files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vo Vojanoch sa darí futbalu

Futbalový klub vo Vojanoch stále vystupuje pod názvom Internacionál Slovnaft. Je to pozostatok z čias, keď táto ropná spoločnosť mala svoj závod v katastri obce. Tá však bola zrušená už pred zhruba pätnástimi rokmi. Samotný názov klubu by sa mal v dohľadnom čase zmeniť.

Najúspešnejšia éra

 

„Bolo to úspešné obdobie. Do A-mužstva sme získali hráčov z okolia, ktorým sme vytvorili slušné zázemie,“ zaspomínal si starosta Štefan Czinke, ktorý je dlhoročným futbalovým funkcionárom. Klub zároveň zabezpečil novým posilám aj prácu v Slovnafte, takže príchod do Vojan sa im rozhodne vyplatil. „Počas zimných a letných príprav sme si mohli dovoliť aj kondičné a herné sústredenia,“ pokračoval v zaujímavom rozprávaní. Z minulosti sa však žiť nedá, čo si vo Vojanoch naplno uvedomujú. Napriek absencii veľkého sponzora naďalej robia futbal na dobrej úrovni.

 

Tréner pomohol

Dôkazom je postup útočne naladeného tímu dospelých (s priemerom troch strelených gólov na zápas) do II.triedy. „Vyšlo nám to však až na štvrtý pokus. Predtým sme zakaždým skončili na druhom mieste. No a prečo sme sa v minulej sezóne zlepšili? Z jednoduchého dôvodu. Mali sme trénera. Možno mi neuveríte, ale náš kolektív dlhodobo fungoval bez kormidelníka. Situácia sa zmenila až pred rokom, keď k mužstvu prišiel Štefan Erdélyi. Vďaka nemu mali hráči pravidelný tréningový proces, čo pokladám za hlavný pilier postupového úspechu,“ obsiahlo rozprával pokladník miestneho futbalového klubu Jozef Krajnyik. Veľmi ho ale mrzí, že tento lodivod pre zdravotné ťažkosti zrejme skončí pri tíme. Ten si dáva smelé ambície. Chcel by skončiť v lepšej časti tabuľky. Perspektívne sa uvažuje aj o postupe medzi oblastnú elitu.

 

Hráčska výmena prospela

 

„Okrem toho, v našom klube sa systematicky venujeme mládeži, čo prináša svoje ovocie. Niekoľko talentovaných dorastencov totiž nahradilo starších hráčov, ktorí skončili s aktívnou činnosťou. Ich behavý a rýchly futbal takisto prispel k postupu,“ pomenoval ďalší dôvod triumfu Š.Czinke. Kvalitný herný prejav vojanských mladíkov nie je dielom náhody. Veď tunajší dorastenci sú účastníkom najvyššej oblastnej súťaže. „Dorast síce skončil v strede tabuľky. Ak by sme však mali v klubovej pokladnici viac prostriedkov, pokojne by mohol postúpiť do piatej ligy, ktorá je už riadená Východoslovenským futbalovým zväzom,“ poznamenal J.Krajnyik. Z ekonomických príčin však zatiaľ zotrváva v I.triede. „Teší nás, že za naše družstvá hrajú výlučne chlapci z našej obce. Vďaka tomu nemáme výdavky za preplácanie cestovného, ktoré v minulosti tvorili väčšiu časť nákladov na chod klubu,“ potešil sa pokladník.

 

Rušivé povodne

 

Priebeh jarnej časti vojanským tímom narušili jarné povodne. Z toho dôvodu museli tri domáce stretnutia odohrať v susednej Krišovskej Lieskovej. „Naše ihrisko sa nachádza v záplavovej zóne. Počas výdatných dažďov na ňom bolo viac ako 60 centimetrov vody. Tú sme museli pravidelne prečerpávať,“ priblížil neradostné obdobie. V tejto súvislosti starosta vyzdvihol prístup Elektrárne Vojany, ktorá požičala čerpadlá. „Samozrejme, že kvôli povodniam sa zmenilo aj miesto tréningov. Hráči trénovali na ihrisku s umelou trávou, ktoré bolo postavené pred niekoľkými rokmi,“ povedal Š.Czinke.

 

Bude nový štadión  

 

„Ak všetko dobre vyjde, tak za pár rokov budú hrať na novom ihrisku,“ prezradil ďalší zámer najvyšší zástupca samosprávy. Malo by sa nachádzať v severnej časti dediny pri Laborci. Momentálne sa robia terénne úpravy plochy, ktorá bude pokrytá kvalitným trávnikom. Nový športový areál by mal pozostávať z modernej tribúny, vkusných administratívnych priestorov, ktorých súčasťou budú aj šatne a sociálne zariadenia. Momentálne zároveň prebieha pozemkové vysporiadanie plochy, na ktorej bude ihrisko. Samospráva však v tomto smere neočakáva ťažkosti. Štefan Czinke si je však veľmi dobre vedomý, že iba vlastné peniaze nebudú na tento odvážny projekt stačiť. „Preto čakáme na vhodnú výzvu,“ dodal. 

 

Aj iné športy

 

Vo Vojanoch je rozvinutý aj stolný tenis. „Máme tu tri družstvá v rôznom veku, ktoré štartujú v regionálnych a oblastných súťažiach,“ povedal starosta. V obci už dobré polstoročie nechýba ani hasičský šport. Tvorí ho jeden tím, ktorý sa zúčastňuje na okresných podujatiach.                         (jk)



Uverejnené: 12.08.2010 07:56:32 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.