files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Medici si v rámci letného campu skúšali, ako funguje reálna nemocnica

Aké je to byť pri reálnom pôrode, asistovať pri skutočnej chirurgickej operácii - aj to si celý tento týždeň skúšala dvadsiatka vybraných študentov slovenských i českých lekárskych fakúlt. V štyroch nemocniciach na východe Slovenska sa totiž konal Letný camp medikov. V Michalovciach, Trebišove, Humennom a Vranove nad Topľou si študenti skúšali prácu lekára a zisťovali, ako funguje skutočná nemocnica. V tímoch pritom pracovali na súťažnom zadaní a piati medici si tak domov odniesli i víťazné poháre. TASR informovala hovorkyňa Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia.

"Oproti prvým ročníkom, kedy medici prichádzali na letný camp najmä zo zvedavosti, má už dnes táto akcia svoje meno. Študenti sa hlásia, aby sa medzi lekárskymi tímami naučili veľa nových vecí a videli, ako vyzerá reálna praktická medicína. Takú možnosť často počas štúdia nemajú," uviedol generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare Vladimír Dvorový. "Letný camp organizujeme nielen preto, aby sme medikom povedali viac o trendoch v modernej medicíne, ale aj preto, aby sme sa od nich dozvedeli, v čom vidia problémy v zdravotníctve. Títo mladí ľudia budú čoskoro pracovať možno aj v našich nemocniciach a ja verím, že budú spolu s nami meniť slovenské zdravotníctvo k lepšiemu," doplnil Dvorový.

Na dvadsiatku vybraných študentov, ktorí sa rozhodli v lete obetovať časť prázdnin a venovať sa štúdiu, počas celého týždňa čakala prax, odborné workshopy a prednášky. Každý deň po skorom budíčku vyrážali v štyroch tímoch zo Zemplínskej Šíravy do jednej z okolitých nemocníc Sveta zdravia. Už o 8.00 h začínali praxovať na rôznych oddeleniach. V Michalovciach navštívili centrálne operačné sály a urgentný príjem, v Trebišove zase pracovisko očnej jednodňovej zdravotnej starostlivosti (JZS), otorinolaryngológie (ORL) či chirurgický klaster. Zúčastnili sa na operáciách a mohli lekárom aj asistovať. "Kemp nám poskytol veľmi veľa možností vidieť a vyskúšať si rôzne spektrum vecí. Počas tohto týždňa sme toho zažili viac, ako počas roka štúdia na fakulte," povedala účastníčka kempu Mercedes Repka, druháčka na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

V Humennom medici zavítali na novorodenecké a ortopedické oddelenie, sledovali i operačný zákrok, pri ktorom sa vymieňal poškodený kĺb za umelý. Vo Vranove nad Topľou zase napríklad zažili skutočný pôrod. V nemocniciach si v rámci workshopov na figuríne skúšali, ako intubovať a resuscitovať novorodenca, na kuracom stehne zas to, ako zašiť ranu. Po celom dni v nemocniciach medikov čakali ešte večerné prednášky aj na nemedicínske témy. Diskutovalo sa o tímovej spolupráci, o inováciách v zdravotníctve, jeho financovaní, a tiež o bezpečnosti pacienta a kvalite zdravotnej starostlivosti. "Myslím si, že mladí lekári odchádzajú zo Slovenska nielen kvôli finančnému ohodnoteniu, ale komplexu vecí. Napríklad, že sa nedostanú k vyšším výkonom, nemajú k dispozícii potrebné medicínske vybavenie a nemocnica je bez vízie," dodal štvrták Andrej Dolinský z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

TASR



Uverejnené: 25.08.2018 18:04:02 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.