files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hygienici majú v lete množstvo práce

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Michalovciach má plné ruky práce aj počas letnej turistickej sezóny. Veď práve počas horúčav potraviny a nápoje najviac podliehajú skaze. Počas tropických teplôt by sme nemali zabúdať ani na dôkladnú tepelnú úpravu potravín a dodržiavanie pitného režimu.

Nebezpečné horúčavy

 

„Pri každom druhu potravín by mali byť dodržané podmienky skladovania. Akonáhle sa  nedodržia, už dochádza k problémom. Jednoducho v nich začínajú pracovať rôzne mikroorganizmy a baktérie, ktoré urýchľujú rozkladný proces produktov,“ vysvetlila riaditeľka michalovského RÚVZ MUDr. Janka Stašková, MPH. Ten má na starosti rôzne zariadenia v michalovskom a sobranskom okrese.

 

Rozpadávajúce sa látky produkujú rôzne vedľajšie mikroorganizmy. Tie vyvolávajú v ľudskom organizme rozličné vedľajšie reakcie. Poškodzujú pečeň, slezinu, obličky, nervový systém a iné časti organizmu. „Počas tropických horúčav sa najviac kazia cukrovinky a cukrárenské výrobky, ale aj rozličné lahôdky či potraviny živočíšneho pôvodu, teda mäsové výrobky,“ konštatovala. Choroboplodné zárodky vyvolávajú vysoko infekčné prenosné choroby, čiže salmonelózu alebo chorobu špinavých rúk, ale aj plesne v prezretom alebo zhnitom ovocí.

 

V tejto súvislosti J.Stašková upozornila na dôležitosť správneho tepelného spracovania potravín. „Základom je správne ochladenie a následná dôkladná tepelná úprava,“ zvýraznila a hneď pokračovala: „Nezabúdajme na dodržiavanie pitného režimu. V týchto dňoch denne vylúčime tri litre tekutín, a to vo forme stolice, moču, potu a dychu. Samozrejme, túto stratu treba adekvátne nahradiť. Je vhodné, minerálne vody striedať. Ak už musíme piť kávu, je rozumné ju kombinovať s inými nápojmi,“ upozornila. Odporúča sa pravidelné užívanie minerálnych vôd a bylinných čajov, ktoré najlepšie uhasia smäd. Nie je vhodné piť alkohol a ovocné vody či šťavy. 

 

Pravidelné kontroly

 

„Cez leto robíme kontroly prevádzok vlastne každý deň. Áno, aj cez víkendy a teda aj v nedeľu,“ priblížila riaditeľka. Do kontrolného procesu sú zapojení ôsmi pracovníci z oddelenia hygieny výživy. „Po príchode na určené miesto sa preukazujú dokladmi o spôsobilosti na vykonanie kontroly. Vyžiadajú si sprievod, ktorým je spravidla vedúci danej prevádzky. No a buď sa vykonáva štátny zdravotný dozor v zmysle zákona o ochrane verejného zdravotníctva, alebo sa vykonáva úradná kontrola potravín podľa zákona o potravinách,“ objasnila riaditeľka. V rámci kontroly zamestnanci RÚVZ kontrolujú priestorové usporiadanie prevádzok, ich vybavenie, vzhľad produktov, miestnosti určené na výrobu, podmienky na skladovanie a ďalšie kritériá. Odoberajú sa aj vzorky. „Zameriavame sa predovšetkým na zariadenia v rekreačných strediskách na Zemplínskej šírave a Vinianskom jazere,“ upresnila.    

 

Počas práce sa pracovníci Regionálneho úradu stretávajú aj s prípadmi slovných útokov, a to hlavne v prípade zistenia nedostatkov. „Niektorých výbušnejších podnikateľov už za tie roky dobre poznáme. Preto do ich prevádzok chodia príslušní zamestnanci v dvojiciach. Je to takto istejšie,“ poznamenala. S fyzickým napadnutím zatiaľ nemajú žiadne skúsenosti. Kontrolné aktivity vykonávajú aj v spolupráci so Slovenskou obchodnou inšpekciou.

 

Primerané pokuty

 

„V prípade zistenia závažnejších nedostatkov udeľujeme pokuty aj do výšky pol milióna slovenských korún. Pre zaujímavosť, za prvý polrok tohto roka sme naparili pokuty vo výške okolo 11-tisíc eur,“ prezradila. J.Stašková pokladá túto sumu, vzhľadom na územnú pôsobnosť RÚVZ za primeranú. „Do dnešného dňa sme nezaznamenali závažnejšie nezrovnalosti. Zatiaľ sa vyskytli len drobné ochorenie, čiže o epidémiách zatiaľ nemôže byť ani reč,“ priblížila aktuálny stav.

   

Posvietili si aj na hypermarkety

 

V zime a na jar sa v tlači objavili informácie o permanentne skazených potravinách v rozličných hypermarketoch. „Preto sme na základe príkazu hlavného hygienika Slovenskej republiky vykonali častejšie a mimoriadne kontroly v týchto prevádzkach. „Keďže nám išlo o čo najobjektívnejšie výsledky, vymenili sme si pozície s našimi kolegami. Napríklad, náš michalovský úrad robil kontroly vo Veľkom Krtíši či Žiari nad Hronom, ale aj inde. No a pre zmenu u nás boli spolupracovníci z iných úradov,“ vysvetlila.  

 

Biela hora nefunguje!

 

„Samozrejme, že cez horúce leto nezabúdame ani na vodu. Sledujeme ju v prírodných kúpaliskách, na mysli mám Zemplínsku šíravu a Vinianske jazero, ale aj v umelých bazénoch na Šírave. Jej kvalita je na veľmi dobrej úrovni,“ konštatovala J.Stašková.

 Zároveň ale upozornila na to, že počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny nebude v prevádzke rekreačné stredisko Biela Hora. „Reagovali sme na vyrozumenie zo strany obce Vinné ako prevádzkovateľa. Upozornila nás na veľmi zlú situáciu v tejto lokalite,“ zdôraznila. Problémom sú zvyšky odpadu, ktoré priniesli výdatné jarné dažde, takisto konáre stromov vo vode a nepokosené priestranstvá v okolí vodnej plochy. Správcom okolia vody je Povodie Bodrogu a Hornádu. Na určených miestach osadilo tabule, v ktorých je uvedené, že rekreanti sa kúpu len na vlastnú zodpovednosť.

                                                (janč)



Uverejnené: 10.08.2010 22:04:40 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.