files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nová socha v centre Michaloviec

Mižu, šarhaňovvamčerči! Nečuju, bo mi šarhaňovčerči... Možno si tí skôr narodení spomenú na žart, ktorý údajne nebol žartom, ale realitou. Tak či onak, spomenul si naň autor ďalšieho atraktívneho dielka, ktoré pribudlo v piatok, 28. septembra, v michalovskej centrálnej mestskej zóne. V centre mesta osadili v mestenovú sochu cyklistu s názvom Mižu, šarhaňovvamčerči. Je umiestnená na Námestí osloboditeľov na konci cyklotrasy a v bezprostrednej blízkosti novovznikajúcej cyklistickej trasy Kostolné námestie – nový cintorín. Jej súčasťou sú aj stojany na bicykle.

Autorom je akademický sochár Ján Leško a jeho dielo predstavuje „bačiho na bicykli“ z obdobia začiatku 20. storočia v nadživotnej veľkosti. V tomto období sa už ľudia v meste pomaly „vyzliekali z krojov“ a bližšie im bolo tzv. „americké oblečenie“, vrátane typického kalapa, teda klobúka. Socha cyklistu je netradičným oživením pešej zóny a mesto verí, že obyvateľom aj návštevníkom sa bude páčiť. Zároveň je to vhodné miesto na fotenie „pod kalapom“, a tak ďalšou príležitosťou na propagáciu mesta.

Postupným skrášľovaním centrálnej mestskej zóny sa mesto usiluje nielen prilákať ľudí späť do centra, ale napĺňa tým aj ustanovenie Programu rozvoja mesta, v ktorom sa jeho predstavitelia zaviazali zatraktívniť pešiu zónu. Socha má oceľovú konštrukciu, telo je vytvorené zo zliatiny hliníka a bronzu a povrch z tzv. žiarivého bronzu. Dielo váži viac ako 200 kg. Socha bola vyhotovená podľa autorskej zmluvy, ktorá bola podpísaná na základe existujúcej autorskej miniatúry. Mesto za ňu zaplatí zo svojho rozpočtu 15 000 eur.

Umiestnenie tohto diela je plne v súlade s platnými normami a legislatívnymi predpismi tak, aby bol zabezpečený prejazd záchranárskych a bezpečnostných zložiek a zároveň, aby nebránila v pohybe zrakovo postihnutým obyvateľom.




Uverejnené: 01.10.2018 16:28:44 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.