom Tiborom Rebrešom do určitej miery zabezpečujú činnosť „béčka.“ Vedie ho lodivod Mikuláš Nadaľ.

 

Absentuje mladší dorast

 

Futbalový klub má, samozrejme aj mládežnícku základňu. „Tvoria ju aj dve druholigové žiacke družstvá, pri ktorých odvádzajú dobrú prácu tréneri Ladislav Kaplár a Adrián Kostrej,“ konštatoval. Nechýba ani štvrtoligové družstvo starších dorastencov. Primátora dosť mrzí, že absentuje tím mladších dorastencov.

„Tým pádom chlapci po ukončení pôsobenia v žiackej kategórii priamo prechádzajú k starším dorastencom. To je značne veľký skok, ktorý nie všetci zvládajú. Veď nastupovať proti o dva, až tri roky starším spoluhráčom rozhodne nie je ľahké. Istý čas tu boli snahy o obnovenie celku mladších dorastencov, ale z rôznych príčin stroskotali,“ vyjadril sa.

 

Majster Európy

 

V 10-tisícom meste má svoju tradíciu aj volejbal. Veľkú zásluhu na to má veľký nadšenec Martin Tivadar, predseda oddielu. Jeho kolektív je stabilným účastníkom majstrovstiev zemplínskeho regiónu. „Zišla by sa však lepšia mládežnícka základňa,“ dodal primátor. Málokto vie o tom, že V.Kapušany reprezentuje mládežnícky majster Európy v kickboxe. Je ním Dominik Hegyesz, žijúci v neďalekých Budinciach.  Svoje zastúpenie tu má aj bežecký oddiel. Jeho suverénne najznámejším reprezentantom je dlhoročný vytrvalostný bežec Gejza Varga-eštok. Svoje zázemie  má vybudované aj stolný tenis. Nehovoriac o vynikajúcich výsledkoch miestnych lukostrelcov. Vďaka športovému fanatikovi Vladimírovi Jarábkovi vznikol florbalový oddiel tvorený hráčmi v rôznom veku. V zime a na jar hráči bojovali o body v michalovskej mestskej lige. V meste nechýba ani klub, v ktorom sú združení kolieskoví korčuliari. Menej známym veľakokapušianskym športovým oddielom sa budeme venovať v ďalších vydaniach novín.

                                        

                                                                       (janč)



Uverejnené: 06.08.2010 11:24:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.